logo
RECEPT

Gezonde karamel-chocolade taartjes (vegan, suikervrij, glutenvrij & lactosevrij)

240714134211taartjeimage.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
Voor de vulling

In het Engels heten deze blokjes ’slices’, maar eigenlijk zijn het gewoon kleine blokjes taart. De normale versie bevat ruim een pak boter en heel veel suiker, dus die is niet echt Foodness-waardig. Deze versie bevat geen dierlijke producten en is gluten- en lactosevrij.  In plaats van amandelmeel kun je ook 75 gram havermout gebruiken, maar dan is je recept niet meer gegarandeerd glutenvrij, aangezien havermout vaak sporen van gluten bevat. Dit recept is goed voor 12 porties.

 

Voor een volledig suikervrij recept moet je suikervrije chocolade gebruiken, maar als je hele pure chocola gebruikt zit daar sowieso al vrij weinig suiker in. Bedenk overigens wel dat dadels van nature heel zoet zijn, en dat ’suikervrij’ dus niet betekent dat het gezond is om 6 porties in één keer te verorberen. Amandelmeel, kokosolie en noten shop je natuurlijk gewoon in de Foodness shop.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

 

Laat de cashewnoten weken in een kopje water, minimaal 15 minuten.

 

Maak de bodem door amandelmeel, kokosschaafsel, cacaopoeder, dadels en amandelen te vermalen en mengen in een keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Het moet een fijn kruim worden waar je een balletje van kan rollen dat heel blijft.

 

Heb je geen keukenmachine? Dan is het iets meer werk, maar nog steeds goed te doen. 

– Laat de dadels een paar minuten weken in een beetje water en giet ze af. Gebruik een staafmixer om een puree van de dadels te maken, of hak ze zo fijn mogelijk met een scherp mes. 

– Hak vervolgens ook de amandelen met een scherp mes zo fijn mogelijk. 

– Meng de dadelpuree met de fijngehakte amandelen, het amandelmeel, kokosschaafsel en cacaopoeder. Voeg ook een snufje zout toe.

 

Vet een bakvorm van ongeveer 10×20 centimeter in, of leg er een vel bakpapier. Druk het amandel-dadelmengsel aan op de bodem. Gebruik je vingers of de achterkant van een lepel om het overal even glad te strijken. Bak 15 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.

 

 

Maak intussen de vulling. Meng de 200 gram dadels voor de vulling met 90 milliliter kokend water. Laat even staan zodat de dadelstukjes al het vocht opnemen en maak er na ongeveer 5 minuten met de staafmixer een dadelpuree van. Giet de cashewnoten af en meng die door de dadelpuree, samen met de kokosolie en de vanille. Als je een vanilleboon gebruikt snijd je die eerst met een scherp mes verticaal door en schraap je de merg eruit, maar je kunt ook vanillepoeder gebruiken. Meng minimaal 3 minuten tot je een egale pasta hebt. Voeg indien nodig naar smaak nog meer honing of ahornsiroop toe.

 

Verdeel de karamelvulling over de inmiddels gebakken bodem. Zorg dat de vulling gelijkmatig verspreid is. Zet de ovenschaal of bakvorm opnieuw in de oven en bak je taartjes nog 10 minuten.
 

Maak intussen de topping, waarvoor je de chocolade au bain marie smelt. Verdeel de chocolade over de taart als die weer uit de oven komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de taart vervolgens in de koelkast of in de vriezer, voor minimaal 2 uur. Als de chocolade gestold en stevig is, is de taart klaar om in kleine blokjes te snijden. Zet de stukjes die je niet direct terug in de vriezer, daar kun je ze zeker een week bewaren.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
Voor de vulling