logo
RECEPT

Proteine mug cake & waar eiwitshakes nou eigenlijk goed voor zijn

270615224058mugcakeimage.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de mug cake
Ter garnering

Veel mensen eten dagelijks heel erg veel koolhydraten, en laten de andere macronutriënten een beetje links liggen. Begrijp me niet verkeerd: je hebt absoluut koolhydraten nodig, maar voor de variatie is het voor veel mensen (zeker als je sport) goed om een beetje te schuiven in de balans aan macronutrienten, zodat ze iets meer proteinen (eiwitten) eten. Weet je niet wat macronutriënten zijn? Een kleine samenvatting. Alle soorten voeding zijn opgebouwd uit een of meer van de volgende bestanddelen: vetten, koolhydraten (=suikers) en proteïnen (=eiwitten). Dit zijn de drie macronutriënten. Officieel is alcohol overigens ook een macronutriënt, maar omdat die geen voedingsstoffen bevat wordt die vaak niet meegerekend.

Van koolhydraten krijgen de meeste mensen hun dagelijkse portie wel binnen; in brood, pasta, koekjes, maar ook in bijvoorbeeld fruit zitten veel koolhydraten. Eiwitten krijgen veel mensen minder binnen, terwijl het een verzadigende macronutriënt is die je o.a. nodig hebt om je spieren te helpen herstellen na het sporten. Vooral mensen die veel sporten hebben dus voldoende eiwitten nodig, omdat ze hun spieren regelmatig (zwaar) belasten. Dit is de reden dat je tegenwoordig steeds vaker eiwitshakes en proteinerepen etcetera voorbij ziet komen op bijvoorbeeld Instagram. Waar vroeger alleen bodybuilders letten op hun eiwitinname, weten tegenwoordig ook gewoon recreatieve sporters zoals jij en ik dat je lichaam graag een eiwitrijke maaltijd krijgt op dagen dat je sport.

eiwit, poeder, proteine, foodness, sport, shake, mug cake, fit, enjoy natural, natuurlijk, clean

Eiwitten zitten in een heleboel soorten voeding, dus wie eiwitrijk wil eten kan een heleboel halen uit vlees, vis, noten, kwark, peulvruchten, eieren, granen, volkorenbrood. Er zijn ook andere trucjes: de proteineshakes die ik eerder al noemde. Deze shakes, gemaakt met eiwitpoeder, bevatten een soort ‘pure’ vorm van eiwitten. Van zo’n eiwitpoeder hoef je maar een beetje toe te voegen aan je mug cake beslag, smoothie of shake om toch een fikse dosis eiwitten binnen te krijgen. Vaak worden er alleen ook heel veel geur-, kleur- en smaakstoffen aan eiwitpoeders toegevoegd, dus het is lastig een zo natuurlijk mogelijke variant te vinden.

In dit recept probeerde ik de proteinepoeders van Enjoy Natural, die geen synthetische toevoegingen bevatten en bovendien rauw, vegan, gluten- en allergeenvrij zijn. Het verschil merk je in smaak: het is jammer dat een eiwitshake gemaakt met Enjoy Natural niet naar bijvoorbeeld cookie dough smaakt, maar in de natuur komen voor zover ik weet geen cookie dough planten voor, dus eigenlijk is dat alleen maar logisch. (Mocht iemand ooit toch een cookie dough plant tegenkomen, neem er dan alsjeblieft eentje voor me mee. Ik zou direct een kwekerij beginnen.) Wat er wél in zit is een variatie aan biologische superfoods. Eigenlijk is het dus geen ordinair eiwitpoeder, maar een proteine blend waar dus ook nog eens 20% aan superfoods in zit voor een extra stoot voedingsstoffen. Dan ga ik nog even door: die superfoods komen uit Afrika waar ze duurzaam en eerlijk geproduceerd worden, geheel volgens de missie van Enjoy Natural. Hou op met me!

Eerlijk is eerlijk: Je moet voor een optimale smaak naar mijn mening zelf wat smaakmakers toevoegen aan een shake met de blend van Enjoy Natural, of het bijvoorbeeld gebruiken in een recept voor mug cakes (scroll naar beneden!) of proteinepannenkoeken. Doe je dat, dan is het super. Want: Plantaardig, zo clean mogelijk, zo min mogelijk ongewenste toevoegingen, wél nuttige superfood als toevoeging en met een bijzonder hoge concentratie eiwitten. Gaat deze mug cake maken, zou ik zeggen. En gaat bestellen bij Enjoy Natural.

 

Ook leuk om te weten: eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten, wat betekent dat je na het eten van een eiwitrijke mug cake of smoothie minder snel trek hebt dan wanneer je een mug cake of smoothie eet met dezelfde voedingswaarden en calorieën zónder eiwitten.

Met dit recept maak je een mug cake die precies goed is als ontbijtportie of post-workout snack voor één persoon.

 

Vet een klein kommetje van aardewerk (ovenvast aub!) in met kokosolie.

 

Meng de havermout met het proteinepoeder en de sojamelk. Roer tot er geen klontjes meer in zitten en voeg eventueel nog een scheutje agavesiroop toe als je van zoet houdt.

 

Giet het beslag in het kommetje en zet in de magnetron.

 

Gaar je mug cake in ongeveer 2 minuten in de magnetron. Die van mij had exact 1:50 minuut nodig op 900 Watt, om nog een tikje smeuïg van binnen te zijn. Perfect!

 

Klop de sojayoghurt en de agavesiroop tot een soort sausje. Giet dat over de mug cake, strooi er wat gepofte quinoa over, en serveer er eventueel vers fruit bij. Smakelijk!

 

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Sasja says: 25th sep 15 8:03 pm

    Lijkt me leuk om een keer uit te proberen, maar wat zijn de verhoudingen van de ingrediënten die nodig zijn? Hoeveel proteinepoeder, havermout en sojamelk? Of vraag ik nu iets heel raars..? Haha.

    • Claartje says: 25th sep 15 8:03 pm

      Hoi Sasja! Oeps, de ingrediënten zijn inderdaad weggevallen door de verhuizing naar de nieuwe website. Ik heb ze opnieuw toegevoegd, dus ze staan nu rechtsboven! Succes 🙂