logo
FOODSPIRATION

TRAVEL: 5 Tips voor foodies op Malta

TRAVEL: 5 Tips voor foodies op Malta

Dit zomermeisje vlucht graag naar de zon in het voorjaar of najaar. Zo belandde ik begin oktober op Malta – maar drie uur vliegen vanaf Amsterdam, en ook in oktober nog een comfortabele 27 graden Celsius. Yes! Wil je ook naar dit eiland dat wél tot Europa behoort en waar je gewoon lekker met de euro kunt betalen, maar dat qua klimaat niet onderdoet voor een tropische bestemming? Zorg dan vooral dat je trek hebt, want ik heb alleen maar food tips voor je. Oké, misschien ook twee algemene tips. Nummer 1: Kom niet om in het verkeer. Op Malta zijn er net zoveel auto’s als mensen (dus gemiddeld vier auto’s per gezin), dus het is DRUK op de weg. Random tip 2: Zet je wekker niet per ongeluk pas om 6u als je eigenlijk al om 5u ’s ochtends al je bed uit moet om je vlucht terug naar Nederland te halen. Zoals uw favoriete foodblogger. Maar dat terzijde.

TRAVEL: 5 Tips voor foodies op Malta

Goed, eten dus. Dat kan hoor, op Malta. Zoals een eiland betaamt eet je er veel heerlijk verse vis, maar er is meer. Brood bakken kunnen de Maltesers (Maltezen? Maltozen?) bijvoorbeeld goed, net als olijfolie maken. En verse kaas (zie hierboven), waarover ik hieronder meer vertel. Zoals in vrijwel elk land dat zuidelijker ligt dan Nederland is het fruit ongelofelijk veel lekkerder dan je gewend bent: (water)meloen is fantastisch, ananas is fantastisch, druiven zijn fantastisch. Prijzen liggen nét iets lager dan we in Nederland gewend zijn, maar zo heel veel scheelt het nou ook weer niet. Verwacht geen ingewikkelde liflafjes; over het algemeen eet je gerechten die uitblinken door hun eenvoud en het gebruik van echt goede en verse ingrediënten. Hieronder: mijn 5 tips voor foodies op Malta!

TRAVEL: 5 Tips voor foodies op Malta

1. Melk een geit of schaap en maak zelf verse kaas

Op vrijwel elke Maltese menukaart staat verse kaas. Die kaas is ook echt vers, want je maakt ‘m binnen een dag. Verse melk is hier overigens ook echt vers, en dieren worden bijna altijd nog met de hand gemolken. Wat overigens lastiger is dan je denkt, dat melken. Ik spreek uit ervaring. Om de een of andere reden was de enige man in ons gezelschap het beste qua geitenmelken, maar ik kan trots mededelen dat ik op een goede tweede plek kwam. De verse schapen- of geitenmelk wordt met een klein beetje stremsel gemengd, waardoor het dikker wordt. Al na een kwartier heeft het de structuur van kwark. Dit schep je in kleine uitlekvormpjes, waar het een paar uur tot een dag lang verder blijft uitlekken en indikken. Klaar!

 

2. Ga eten bij restaurant Diar il-Bniet

Hoewel er van oudsher veel wordt geïmporteerd op een eiland als Malta, zijn er ook bedrijven die de meerwaarde van lokaal en kleinschalig geproduceerd voedsel zien. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is het restaurant Diar il-Bniet, waar een lap grond bij hoor waar ze al hun eigen groenten en fruit verbouwen. Op verzoek kun je een rondleiding krijgen (aanrader!) zodat je tussen de olijfbomen loopt waar de olijfolie voor het restaurant van gemaakt wordt, of bijvoorbeeld de druiven kunt proeven die gebruikt worden om de wijn te maken die geschonken wordt in het restaurant. Zo veelzijdig zie je landbouwbedrijven in Nederland zelden.

Oh, en had ik al verteld dat het alleen maar lekker weer is op Malta? Zoals je ziet draag ik niets anders dan slippers of sandalen. Omdat een aantal van jullie op Snapchat vroegen waar mijn sandaaltjes vandaan komen: het zijn schoenen van Sacha. Ik was er zelf ook wel blij mee 🙂

 

3. Wijn proeven bij het Meridiana Wine Estate

Waarom? Omdat wijn proeven áltijd een goed idee is, en de wijn van Meridiana Wine Estate vooral op het eiland zelf heel veel gedronken wordt. Echt, als je erop let zie je de Meridiana flessen in vrijwel elk restaurant terug. De druiven voor deze wijnen komen allemaal van Maltese grond dus je drinkt geen ‘blend’ – dat is pas 100% lokale wijn. Ik had graag meer willen vertellen over de verschillende ‘lijnen’ wijn, wat o.a. te maken heeft met de rijpingstijd, maar ik vergat de wijn uit te spugen na het proeven, dus ik heb het allemaal niet zo precies onthouden. Ga er dus zelf maar een keer proeven – en let dan iets beter op dan ik.     TRAVEL: 5 Tips voor foodies op Malta

4. Eet een octopus salade

Alle vis en zeevruchten op Malta zijn vers, dus lekker. Wanneer je bij octopus en inktvis denkt aan gefrituurde ringen in een dikke deegkorst; think again! Op Malta at ik gegrilde octopus die zó lekker was dat ik er nog steeds van droom. (Ga naar Rogantino’s Restaurant als je ‘m ook wil proeven.) Ik ga mijn best doen om het recept na te maken – ik kom er bij jullie op terug. Overigens at ik ongeveer elke dag een inktvis of octopus salade, en ik werd geen enkele keer teleurgesteld. Daarom is deze tip redelijk algemeen: eet érgens op Malta een octopus salade. Kan niet misgaan. Oh, en laat me weten als je het recept van Rogantino’s gegrilde octopus hebt gekraakt of het aan de meester zelf hebt ontfutseld – ik heb er grof geld voor over.  

5. Ga hardlopen langs de kust

Na al dat bunkeren is er niets fijner dan een rondje rennen langs de kustlijn van het eiland. Neem stevige schoenen mee, want het is bijna een trail run: losse stenen, onregelmatige ondergrond en afbrokkelende rotsen. Maar dat úitzicht…

Mag ik terug?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties