logo
RECEPT

Stoofpotje met pompoen, rozijn & kaneel

091015061209StoofpotImage.png
INGREDIËNTEN

Dikke kans dat ook jij denkt aan een winters haardvuur, wollen truien en je oma, zodra ik het woord 'stoofpotje' laat vallen. Nederlanders zijn dol op stoofpotjes. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat we te lui zijn om meer dan één pan te gebruiken voor onze gerechten (waarom denk je dat stamppot nog steeds onverminderd populair is?) of omdat we te lui zijn om ons eten zelf in stukken te snijden (verrek, daar is de stamppot weer). Hoe dan ook, een goede stoofpot verovert harten.

 

Mijn variant eet je niet met aardappelpuree of met rijst, maar met couscous. In plaats van kruidnagel gebruik ik kaneelstokjes, steranijs en kardemompeulen als kruidige smaakversterkers. Die gaan namelijk wonderwel samen met pompoen en wortel. Om er echt een potje van te maken voegde ik ook nog rozijnen toe, die een heerlijk zoetje geven. Tip: Begin een dag van tevoren aan je stoofpot. Dan heb je tijd genoeg om de pan na de 1,5 – 2u prutteltijd gewoon nog een nachtje te laten staan (niet op het vuur!). Dat maakt je stoofpot het aller-, allerlekkerst.

 

 

Om te laten zien hoe je zelf zo'n stoofpotje maakt dook ik met camera en al mijn eigen keuken in. Zoals je ziet werk ik met sukadelappen, een van de meest geschikte delen van de koe om te stoven. Ook kies ik bewust voor vlees van Ierse runderen, omdat die lekker buiten in de wei hebben gelopen en hun hele leven gras hebben gegeten. Lees hier waar je nog meer op moet letten als je vlees moet kiezen voor je stoofpotje. Met dit recept maak je een stoofpot voor 2-3 personen.

 

Pruttel ze!

 

Snijd de sukadelappen in stukjes. Dit is niet noodzakelijk, maar het eet wel het lekkerst, als je het mij vraagt.

 

Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de knoflook kort aan.

 

Doe het vlees in de pan en braad het aan. Voeg de bloem toe, bak een minuutje en schep om. Voeg de in stukjes gesneden tomaten toe en giet de bouillon in de pan. Laat lekker pruttelen.

 

Snijd in de tussentijd indien nodig de wortel en pompoen in stukjes. Voeg ook toe aan de pan. Als alle ingrediënten in de pan zitten (behalve de rozijnen) voeg je de kruiden toe: kaneelstokjes, steranijs, kardemom. Laat de stoofpot nu minstens 1,5 uur pruttelen. Roer op het einde de rozijnen erdoor.

 

Als je ziet dat er teveel vocht verdampt en de stoofpot te droog wordt kun je een glas water toevoegen om de saus weer wat dunner te maken. Wanneer de stoofpot juist te nat is kun je het vuur iets hoger zetten om wat extra vocht te laten verdampen.

 

Idealiter laat je de stoofpot na die 1,5 uur pruttelen nog een nacht staan (niet op het vuur!) met een deksel op de pan. Serveer met een portie couscous (reken zo'n 75 gram per persoon). Eet smakelijk!

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties