logo
RECEPT

Pasteitjes van filodeeg gevuld met kip, amandelen en eieren

Marokkaanse samosa's met kip en noten
INGREDIËNTEN
Voor de pasteitjes

Zoet en zout zijn een killer combi. En dit komt ook vaak terug in de Marokkaanse keuken, zo leerde ik van Sarah. Gisteravond na het afronden van mijn dagje Ramadan snoepte ik van deze pasteitjes, die Sarah’s moeder voor me gemaakt had. Té lief, en vooral té lekker. Deze driehoekjes van filodeeg gevuld met kip, nootjes en kaneel. Je vindt de pasteitjes vaak op tafel tijdens de Ramadan – na zonsondergang dan hè. Maar maak ze ook vooral op andere dagen van het jaar. Als borrelhapje doen ze het namelijk ook goed, of als snack-om-mee-te-nemen-naar-het-park!

Marokkaanse samosa's met kip en noten

Bereidingswijze pasteitjes

Snijd de uien, peterselie, en knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een grote pan en bak alles een minuutje.

Plaats de kippenbouten in de pan en doe daarbij de olie, ras el hanout, saffraan, kaneel en paprikapoeder. Laat dit samen een paar minuutjes bakken en breng op smaak met wat zout en peper.

Als de uien glazig zijn voeg je het water toe. Er moet genoeg water in de pan zitten zodat de kip bedekt is, anders wordt de kip niet gaar. Laat de kip op hoog vuur sudderen, zo’n 15 minuten.

Als de kip gaar is verwijder je de kip uit de pan, maar laat de jus in de pan pruttelen. Laat de kip even afkoelen op een bord.

Kluts ondertussen de eieren in een kommetje en voeg dit roerend toe aan de jus, zodat het gaat indikken. Als de eieren de jus hebben opgenomen kan je het mengsel laten afkoelen.

Bak de gepelde (blanke) amandelen in wat olie tot ze goudbruin zijn. Als de noten zijn afgekoeld kan je ze malen.

Nu de kip is afgekoeld kun je het in stukjes scheuren of snijden. Mix de stukjes kip met het eier-jus-mengsel, de helft van de amandelen en de poedersuiker.

Snijd het (ontdooide) filodeeg in tweeën in de lengte. Het filodeeg dat je niet direct gaat gebruiken kan je het beste met een vochtige theedoek bedekken, zodat het niet uitdroogt.

Pak een vel filodeeg en zorg ervoor dat de kortste kant voor je ligt. Leg onderaan 1 – 2 eetlepels van de vulling en vouw het dubbel in de lengte (het is nu nog een vierkantje). Vouw nu de onderste rechterhoek diagonaal naar links (nu heb je een grote driehoek). Vouw dan de onderste linkerhoek diagonaal naar rechts (nu heb je een kleiner, steviger driehoekje). Vouw door tot je een driehoekje hebt dat stevig genoeg is om te bakken. Herhaal dit tot je vulling of filodeeg op is.

Smeer wat gesmolten boter aan de buitenkant van de driehoekjes en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius.

Optioneel: Als de driehoekjes zijn afgekoeld kan je ze met poedersuiker, kaneel en de overgebleven gemalen amandelen bestrooien .

Eet smakelijk!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Gudrun Feldkamp says: 15th jun 16 2:57 pm

    Hoi, weet je misschien hoeveel kalorieen in zo’n broodje zitten?

    • Claartje says: 15th jun 16 2:57 pm

      Hoi Gudrun,
      Dat weet ik niet precies, maar je zou het kunnen uitrekenen met apps als MyFitnessPal! Dan kun je alle ingrediënten invoeren en berekent de app voor je wat het per stuk bevat aan calorieën. Succes 🙂 – Claartje

  • Carla.vandelden@live.nl says: 15th jun 16 2:57 pm

    Het recept van de Marrokaanse pasteitjes klopt niet met de ingrediëntenlijst!
    Groeten Carla van Delden

    • Claartje says: 15th jun 16 2:57 pm

      Hoi Carla,
      Wat vervelend! Wat klopt er niet? Ik zie zo snel niet wat je bedoelt, namelijk!
      Liefs Claartje