logo
RECEPT

Taartje van Claartje #14: Gin Tonic cheesecake (skinny variant)

Taartje van Claartje #14: Gin Tonic cheesecake (skinny variant)
INGREDIËNTEN
Voor de vulling + bodem
Voor de sinaasappel-gin-gelei

Het leven draait om gin tonic. Nee, het leven draait om cheesecake. Oké, dit schiet niet op. Voor dit soort levensbelangrijke dilemma’s is er maar één antwoord: een gin tonic cheesecake. Duh. Omdat je deze cheesecake maakt met hoofdzakelijk magere kwark (oké, en een béétje roomkaas) is het een stuk slanker dan de doorsnee cheesecake met monchou en slagroom. Ook gebruik ik relatief weinig roomboter in de bodem, en zijn Digestive koekjes een stuk verantwoorder dan pakweg Oreo of Bastognekoekjes. Ik gebruikte gin uit de collectie van Niven (jeweetwel, dat fancy restaurant van sterrenchef Niven Kunz) omdat die gin briljant is en ik ‘m had staan – maar met een andere gin kan het principe ook, natuurlijk. 

Bedenk wel dat deze cheesecake door het minimale gebruik van suiker wat minder zoet is dan je wellicht gewend bent: er zit juist een licht zuurtje in door het citroensap, de citroenrasp en de gin. LEKKER.

Taartje van Claartje #14: Gin Tonic cheesecake (skinny variant)

Bereidingswijze gin tonic cheesecake

Vermaal de koekjes in een keukenmachine. Ik gebruikte natuurlijk mijn Kenwood Chef Titanium voor dit klusje – zoals ik tegenwoordig voor elke cheesecake doe, eigenlijk.

Smelt de roomboter in een steelpannetje. Roer de koekkruimels erdoor en meng goed.

Bekleed een springvorm (zo’n 24 centimeter doorsnede) met bakpapier op de bodem en verdeel de koekkruimels erover. Druk aan met de bolle kant van een lepel.

Meng de magere kwark met de roomkaas in een keukenmachine (hoiiii Chef Titanium!) of met een mixer, tot het een egaal geheel is. Meng de gin erdoor, plus de limoenrasp en het limoensap.

Laat de gelatineblaadjes voor de taart vijf minuten weken in koud water. Laat de gelatineblaadjes voor de gin-sinaasappelgelei ook weken in koud water, in een apart bakje. Los de gelatineblaadjes voor de taart daarna op in een klein beetje heet water. Roer goed, tot echt alles is opgelost!

Meng het gelatinemengsel voor de taart door het kwark-roomkaasmengsel.

Giet het kwark-roomkaas-gelatinemengsel over de bodem. Zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Taartje van Claartje #14: Gin Tonic cheesecake (skinny variant)

Maak de gin-sinaasappelgelei door het sinaasappelsap te verwarmen in een steelpannetje. Voeg de gin toe.

Pak de gelatineblaadjes voor de gelei die lagen te weken in koud water erbij en knijp ze goed uit. Voeg de gelatine toe aan het warme sinaasappelsap (niet laten koken!).

Roer tot de gelatine is opgelost. Laat een minuut of 20 afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet de gin-sinaasappelgelei over de cheesecake als die al enigszins hard is geworden – doorgaans is 30 à 40 minuten koelkasttijd genoeg. Zet de cheesecake daarna terug in de koelkast voor de resterende 2,5 uur opstijven.

Garneer met sliertjes komkommer en schijfjes citroen of limoen. Strooi er eventueel nog poedersuiker overheen.

Enjoy je taartje van Claartje!

Taartje van Claartje #14: Gin Tonic cheesecake (skinny variant)

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties