logo
FOODSPIRATION

Suikervervangers: wat is het beste alternatief voor suiker?

090414123614blogimage.png

Wie een beetje geïnteresseerd is in voeding kan het niet ontgaan zijn: er is een heleboel gaande rondom suiker. De feiten liegen er niet om: suiker is een dikmaker, suiker is ongezond en suiker wordt stiekem in een heleboel producten gestopt. Ook maakte de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) twee jaar geleden een nieuwe richtlijn bekend. Volwassenen zouden maximaal 25 gram of zes theelepels suiker per dag moeten binnenkrijgen, oftewel 5% van de totale dagelijkse calorie-inname – een halvering ten opzichte van de eerdere richtlijn. Dat is inclusief suikers uit vruchten(sap) en producten als ketchup en ahornsiroop, die je dus ‘ongemerkt’ binnen krijgt. Dit inspireerde mij overigens om vorig jaar een suikerdetox te proberen – waarover je hier meer leest!

Oké, we moeten dus niet teveel suikers eten. Tot zover niets nieuws. Wat moeten we dan wél in onze koekjes stoppen als we aan het bakken slaan? Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat ik met suikervervangers heel goed bezig was. Agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, stevia – ik heb er veel geprobeerd. Maar nu ben ik enigszins van inzicht veranderd: suikervervangers schelen eigenlijk niet zo ontzettend veel van gewone, geraffineerde, witte suiker.

 

suikervervangers, alternatief voor suiker

 

Suiker is nooit gezond
Huh, what happened? Ik besefte dat veel mensen zich laten verleiden door dingen die vooral gezond klínken. Als een taart veganistisch of glutenvrij is denken veel mensen dat het gezond is, dus dat ze wel twee stukken – of erger nog: de hele taart – in hun eentje kunnen eten zonder daar dik van te worden. Wrong! Of ze eten eierkoeken en ontbijtkoek omdat Sonja Bakker dat zegt, of Special K omdat een reclame daarvoor dunne mevrouwen laat zien. Ik heb inmiddels genoeg kennis om te weten dat een glutenvrije of veganistische taart net zo veel calorieën bevat als iedere andere taart (of zelfs meer!) en dat ontbijtkoek en Special K niet veel gezonder zijn dan een gevulde koek van Euroshopper. Maar ik ben absoluut niet beter dan die mensen die daar wel voor vallen, want ik probeerde agavesiroop en kokosbloesemsuiker omdat ik geloofde dat dat beter was dan geraffineerde suiker. Maar inmiddels weet ik, o.a. door een uitzending van Radar uit 2014 (hier meer over die uitzending) dat suiker, in welke vorm dan ook, nooit gezónd is. Het blijft suiker. Wel is het zo dat verschillende suikers je bloedsuikerspiegel op verschillende manieren beïnvloeden: veel suikervervangers hebben een lagere glycemische index dan gewone suiker (dat heeft een GI van 100) en zorgen dus voor een lage suikerpiek. Dat is dus wel weer goed nieuws.

Alternatieven
Gewone suiker, dus geraffineerde witte suiker, bestaat voor de helft uit fructose en de helft glucose. Suikervervangers als (appel)stroop en (agave)siroop hebben soms een iets andere samenstelling waardoor de smaak ook anders is, maar bevatten nog steeds hoofdzakelijk fructose, glucose of een combinatie van beide. Positief is dat ze weer andere voedingsstoffen bevatten dan geraffineerde suiker (die meestal gemaakt wordt van suikerbiet), aangezien ze een andere plant of vrucht als bron hebben (kokos, agave, palmbloesem). Kies voor zo min mogelijk geraffineerde varianten, dan zijn er meer voedingsstoffen behouden gebleven.

Een uitzondering op de fructose-glucoseverhouding is stevia, dat bestaat uit stevioglycociden die een bitterzoete smaak hebben. Die stevioglycociden zijn alleen niet zo lekker of makkelijk te gebruiken, dus er worden vaak veel vulmiddelen en/of smaakversterkers aan toegevoegd in de vorm van zetmeel, wat in je lichaam weer wordt omgezet tot suiker.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan en professor Aart Jan van de Lelij, twee wetenschappers die ik hoog heb zitten, geven in de eerder genoemde Radar aflevering over verschillende suikervervangers een pleidooi geven voor aspartaam, de zoetstof die door heel veel food bloggers wordt verguisd. Het is inderdaad zo dat aspartaam een van de meest onderzochte en geteste zoetstoffen is, en dat het volgens de wettelijke regels prima in orde is. Pff, het wordt er niet makkelijker op zo. Nu weet ik ook niet meer wat ik van aspartaam moet denken… What to do?

Stevia, suikervervanger, alternatief suiker

Mijn conclusie?
Stap 1: Eet minder suiker. Hoe minder, hoe beter. Helemaal geen suiker eten is moeilijk (en ik kan het weten want ik heb dus ooit een hele maand een suikerdetox gedaan) maar bovendien geen leven lang vol te houden. Een stuk taart af en toe moet kunnen!

Stap 2: Blijf lekker variëren. Gebruik het liefst zo min mogelijk geraffineerde producten (die bevatten naar verhouding meer voedingsstoffen) en wissel af: soms gedroogd fruit of dadels (daar zit veel fructose in, maar het is wel natuurlijk), soms honing, soms kokosbloesemsuiker, soms rietsuiker, soms ahornsiroop, soms stevia. Als je krap bij kas zit is het geen ramp om gewone suiker door je havermout te doen, als je toevallig ahonsiroop hebt staan giet je dat lekker over je banaan-ei pannenkoekjes, etc.

Pff, ingewikkelde materie, die alternatieven voor suiker. Dit is mijn visie, maar er zijn vast mensen die het niet met me eens zijn. Daarom wil ik graag weten: wat gebruik jij het liefst? En vooral: waarom?

Bron, bron

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties