logo
FOODSPIRATION

8 Dierlijke ingrediënten die je als vegetariër per ongeluk eet

190115143602493955969.jpg

Je denkt heel goed bezig te zijn voor jezelf en het milieu. Vlees en vis heb je uit je voedingspatroon verbannen en je blijft gezond door voldoende alternatieven te eten. Maar waarschijnlijk krijg je onbewust alsnog dierlijke producten binnen. Er worden namelijk veel ingrediënten van dierlijke afkomst gebruikt bij de productie en verwerking van voedingsmiddelen. Dit zijn veelal verborgen stoffen en het is ook niet altijd uit de ingrediëntenlijst op te maken. Wist jij al dat deze producten niet vegetarisch zijn?

 

1. Kaas

Kaas is een dierlijk product, wat betekent dat veganisten het niet zouden consumeren. Ik zal eerst even ingaan op hoe kaas nou precies wordt gemaakt. Daar is natuurlijk melk bij nodig. Veel melk. Om één kilo kaas te maken is wel zo’n tien liter nodig. Om deze melk in kaas te veranderen ondergaat het verschillende processen. Met behulp van zuursel (een cultuur van melkzuurbacteriën) wordt de melk zuur gemaakt, waarna het kan worden gestremd. Hier ligt het probleem. Het stremmen is nodig om de melk te verdikken. Dat wordt met stremsel gedaan. Bij de meeste kazen is het stremsel afkomstig uit de lebmagen van geslachte kalveren. Als je met een vegetarische kaas je boterham wilt beleggen, kijk dan altijd even of tussen de ingrediëntenlijst “vegetarisch stremsel” vermeld wordt. Alleen dan is je kaas 100% vegetarisch.

 

2. Marshmallows, snoepjes & gezouten nootjes

Gelatine is een stof die je misschien wel kent in de vorm van doorzichtige blaadjes waarmee je bijvoorbeeld pudding kunt maken. Deze stof wordt gewonnen uit restproducten van geslachte dieren, zoals varkenshuiden, koeienbotten en visafval. Dat het in marshmallows en verschillende snoepjes wordt gebruikt om ze stevigheid te geven, zou misschien nog kunnen verwachten. Maar aan sommige voorverpakte, gekruide en gezouten notenmixen is ook gelatine toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaakstoffen goed aan de nootjes te laten kleven. Denk hierbij ook aan pinda’s en borrelnootjes.

 

3. Yoghurt

Ook aan (magere) yoghurtsoorten wordt veelal gelatine toegevoegd om het een stevige structuur te geven. De yoghurt dunt natuurlijk uit doordat het vet eruit wordt gehaald. Gelatine geeft, zonder vet of calorieën toe te voegen, de yoghurt alsnog een dikke, stevige structuur.

 

4. Cakemix

Dierlijke vetten worden nog vaak gebruikt in voorverpakte bakmixen. Controleer de ingrediëntenlijst op plantaardig vet, zodat je zeker bent dat je niet per ongeluk rundervet consumeert.

 

 

Maak gewoon lekker je eigen cake. Zo weet je precies wat er in gaat. En deze zoete cranberry-appelmoescake is echt niet verkeerd.

 

5. Geraffineerde witte suiker

Dit wist je waarschijnlijk nog niet: Tafelsuiker is zo wit doordat het gebleekt wordt met behulp van koolstof, afkomstig uit dierlijke botten. Door biologische suiker te gebruiken vermijd je witte suiker die dit proces heeft ondergaan.

 

6. Vanille roomijs

Het vanille aroma waarmee vanille ijs zijn herkenbare smaak krijgt, is meestal niet afkomstig uit vanillepeulen. Bevergeil heeft namelijk een vergelijkbare aroma en is vele malen goedkoper. Iew, wát? Bevergeil, ofwel castoreum, is een product wat bevers afscheiden en waarmee ze hun huid invetten. Het wordt geproduceerd door een klier die zich tussen, jawel, de anus en geslachtsorganen van de diertjes bevindt. Bevergeil is een bijproduct van de beverjacht. Bevers worden voornamelijk om hun huid bejaagd.

 

7. Rode snoepjes

Dit heb je misschien als kind weleens gehoord: Het geruct dat er insecten in je rode winegums zitten? Het is echt waar. Schildluizen worden verpulverd om de rode kleurstof te winnen waarmee snoepjes, M&M’s en frisdranken een rood kleurtje krijgen. Ook in yoghurtproducten wordt deze kleurstof, genaamd karmijn (E120), gebruikt om ze een roze tintje te geven.

 

8. Patatjes

Het betekent niet dat, nu je vegetarisch bent, je geen recht meer hebt op een bezoekje aan de snackbar. Je kunt er altijd terecht voor een broodje kaassoufflé of een zak friet. Sommige snackbars bakken hun frites alleen nog in dierlijk vet. McDonalds doet dat in Nederland niet meer, dus daar kun je zeker gerust een frietje halen. Dit frituurvet wordt namelijk ook niet gebruikt voor vleesproducten.

 

Het is uiteraard aan jou hoe ver je gaat in je vegetarische leefstijl. Dit artikel is enkel geschreven om je kennis bij te brengen, zodat je zelf je keuzes kan maken. Zo voorkom je per ongeluk voeding te consumeren, die je eigenlijk liever niet had willen eten.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties