logo
healthy appeltaart

Natuurlijk zijn er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsproducten zijn gewoon net nog een tikje gezonder dan andere. Dat betekent niet dat alles wat buiten deze lijst valt niét gezond is, heus niet. Wel zou ik je aanraden de dingen uit deze lijst die je lekker vindt zo vaak mogelijk op het menu te zetten.  Al deze voedingsproducten doen namelijk iets goeds voor je lichaam, door te helpen het te beschermen en door het te voeden – in plaats van alleen te vullen. In totaal bestaat deze lijst uit 50 voedingsproducten die ik nomineer voor de titel ‘Meest gezond’, maar omdat dat wel een heeeul erg lange lijst wordt heb ik het opgeknipt in delen. Dit zijn de 10 gezonde voedingsproducten van deze week!

-> Nummer 1 t/m 10 bekijk je hier <-

-> Nummer 11 t/m 20 bekijk je hier <-

21. Rode wijn

Rode wijn

YES: dat glaasje (rode) wijn is zo slecht nog niet. Natuurlijk moet je niet een hele fles achterover slaan, maar een glas op zijn tijd is dikke prima: wijn bevat veel anti-oxidanten en stofjes die ongeremde celdelingen (wat geassocieerd wordt met o.a. kanker) tegengaan. Verder wordt er van flavanoides gezegd dat ze de kans op hart en vaatziekte verminderen – deze flavanoides vind je meestal in de minder zoete rode wijnen.

Voedingswaarden per glas: 125 kcal

0,1 gram eiwitten, 0 gram vetten, 4 gram koolhydraten

 

22. Kaneel

healthy appeltaart

Healthy appeltaart zonder suiker, tarwe en lactose

Ja, ook kaneel is goed voor je. Dus doe maar lekker veel kaneel in de volgende appeltaart die je maakt. De oliën die in de schors van de kaneelboom te vinden zijn antibacterieel en helpen om ongewenste stollingen in je bloed te voorkomen. Verder laat onderzoek zien dat kaneel goed is voor je hersenen en een positieve werking heeft op je darmkanaal.

Voedingswaarden per theelepel: 6 kcal

0,1 gram eiwitten, 0 gram vetten, 2 gram koolhydraten

 

23. Tonijn

tonijnsalade met verse tonijn

Tonijnsalade met een Aziatische twist

Tonijn bevat goede vetten zoals omega 3 en is goed voor het hart. Ook tonijn uit blik is prima; dat bevat dezelfde gezonde voordelen. Maarrrr er zit een addertje onder het gras: tonijn kan kwik bevatten, dus eet er ook weer niet ál te veel van. Sushi of een tonijnsteak op z’n tijd is dus zeker gezond, maar niet vaker dan één of twee keer per week.

Voedingswaarden per 100 gram: 93 kcal

20,7 gram eiwitten, 0,4 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

24. Havermout

070214122244havermout.jpg

Havermout met rood fruit en amandelschaafsel

Havermout klinkt misschien wat saai, maar dit graanproduct zit bomvol vezels (dus vullend!) en is daarom goed voor je verteringsstelsel. Dat werkt weer positief in op je immuunsysteem en bovendien verlaagt het je cholesterol. Geen toeval dus, dat havermout zo populair is.

Voedingswaarden per 25 gram: 160 kcal

5 gram eiwitten, 2,5 gram vetten, 27 gram koolhydraten

 

25. Olijfolie

olijfolie

Olijfolie is heerlijk om je eitje in te bakken, maar ook heel goed voor je haar en huid. Een dieet vol olijfolie verkleint de kans op hartziektes en obesitas. En extra virgin olijfolie is nog gezonder door de anti-oxidanten die het bevat. Dus wees niet zo krenterig met de olijfolie in de dressing van je salade; een fikse scheut mag best. Olie bevat misschien relatief veel calorieën, maar vet verzadigt goed. Van een salade met een dressing met olijfolie zit je dus langer vol dan van een salade zonder dressing, én je pakt een goede partij voedingsstoffen mee.

Voedingswaarden per eetlepel: 119 kcal

0 gram eiwitten, 13,5 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

26. Lijnzaad

kwark met zaadjes

Kwark met kiwi en rauwe cacao nibs

Lijnzaad behoort tot de groep superfoods – een label dat ik eigenlijk niet graag meer gebruik. Het zaadje zelf gebruik ik echter wel graag: het bevat o.a. plantaardige vetten, vezels (dus is lekker verzadigend), vitamine B, calcium, ijzer, magnesium. Wist je dat de kleine zaadjes bijna 100 keer meer fytonutriënten bevatten dan granen als havermout, boekweit, gierst en tarwe?

Voedingswaarden per eetlepel: 55 kcal

2 gram eiwitten, 4 gram vetten, 3 gram koolhydraten

 

27. Kip

Koolhydraatarm & eiwitrijk diner: broccoli met gegrilde kip met sojamarinade

Koolhydraatarm & eiwitrijk diner: broccoli met gegrilde kip met sojamarinade

Kip het meest veelzijdige stukje vlees – KIP! Een bron van eiwitten, super gezond, vol van smaak – zeker wanneer je die saaie kipfilet links laat liggen en voor de poten of dijbenen van de kip gaat. In veel diëten krijg je te horen dat alleen de borst gezond is maar dat is niet zo. Ondanks het lage gehalte aan vetten in de borst bevatten de malse dijbenen en kippenpootjes een hormoon genaamd cholecystokinin dat je een verzadigd gevoel geeft. Verder bevat het myoglobine, een zuurstofbindend eiwit dat voor zuurstof in je spieren zorgt.

Voedingswaarden per bijv. dijbeen: 184 kcal

27 gram eiwitten, 8,7 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

28. Boerenkool

boerenkoolpesto pasta

Boerenkool-walnoot pesto

Elke zichzelf respecterende hipsters gooit het door z’n smoothie – al helemaal in de VS. Onze oer-Hollandse boerenkool moeten we zeker vaker gebruiken, en niet alleen in stampot. De nutriënten in boerenkool versterken je botten (calcium), helpen ontstekingen tegen te gaan (vitamine K). Wist je dat boerenkool per portie meer vitamine C bevat dan sinaasappelsap? Lees hier nog meer over de voedingsstoffen in boerenkool!

Voedingswaarden per 70 gram: 8 kcal

0,7 gram eiwitten, 0,2 gram vetten, 1 gram koolhydraten

 

29. Spinazie

spinazie ricottataart

Spinazie-ricottataart met aardappelkorst

Spinazie bevat o.a. veel vitamine A, ijzer, magnesium, calcium, zink en selenium. Het zit bomvol anti-oxidanten en bevordert je schildklierfuncties. De groene blaadjes kunnen rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in een smoothie, maar als je je daar niet comfortabel bij voelt kan je het ook stomen of roerbakken. Lekker in ene pastaschotel of in een Oosters wokgerecht.

Voedingswaarden per 100 gram: 7 kcal

1 gram eiwitten, 0,4 gram vetten, 1 gram koolhydraten

 

30. Knoflook

knoflook

Er zijn mensen die knoflook echt niet lekker vinden of die het liever niet eten omdat ze bang zijn dat hun mond gaat stinken. Zonde. Ik ben DOL op knoflook, en wanneer je knoflook verhit (bakken, roosteren) valt het echt wel mee met die geur. Knoflook zit vol met flavonoïden en spoorelementen als zwavel. Het verlaagt je bloeddruk en verlaagt daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Het genéést bestaande hart- en vaatziekten overigens niet, het helpt ze alleen voorkomen of vertragen, blijkt uit onderzoek. Klik hier voor nog meer info over het ‘superfood’ knoflook!

Voedingswaarden per teentje: 4 kcal

0,2 gram eiwitten, 0,02 gram vetten, 1 gram koolhydraten

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties