logo
RECEPT

Gezonder alternatief voor bechamelsaus: lactosevrije witte saus van zijdetofu

020614133407bechamelimage.jpg
INGREDIËNTEN

Witte saus is een klassieker uit de Italiaanse en Franse keuken die officieel bechamelsaus heet. De originele versie maak je van roomboter, bloem en volle melk, zoals in dit recept voor lasagne. Je raadt het al: dat kan wel een stukje gezonder! Een hele makkelijke, maar oh zo smakelijke variant is de witte saus van zijdetofu. Met dit recept maak je ruim 2 deciliter saus, goed voor een lasagne voor 2 personen of als pastasaus voor 3-4 personen.

Laat de cashewnoten een uurtje weken in koud water.

 

Vermaal de cashewnoten en de zijdetofu in een blender of keukenmachine tot ze een romige en egale saus vormen. Je hoeft hem niet te verwarmen om hem gaar te maken. Als je een ovenschotel maakt kun je hem dus koud over je schotel gieten, maar als je de bechamel als pastasaus wilt gebruiken moet je hem even op het vuur zetten om hem verwarmen. Voeg naar smaak eventueel wat geraspte nootmuskaat, zout en peper toe. Een paar eetlepels Parmezaanse kaas zijn overigens ook erg lekker door bechamelsaus.

 

Gebruik in lasagne, of om groenten als prei, broccoli of bloemkool te gratineren. Hiervoor schenk je de witte saus over de beetgaar gekookte groenten in een ovenschotel en gril je het 15 minuten (bv. bovenin de oven).

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Naomi Zwemmer zegt: 3rd jun 14 3:20 pm

    Beetje sneu van die Parmezaanse kaas, dan is het niet meer lactosevrij en niet veganistisch.

    • Claartje zegt: 3rd jun 14 3:20 pm

      Ha Naomi, dat klopt! Daarom geef ik het ook als optie. Ik eet zelf niet volledig plantaardig, en de meeste mensen die lactosevrij eten kunnen wel tegen Parmezaanse kaas omdat die maar een heel erg klein percentage lactose bevat.