logo
RECEPT

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten
INGREDIËNTEN
Voor de burgers
Voor de pindasaus

Na mijn bezoekje aan de eerste volledig veganistische snackbar van Amsterdam zat ik vol veganistische inspiratie. Vegan burgers, díe ging ik maken! Maar dan anders dan anders, omdat die bietenburger op een gegeven moment ook gaat vervelen. Een gado gado burger leek me wel een goed idee, gemaakt van bloemkool en kikkererwten en met een zelfgemaakte pindasaus. Want pindasaus is altijd een goed idee.

Eigenlijk zijn veganistische burgers natuurlijk onzin: waarom zou je een ‘burger’ willen namaken zonder vlees? Ik noem ze liever groentekoekjes, dat dekt de lading veel beter wat mij betreft. Vlees is überhaupt niet nodig – waarom moet je het dan ‘namaken’? Voor het mengen van het beslag van deze groentekoekjes kun je het beste een keukenmachine  gebruiken; die hakt rauwe bloemkool fijn tot een kruim waar je makkelijk koekjes van kunt kneden. Ik gebruikte natuurlijk mijn Kenwood Chef Titanium, waarin ik alle ingrediënten voor de koekjes gewoon lekker bij elkaar kon gooien, van het lijnzaad tot de rauwe bloemkool tot de kikkererwten.

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

Bereidingswijze vegan burger

(voor 2 personen als hoofdgerecht: 4 kleine burgers)

Laat het lijnzaad even weken in een scheutje water.

Maal de bloemkool fijn tot een grof kruim, en voeg de kikkererwten eraan toe. Ik gebruikte mijn keukenmachine (Kenwood Chef Titanium), dan kun je alles gewoon lekker bij elkaar gooien.

Voeg ook het lijnzaad-watermengsel toe aan je burger ‘beslag’, evenals de smaakmakers: sambal en paprikapoeder. Meng er ook een snufje zout en peper doorheen.

Vorm burgers van het bloemkool-kikkererwtenmengsel, en haal die stuk voor stuk door een klein beetje paneermeel dat je in een diep bord stort. Dit zorgt voor een crispy laagje.

Bak de burgers in een minuut of 10 gaar in een koekenpan in een scheutje olijf- of kokosolie. Keer halverwege de baktijd.

 

Maak intussen de pindasaus.

Fruit de ui en knoflook in een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Schep de ui en knoflook uit de pan zodra ze glazig zijn. Doe ze in een blenderkom of kom die geschikt is om te mengen met een staafmixer.

Pak de kom met de ui en knoflook erbij en voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe: pindakaas, sojasaus, kokosmelk en chilipeper. Onthoud dat extra pindakaas toevoegen áltijd een goed idee is.

Bouw de burgers door elke hamburgerbroodje te besmeren met een klein beetje pindasaus. Leg een burger op elk broodje. Garneer met taugé, een lepel pindasaus, wat extra chilipeper of sambal en eventueel wat (geroosterde) sesamzaadjes.

Enjoy!

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties