logo
FOODSPIRATION

7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

Wie dacht dat je op de Waddeneilanden alleen terecht kon voor kibbeling en Paul’s patat, die heeft onder een steen gelegen. Ik zelf ook, trouwens, want ik ontdekte pas een paar maanden geleden dat Texel al járen een heus food festival heeft: Texel Culinair. Uw favoriete foodblogger toog een weekend lang naar Texel om alles te proeven wat het eiland te bieden heeft. Mijn favorieten en aanraders op een rijtje!
7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

1. Visgerechtje bij Strandpaviljoen 15

Tijdens Texel Culinair pakten de heren van Strandpaviljoen 15 uit met een gerechtje dat perfect paste bij het thema ‘Groenten en kruiden’: een hapje van komkommer, zaadjes, bladeren en schillen dat niet half zo lekker klinkt als dat het was. Mooi om te zien hoe een strandtent de saté ontstijgt naar culinaire hoogten. Niet voor niets won Strandpaviljoen 15 de prijs voor het beste Thema Gerecht! Vergeet niet een echte Texelse wijn te bestellen: de Johanitter is een aanrader, maar vraag of ze toevallig ook een flesje Jorick hebben staan.

Paalvijftien.nl


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

2. Gin tonic gemaakt met TX gin

Een briljant verhaal. Twee mannen, op Texel, willen op een dag een frietfabriek beginnen. Ze denken na over de aardappelschillen die daarbij als restproduct over zullen blijven, en besluiten dat ze daar wodka van kunnen stoken. Na een nacht slapen blijft het wodka idee overeind, en besluiten ze het frietfabriek verhaal te skippen. Stokerij Texel was geboren. Proef vooral de gin, met o.a. vlierbes. Briljant in combinatie met een vlierbloesem tonic – weet ik inmiddels uit ervaring.

Stokerijtexel.nl


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

3. Bietjes en steak bij Charpfood.tx

Op evenementen duikt de chef van Charpfood.tx op met dit soort plaatjes van gerechten. Voor een niet-vleeseter als ik, is het zeldzaam als ik met plezier mijn hele bord leeg eet. Sterker nog: als ik het bord daarna schoon lik. Ik maak geen grap. Niet verwonderlijk dus dat Charpfood.tx er vorig jaar vandoor ging met de hoofdprijs tijdens Texel Culinair, en dat ze dit jaar voor maar liefst twee van de drie uitgereikte prijzen in de top 3 stonden.

CharpFood.tx


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

4. Proef schapenkaas met lamsoor van Wezenspyk

Het klinkt misschien redelijk specifiek, dit advies. Dat is het ook, maar als de je de kaas wilt proeven die de prijs voor Beste Kaas van de Wereld heeft gewonnen in het jaar 2014, dan moet je deze kaas hebben. Hij heet ‘Orekees’ en is gemaakt van schapenmelk met lamsoor (dat is een kruid – geen echt oor). Neem meteen ook een rondleiding bij de kaasboerderij, want boer Anton vertelt graag vol passie over zijn boerderij.

Wezenspyk


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

5. Vega couscous bij Paal 12

Het makkelijke aan strandtenten op een eiland, is dat ze bijna allemaal vernoemd worden naar de plaats waar ze liggen. Drie keer raden bij welke strandpaal Paal 12 gelegen is… Tijdens Texel Culinair proefde ik  bovenstaande ‘Kuskus’, een vegetarische couscous van bloemkool, met hummus van rode bieten, granaatappel, pistachenootjes en feta. Dat smaakte naar meer, dus de volgende keer dat ik op het eiland ben kom ik absoluut de rest van de kaart ontdekken.

Paviljoen 12


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

6. Diner bij BOSQ

Geheel volgens het groentethema van Texel Culinair serveerde restaurant BOSQ een 6-gangenmenu dat vrijwel volledig vegetarisch was. En hoé! Hierboven zie je bijvoorbeeld de bijzónder lekkere ‘tartaar’ van watermeloen. Heerlijk om een 6-gangenmenu te eten waarbij je niet na afloop in een zwaar food coma raakt. Aanrader!

BOSQ


Texel Culinair

7. Dineren bij Gusta

Niet voor niets de winnaar van de overall prijs van Texel Culinair 2017! Pas achteraf ontdekte ik dat restaurant Gusta onderdeel uitmaakt van Hotel Texel, maar het zou makkelijk als een op zichzelf staand restaurant kunnen kwalificeren. Wederom een restaurant dat veel gebruik maakt van lokale ingrediënten en zoveel mogelijk zelf maakt. Zo bakten ze bij Gusta op Texel Culinair ter plekke hun eigen aardappelchips, die geserveerd werden met dips van o.a. yoghurt en zeewier, rode bietenmarmelade, en een dip waar de Texelse gin die ik bij favoriet nummer 2 noemde. Yum. 

Hotel Texel – Gusta


7 Dingen die je moet proeven op Texel (Report Texel Culinair 2017)

Texel Culinair, tot volgend jaar!

Fotografie: Arthur van Driel

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties