logo
FOODSPIRATION

Vers vs. vriezer: wat is gezonder?

231014151733vriezerfruitinblog.jpg

Er is veel onduidelijkheid over wat nou gezonder is: ingevroren groenten en fruit, of verse producten. Diepvriesgroente kunnen toch nooit tippen aan de super gezonde verse groente en fruit in de bakken waar je als eerst tegenaan loopt als je de supermarkt betreedt? Dat is wat je instinct zegt, waarschijnlijk. Maar wat versta je onder vers? Een appel die aan de appelboom in de tuin groeit, rijp voor de pluk is, gelijk gewassen wordt en waar je direct je tanden in zet; dat is een verse appel. Maar een banaan die nog grasgroen kleurde toen hij door een Nigeriaanse bananenboer van het rijpingsproces werd beroofd en die zeker niet diezelfde dag nog door jou gepeld wordt, wordt in de reclamespotjes van een beruchte gelijk-kleurige supermarktketen als vers fruit aangeprezen. Supermarkten leiden je overigens wel vaker om de tuin, maar dat terzijde. Terwijl de weinige voedingsstoffen die deze importbanaan tijdens de groei wel al had opgebouwd worden afgebroken gedurende de dagenlange reis naar ons kikkerlandje, ligt hij ook nog dagen (zo niet weken) in een gekoeld distributiecentrum, het schap in de supermarkt en thuis in je fruitschaal. Dus vers? Dat zouden wij deze banaan niet snel noemen.

 

 

Er zijn verschillende redenen waarom 'verse' groente en fruit meestal niet zo veel gezonder zijn dan 'diepvries' groente en fruit.

 

1 – Groente en fruit worden vaak onrijp geoogst, zodat de kans kleiner is dat de producten beschadigd raken tijdens de vaak lange tochten over de hele wereld. Dat betekent dat deze groente en fruit nog niet het maximum aantal vitamines en andere nutriënten heeft bereikt.

 

2 – Zodra een vrucht of groente geoogst is, begint de afbraak van deze goede stoffen direct. Het duurt nog dagen voordat een product in jouw koelkast ligt. En jij eet ook niet al je boodschappen dezelfde dag nog op. Over deze tijdsperiode, die soms wel weken(!) lang is, gaat 50% van de voedingsstoffen verloren. En er waren er al minder voedingsstoffen aanwezig dan normaal omdat de producten al waren geplukt toen ze nog niet rijp waren. Ben je benieuwd hoe je jouw boodschappen het beste kunt bewaren? Dat kun je hier lezen.

 

 

3 – We geven gelijk toe dat er ook vitamines en mineralen verloren gaan bij het proces om diepvriesgroente in de vriesvakken te krijgen. MAAR: deze groente worden pas geplukt als ze rijp/volgroeid zijn, omdat de rijpheid geen beschadiging tijdens het transport meer kan veroorzaken. Ben je ooit onrijp fruit tegen gekomen in de vrieszakjes?

 

4 – Ook worden de meeste nutriënten door het snelle vriesproces juist behouden, en kunnen ze tijdens het bewaren (op een temperatuur onder 0 graden Celcius), ook nauwelijks nog afgebroken worden.

 

5 – Vooral als het gaat om producten die niet in het seizoen zijn, gaat de voorkeur uit naar ingevroren groente en fruit. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

 

Natuurlijk heeft het de voorkeur, als je de mogelijkheid hebt, om zelf vers fruit te plukken of je groente echt vers te halen bij een lokale boer. Maar als je, net als wij, een paar keer per week langs de supermarkt komt, is het vriesvak zo’n slechte keuze nog niet.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties