logo
RECEPT

Kerst recept: Fazant uit de oven met oesterzwam, knoflook en truffelboter

kalkoen
INGREDIËNTEN
Voor de pekel
Voor de fazanten
Voor de truffelboter

Wild is een uitstekende keuze voor je kerstdiner. Wild klinkt ingewikkeld, en ik kan het niet veel mooier maken dan het is: het is ook ingewikkelder dan het bakken van een ei. Maar aan de andere kant is het ook weer niet zo moeilijk dat je er een chef voor moet zijn. Dit recept is overigens wel van een chef: Ben Tish van het restaurant Ember Yard in Berwick Street in Soho, Londen. Hij maakt deze geroosterde fazant op de barbecue, ik doe ‘m lekker in de oven. Scheelt weer een heleboel gedoe met kolen, afdekhulpstukken en luchtthermometers.

Dit recept is geschikt als hoofdgerecht voor 8 personen. Wild droogt snel uit omdat het zulk mager vlees is, maar door het te pekelen en in te vetten (tip van de chef!) krijg je gegarandeerd een sappig en mals stukje fazant. In plaats van fazant kun je overigens prima een (kleine) kip gebruiken – die zijn rond de kerstperiode zelfs bij de meeste supermarkten gewoon te krijgen.

kerst fazant truffelboter

 

Bereidingswijze
1. Pekel
Maak eerst de pekel, door het zout op te lossen in het water. Laat de fazanten 2 en een half uur weken in de pekel.


2. Truffelboter

Maak in de tussentijd vast de truffelboter: smelt de boter in een pannetje (of maak ‘m in ieder geval zacht) en roer de truffelolie en eventueel de verse truffel erdoor. Zet de boter vervolgens in een kommetje in de koelkast, zodat het weer hard wordt.


3. Fazant
Dep
 de fazanten na de 2,5 uur pekelen droog met keukenpapier of een theedoek.

Kruid de fazanten met wat zout, peper en olijfolie.

Verdeel de plakjes pancetta over een ovenschaal. Deze vouw je straks om de fazanten heen (de pancetta, niet de ovenschaal).

Verdeel een eetlepel van de truffelboter over de fazanten en plaats elke fazant met de borstzijde naar beneden in de ovenschaal, bovenop de pancettaplakjes.

Vouw de plakjes pancetta om de fazanten heen. Het is een beetje knutselen, maar met behulp van de boter en wat kneden en duwen met je handen blijft de pancetta als het goed is redelijk zitten.

Verdeel er nog wat truffelboter over; hoe meer, hoe beter.

Plaats de fazanten even in de koelkast voor 20 minuten zodat ze stevig worden en de pancetta goed blijft zitten.

Verwarm de oven aan het eind van die 20 minuten vast voor op 170 graden Celsius.

Haal de ovenschaal met de fazanten uit de koelkast, en bak ze eerst 25 minuten op hun rug in de voorverwarmde oven (even omdraaien dus als je ze uit de koelkast haalt!).

Keer de fazanten na die 25 minuten om naar de borstzijde.

Bak nog 5 minuten en check daarna met een vleesthermometer in het dikste stuk van de fazant (in het dijbeen) of de kerntemperatuur 60 graden is. Is dat niet het geval, zo laat de fazanten dan nog 5 minuutjes langer in de oven staan.

Verwijder de fazanten uit de oven en laat ze 10 minuten rusten. Verdeel nog wat extra truffelboter over de fazanten (maar let op: houd ook nog wat truffelboter over voor de oesterzwammen!).

 

4. Garnering
Maak
 de garnering: Snijd de oesterzwammen in grove stukken en zet ze apart.

Bak de oesterzwammen kort aan met de resterende truffelboter (1-2 eetlepels) in een pannetje tot ze slinken. Voeg hierna de knoflook toe en bak nog 2-3 minuten op hoog vuur, tot de knoflook goudbruin kleurt.

Verwijder het pannetje met de oesterzwammen van het vuur en verdeel het over de fazanten. De extra boter zorgt ervoor dat de fazanten lekker sappig blijven.

Serveer de fazanten op een mooi bord met de gesmolten boter, oesterzwammen en knoflook en eet smakelijk!

kerst fazant truffelboter

 

Credits voor het recept en de waanzinnige foto: www.berwickstreetlondon.co.uk

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties
INGREDIËNTEN
Voor de pekel
Voor de fazanten
Voor de truffelboter