logo
FOODSPIRATION

Kiemgroenten kweken – Deel 2

290414154119BlogSusanne2Image.jpg

Kiemgroenten zijn niet meer weg te denken uit mijn leven. Het zit in mijn ritme om meerdere malen per week zaden te laten ontkiemen, zodat ik elke salade en smoothie kan opfleuren met kiemgroenten. In mijn vorige blog heb ik uitleg gegeven over het kiemen van broccolizaad. De heerlijke broccolikiemen zijn mild van smaak en passen bij elk gerecht. In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat ze erg gezond zijn doordat ze glucosinolaten bevatten die een rol spelen bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten.

 

Met verschillende zaden van De Peuleschil ben ik verder gaan experimenteren. Elk zaad heeft een andere smaak en ook de voedingswaarde is weer anders. Ook de manier van kweken is verschillend en voor sommige zaden moet je wat meer geduld hebben (het kiemproces duurt langer). Hierbij een aantal interessante weetjes en wat handige tips om zelf aan de slag te gaan.

 

 

Bij elke bestelling kiemzaden krijg je van De Peuleschil een folder met tips en instructies. Er zijn twee verschillende kiemmethoden, de beste methode verschilt per zaad. Gelukkig staat op de verpakking aangegeven wat de beste methode is. Ik ben met de volgende vijf kiemzaden aan de slag gegaan (op de foto van links naar rechts):

 

Brassicamix is een mix van broccoli-, rode kool- en koolraapzaad. Ze bevatten allemaal andere soorten glucosinolaten. Deze ontkiemde zaden zijn dus extra gezond! De mix geeft een mooie kleurensamenstelling.

 

Sangozaad is ontkiemd mooi paars van kleur. De smaak ervan is vergelijkbaar met die van de radijskiemen, dus lekker pittig.

 

China Rose geeft ontkiemde prachtige paarsrode en groene kleurtinten. Lekker pittig, maar verschilt toch van de andere pittige kiemen zoals radijs en sango.

 

Radijszaad levert en frisgroene kiemgroente op. De smaak is pittig.

 

Rucolazaad is verwant aan mosterd en radijs. Na ontkieming levert het een pittige kiemgroente op met een licht nootachtige smaak.

 

De eerste vier kiemzaden moeten gekweekt worden met de weckpotmethode; dit is de methode die ik in mijn eerste blog uitlegde. Ik heb een grote eetlepel kiemzaden in een theeglas gedaan. Dit heb ik één nachtje in het water gezet.

 

Rucolazaad moet met een andere methode gekweekt worden; de schotelmethode. Ik had dit handige kweekbakje al thuis; het is te koop in verschillende biologische supermarkten, bij Dille & Kamille, bij sommige tuincentra en via internet webshops. Tuinkers moet ook via deze methode gekweekt worden. Probeer beide zaden niet via de weckpotmethode te kweken, want dan ‘verstikt’ het zaad en kun je schimmelvorming krijgen. Alternatief voor dit kweekbakje in een schoteltje met ongeparfumeerde ‘zigzagwatten’, die je vochtig houdt gedurende het ontkiemen.

 

Zo ziet dat er bij mij uit:

 

 

Na een paar dagen van ‘aandacht’ (lees: water geven en weer afgieten zodat het vochtig blijft, maar niet te nat) zijn de kiemen ontkiemd, zoals je hieronder ziet.

 

 

Een close-up laat zien dat bijna alle zaden zijn ontkiemd en kleine ‘plantjes’ zichtbaar zijn!

 

 

We zijn nu ongeveer 5-6 dagen verder dan de eerste foto. Nu kun je van je oogst gaan genieten!

 

Proef, experimenteer en ervaar het zelf! Heb je mijn recept al uitgeprobeerd? Wat is jouw favoriete recept met kiemgroenten?

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties