logo
FOODSPIRATION

5 Dingen die je niet wist over de Ramadan

linzencurry met zilvervliesrijst

Vandaag is het begonnen: de Ramadan. Het is geen nieuw begrip in Nederland. De meeste mensen weten wel dat het een vastenmaand is voor de moslims. In deze periode denken moslims aan de armen en focussen ze zich op het praktiseren van het geloof. Maar toch weet niet iedereen wat er precies allemaal gebeurt tijdens de Ramadan maand en het aansluitende Suikerfeest. Vandaag begin ik, Sarah, zelf aan de Ramadan, en daarom ga ik jullie 5 dingen uitleggen over de Ramadan die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Wanneer begint de Ramadan nou?

Ramadan betekent letterlijk ‘de negende maand’. Mocht je denken: huh, maar de ramadan begint dit jaar in juni, dat is toch de zesde maand? Dat klopt! Het begin van de Ramadan is elk jaar weer anders. Dit komt omdat de Ramadan maand wordt bepaald door een nieuwe maan. De Ramadan is de negende maand volgens de islamitische kalender, wat niet hetzelfde is als de Gregoriaanse kalender die we gewend zijn voor onze jaartelling. De islamitische kalender heeft net als de Gregoriaanse 12 maanden, maar de islamitische is korter doordat een nieuwe maand wordt aangegeven met een nieuwe maan. De islamitische kalender gaat dus niet volgens het aantal dagen net als bij een zonnekalender (Gregoriaanse), maar volgens de nieuwe maan. Volgens de islamitische kalender begint de Ramadan dus steeds op dezelfde dag, maar volgens de Gregoriaanse begint het elk jaar op een andere dag. Dat is ook de reden waarom de Ramadan volgens de Gregoriaanse kalender elk jaar verschuift en dus elk jaar 10 – 12 dagen eerder begint. Het komt daarom ook vaak voor dat het begin van de Ramadan pas één of twee dagen van tevoren bekend wordt gemaakt en het kan zo ook per land verschillen wanneer de Ramadan begint. Ondanks dat het niet ver van tevoren vast staat maken de meeste landen een astronomische berekening om een schatting te maken van de start van de Ramadan.

 

linzencurry met zilvervliesrijst

Klik hier om zelf deze voedzame linzencurry te maken

2. Eet je wel genoeg?

Vasten kan per tijdsregio verschillen, omdat het in het ene land langer licht is dan in het andere land. Daardoor zijn er landen waar de inwoners maar 10 uur hoeven te vasten, en ook landen waar ze 22 uur niet mogen eten of drinken. Er is een tussenweg: In de landen waarbij er 22 uur gevast moet worden (zoals Finland) is er de mogelijkheid om dezelfde hoeveelheid uren te vasten als de heilige stad Mecca. Er zijn geleerden die aangeven dat dit een optie voor landen waarbij de vastentijd anders meer dan 18 uur zou duren.

Het is hoe dan ook belangrijk om op de momenten dat er gegeten en gedronken kan worden ook de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom bestaan de gerechten die tijdens de Ramadan maand gemaakt worden uit veel koolhydraten en vezels, en bevatten ze genoeg kalium en magnesium. Denk aan gerechten met rijst, peulvruchten, groente en fruit. Verder is het vooral belangrijk om je lichaam veel vocht te geven door water, soep of andere drankjes te nuttigen. Zo houd je je lichaam gehydrateerd na een lange dag vasten. Daarnaast is het belangrijk (maar ook moeilijk!) om langzaam te eten om buikpijn te voorkomen. Een maaltijd tijdens de Ramadan kan daarom makkelijk tot laat in de avond duren.

 

dadelballetjes

Een snel dadelrecept!

3. De heilige dadel

Moslims verbreken hun vasten bij zonsondergang door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken. Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten. Deze traditie is begonnen nadat de profeet Mohammed elke ochtend dadels at en een glas melk om de honger te onderdrukken. De dadel zou een reinigende werking hebben en kom je daarom in bijna alle moslimhuishoudens tegen.

 

quesadilla

Recept nodig voor hapjes voor op jouw tafel? Probeer quesadilla’s!

4. Wat eten de meeste moslims tijden de Ramadan?

Ondanks dat er maar een aantal uren zijn om te eten maken de meeste families een heleboel hapjes klaar voor het verbreken van hun vasten. De gerechten zijn een combinatie van verschillende avondmaaltijden en ontbijtjes samengevoegd. Zo kan je als het ware de gemiste maaltijden inhalen. Gewoonlijk vind je op de meeste tafels een verscheidenheid aan broodjes, pannenkoeken, eieren, nootjes, koude en warme drankjes, soepen en eventueel een hoofdgerecht. Het wisselt per familie of ze ervoor kiezen om de maaltijd op te splitsen in twee delen, of om alles tegelijk te serveren. Bij het opsplitsen wordt er bij het eerste gedeelte een versie van het ontbijt klaargemaakt waarbij er drankjes, eieren, pannenkoeken en soep geserveerd worden. Een paar uur later wordt dan het hoofdgerecht of de hapjes geserveerd. Dit geeft de vastenden de kans om rustig te eten en alles beter te verteren. Maar als de Ramadan tijdens de zomermaanden valt dan is het aantal uren om te kunnen eten veel minder. Dit is een van de redenen waarom er families die zijn ervoor kiezen om dan alles tegelijk te serveren.

 

cranberry cheesecake

Klik hier voor het recept van deze showstopper van een cheesecake

5. Wat doe je allemaal op Suikerfeest?

De maand Ramadan bedraagt 29 of 30 dagen en sluit af met een knalfeest: het Suikerfeest. De meeste van jullie kennen die naam, en denken dat er vooral om gaat dat je zo veel mogelijk suiker naar binnen werkt. Mis. Het gaat om meer dan alleen eten. De dag van Suikerfeest genaamd Eid ul Fitr heeft als letterlijke vertaling: feest van het ontbijt, of feest van het verbreken van het vasten. De dag begint vroeg, zodat families gezamenlijk uitgebreid kunnen ontbijten en er verse zoete koekjes, pannenkoeken, gebakjes en hartige hapjes worden geserveerd. Familieleden gaan bij elkaar op bezoek om elkaar fijne feestdagen toe te wensen. Er worden hier meestal koekjes en andere lekkernijen uitgewisseld. De mannen gaan vervolgens het huis uit voor het ochtendgebed in de moskee. Van de kleintjes tot aan de volwassenen is iedereen gekleed hun mooiste kledij. In de middag worden er cadeautjes uitgewisseld en kan er bij elkaar gegeten worden. Verder is dit ook de dag waarbij er kleine aalmoezen gegeven worden als dank voor de rijkdommen die je hebt. Dit wordt overigens alleen gedaan door de mensen die het financieel aan kunnen.

Ramadan is naast een maand vol met vasten, bidden en je ziel reinigen, ook een maand waarbij familieleden dichter tot elkaar komen en onderlinge banden versterkt worden. Het is een maand waarbij je je beste beentje voor zet en je een voorbeeld moet zijn voor je medemens. En waarbij je ook vooral niet vergeet dat je lief moet hebben.

Liefs,

Sarah

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties