logo
040314093447E29Image.jpg
INGREDI√čNTEN

Deze kruimelige amandeltaart van CaliZona maak je met amandelmeel. De amandeltaart hoef je niet alleen als tussendoortje of toetje te eten, hij kan ook prima als ontbijt. Wil je een glutenvrije taart? Vervang het volkorenmeel voor een glutenvrij meel.

 

Lezeres Nienke probeerde het recept, en waarschuwt dat het misschien wel wat ingewikkeld is voor de beginnende bakker. Het deeg is vrij bros en kruimelig (om dit te voorkomen zou je ook iets meer boter kunnen toevoegen, of eventueel een ei, hoewel je recept met een ei niet meer veganistisch is) en de baktijd kan ook per oven verschillen. Houd de taart voor de zekerheid in de gaten: misschien is jouw taart net als die van Nienke al na 30 minuten goudbruin!

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

 

Doe 110 gram amandelen in een keukenmachine een maal ze fijn. Het kan ook in een vijzel, maar dat duurt een stuk langer. Er is ook reeds gemalen amandelmeel te koop bij winkels als Marqt! Doe het volkorenmeel, de rietsuiker en zout bij het amandelmeel en pulseer om het te mengen. Voeg vervolgens de boter doe en pulseer een aantal keer. Vervolgens doe je het water er beetje bij beetje bij in. Pulseer totdat het goed plakt (er mogen stukjes boter over zijn). Je kunt dit ook doen met je handen, maar zorg dan dat je snel kneed zodat je het deeg niet teveel opwarmt.

 

Druk het deeg plat op huishoudfolie, verpak het en leg het voor tenminste een uur in de koelkast.

 

Snijd ondertussen de topjes van de vijgen af. Neem 8 vijgen, leg de rest apart. Halveer de 8 vijgen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Snijd de vanilleboon open in de lengte en schraap de merg eruit.

 

Meng de vanille, 20 milliliter ahornsiroop, olijfolie, witte wijn en een snuf zout. Verdeel dit over de vijgen en zet ze 25 minuten in de oven op 200 graden Celcius. Laat vervolgens afkoelen. Laat de oven aan staan, die hebben we straks nodig om de taart te bakken.

 

Doe de afgekoelde vijgen in een keukenmachine en pureer ze. Vermaal vervolgens de amandelen die je over hebt en snijd de overige vijgen in vieren.

 

Meng de vijgenpuree, vijgen, gemalen amandelen en de overige 60 milliliter ahornsiroop. Leg het vervolgens in de koelkast.

 

Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de eventuele scheuren in het deeg bij elkaar. Leg het vijgenmengsel in het midden van het deeg, laat genoeg ruimte over aan de zijkanten zodat je de randen over het vijgenmengsel heen kunt vouwen.

 

Vouw de randen van het deeg om het vijgenmengsel heen, dit kun je het best doen met een mes. De vouwranden zullen scheuren, maar dit kun je gemakkelijk weer aan elkaar duwen. Bak ongeveer 50 minuten op 190 graden Celsius.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties