logo
RECEPT

Nasi kruiden zonder pakjes en zakjes | Maak het zelf #1

Nasi kruiden zonder pakjes en zakjes || Maak het zelf #1
INGREDIËNTEN

Pas als je iemand bent of kent met een ernstige allergie, dan besef je hoe vaak er gluten of lactose of noten zitten in producten waar je die aanwezigheid totaal niet verwacht. Voor mij kwam dat besef vooral toen ik ontdekte dat kruidenmixen vaak zowel gluten als lactose bevatten. Wat best gek is, als je bedenkt dat er in principe niets anders dan kruiden en specerijen in zo’n kruidenmix hoeven te zitten. Natuurlijk zijn conserveringsmiddelen hier en daar handig, dat begrijp ik ook wel. En ik ben niet zo’n muts die volledig anti E-nummers is en vervolgens wel citroensap over haar avocado toast sprenkelt om te voorkomen dat die bruin kleurt – that’s basically the same thing. Maar lieve voedselfabrikanten, laten we onnodige toevoegingen (dus goedkope vulling van lage kwaliteit) aub. weglaten uit onze voeding, en de toevoegingen die écht nodig zijn dan aub. allergeenvrij houden. Dank u!

In mijn nieuwe video serie Maak Het Zelf ga ik alle dingen maken waarvan we ons allemaal weleens afvragen of we dat ook zelf kunnen. Of het nu een prachtige avocado roos is (want hoe dóen al die Instagrammers at toch?!) tot zelfgemaakte shampoo (dat schijnt te kunnen!) – ik ga het elke week op woensdag voor je proberen.

Ik maak een makkelijke variant waarbij je alle ingrediënten bij de Appie kunt kopen, en een ‘lastige’ variant met ingrediënten van de toko! Je kunt deze kruidenmix natuurlijk ook maken met verse ingrediënten (dus verse gember, verse knoflook, etc) alleen is je kruidenmix dan minder lang houdbaar. Daarom kies ik in dit recept louter voor gedroogde ingrediënten in poedervorm!

Ingrediënten (makkelijke versie – supermarkt):
* ½ theelepel korianderpoeder
* ½ theelepel komijnpoeder
* 1 theelepel gemberpoeder
* ½ theelepel gemalen citroengras
* ½ theelepel kurkumapoeder
* 1 theelepel knoflookpoeder
* ½ theelepel chilipoeder

Ingrediënten (moeilijke versie – toko):
* ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
* ½ theelepel djinten (komijnzaad)
* 1 theelepel laos (Thaise gember)
* ½ theelepel sereh (citroengras)
* ½ theelepel koenjit (kurkuma)
* 1 theelepel knoflookpoeder
* ½ theelepel chilipoeder

Succes!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Dominique zegt: 15th nov 17 3:27 pm

    De ingrediënten van de moeilijke versie zijn, op de laos na, toch hetzelfde?

    • Claartje zegt: 15th nov 17 3:27 pm

      Hoi Dominique, dat is niet helemaal waar. De kruiden líjken op elkaar, maar voor de moeilijke versie gebruik je meer originele kruiden – vandaar dat je ervoor naar de toko moet. Zie het als het verschil tussen gewone basilicum en Thaise basilicum: het lijkt op elkaar, maar voor een écht authentieke Thaise curry heb je eigenlijk Thaise basilicum nodig. Alleen zijn er veel mensen die dat veel te veel gedoe vinden (en terecht!) en die gebruiken liever kruiden die ze gewoon bij de supermarkt kunnen kopen.

      Vandaar het verschil!
      Liefs Claartje