logo
FOODSPIRATION

Vlees eten: ja of nee?

291013195627Schermafbeelding20131029om19.55.35.png

Je hebt rasechte vleeseters die een moord doen voor een flinke steak, en mwah-vleeseters die eerst het groentegarnituur oppeuzelen als ze een biefstuk voorgeschoteld krijgen. Zelf behoor ik tot laatste categorie. Maar wie is er beter af; de vleeseter of de groente-eter? En is het verstandig om helemáál geen vlees te eten, of mis je dan ook weer bepaalde voedingsstoffen?

 

Er zitten stoffen in vlees die je lichaam nodig heeft. Als je niet uit overtuiging geen dieren of dierlijke producten wilt eten is het verstandig om af en toe vlees te eten. Wel zou dat een stuk minder hoeven zijn dan je waarschijnlijk denkt: geen biefstukken van een kilo, maar een keer per week een maaltijd met 100 gram vlees of om de dag een portie vlees ter grootte van een vingertop. Eet bij voorkeur mager vlees, bijvoorbeeld hert of paard. Kip is ook relatief gezond. Ingewanden en organen (lever, hart, nieren) zijn vitaminerijke delen van het dier, die in het Westen vaak weggegooid worden. Zonde!

 

Hoewel het essentiële voedingsstoffen bevat voor je lichaam, zijn er ook zeer goede redenen om geen vlees te eten (vegetarisch), of zelfs helemaal geen dierlijke producten (veganistisch). De invloed van vlees op het milieu is een hele belangrijke reden. Welvarende landen gaan steeds meer vlees consumeren, terwijl dat qua grondstoffen op een gegeven moment niet meer haalbaar is voor de wereld. Om een kilo rundvlees te krijgen is qua grondstoffen (o.a. veevoer) ongeveer 25 kilo nodig. Dan hebben we het nog niet eens over het grotere landoppervlak, het hogere energieverbruik en de grotere milieuvervuiling die reguliere veeteelt veroorzaakt, tegenover plantaardige voedselteelt.

 

Zelf eet ik niet strikt vegetarisch maar ben ik ‘flexitariër’, wat inhoudt dat ik zo min mogelijk vlees eet: maximaal twee keer per week. Een salade met gerookte kip of zalm bijvoorbeeld. Of spekjes (ik kan niet zonder spek!) bij een volkoren pasta. Hierdoor belast ik milieu zo min mogelijk, maar krijg ik wel alle voedingsstoffen binnen die ik nodig heb. 

 

Conclusie: het eten van een heel klein beetje vlees (en liever nog orgaanvlees) is goed voor je, voedingstechnisch gezien. Vlees eten is wel een stuk belastender voor het milieu dan plantaardig eten. 

Lees hier wat veganisten moeten eten om toch al hun voedingsstoffen binnen te krijgen.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties