logo
RECEPT

Salade met vijgen, peer en balletjes van kwark met pistachekruim

150814120353saladeimage.jpg
INGREDI√čNTEN
Voor de dressing

Verse vijgen zijn nu overal volop te krijgen, want het seizoen begint in Nederland in augustus en duurt tot eind september. Toen ik dit recept maakte was het eind juli en kon ik geen verse vijgen vinden, zelfs niet bij de Turkse speciaalzaak die me normaal aan álles helpt. Gelukkig zijn gedroogde vijgen ook erg lekker! De combinatie met peer en pistachenoten is bijzonder gelukkig, en als je de boel nog iets meer body wilt geven kun je ook iets van kaas toevoegen. Zowel blauwe kaas als pittige harde kaas (zoals Parmezaan) zijn hier erg goed bij. 

 

Deze salade is voor twee personen en voldoende als lunch of lichte avondmaaltijd. Let op: om de kwark extra stevig te maken (zodat je er balletjes van kunt maken) behandel je het alsof je hangop gaat maken. Je moet het dus een nacht laten uitlekken in een zeef die je bedekt met een schone handdoek!

Voorbereiding, een dag van tevoren:

 

Laat de kwark uitlekken in een zeef, bovenop een kom. Bedek de zeef met een (schone) theedoek die je eerst even nat maakt onder de kraan. Schep de kwark in de zeef en laat het een nacht in de koelkast uitlekken.

 

 

Bereiding, op de dag zelf:

 

Hak de pistachenoten fijn met een scherp mes. Je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken als je die hebt. Zorg dat het een fijn kruim wordt en giet het in een diep bord.

 

Schep de hangop van kwark eetlepel voor eetlepel uit de zeef. Je zult merken dat de consistentie van de kwark nog dikker is dan normaal, zodat je er voorzichtig balletjes van kunt draaien tussen je handen. Rol elk balletje door het pistachekruim in het diepe bord tot alle balletjes bedekt zijn met een laagje noten.

 

Verdeel de sla over twee borden. Snijd de vijgen in stukjes, net als de peren (eerst even wassen!).

 

Klop de olijfolie, balsamicoazijn, honing en mosterd tot een dressing. Schenk de dressing over de salade. Verdeel de kwark-pistacheballetjes over de salade en serveer direct.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties