logo
FOODSPIRATION

Wil eet… avocado (+ recept voor Avocado-Ei Spread!)

140415093700AvocadoSaladeIMG.jpg

Ergens in de jaren tachtig trek ik samen met een vriendin door de binnenlanden van Afrika. En het is er zoals ik me dat altijd had voorgesteld: warm, donker, geheimzinnig, overweldigende natuur, indrukwekkende mensen… en straatarm. Er is niet of nauwelijks te eten. Dat geldt voor de meeste Afrikanen, maar ook voor ons. Want al zijn we in Afrika toerist en dus rijk (in Nederland overigens student en dus arm); wat er niet is, dat is er niet. En zo kan het gebeuren dat we een overnachting met ontbijt boeken en de volgende morgen letterlijk alleen een banaan en een ei krijgen voorgezet. Meer is er op dat moment gewoon niet te krijgen in het stadje.

 

Wel avocado’s

Wat ook niet meehelpt is dat ik op dat moment al vegetarisch eet en dus niet kan mee eten van de kip of de vis die soms heerlijk worden klaargemaakt en waar mijn reisgenootje onbedaarlijk van kan genieten. Groenten zijn er maar mondjesmaat en alleen wat fruit betreft komen we weinig tekort. Reizen we door een streek waar toevallig veel mango’s worden geteeld dan eten we dagenlang mango’s. In de bananenstreek doen we ons tegoed aan bananen en in de ananasstreek aan ananas. Vreemd genoeg zien we de hele reis lang wel overal avocado’s. In Nederland is dat dan nog een dure delicatesse voor alleen heel bijzondere gelegenheden, in Afrik zijn ze op bijna elke markt te koop voor bijna niets. En alleen daarom al kopen we er elke dag minstens één.

 

Met eieren

Maar hoe maak je die avocado's klaar? Lang komen we niet verder dan in partjes met wat peper en zout. Als we op een gegeven moment ook eieren kunnen scoren prakt mijn reisgenootje het vruchtvlees van een avocado samen met twee gekookte eieren. Peper en zout erbij… en smullen maar!  Een mooie combinatie die we nog vaak herhalen. Eenmaal thuis –  en nu dertig jaar later nog steeds – is het mijn favoriete snelle hap voor als ik laat thuis ben.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 1 rijpe avocado

– 2 hardgekookte eieren

– 1 – 2 eetlepels mayonaise, zure room of yoghurt

– 1 theelepel kerriepoeder

– Peper en zout

 

Halveer de avocado, verwijder de pit en doe het vruchtvlees samen met de gekookte eieren in een kom. Prak ze fijn met een vork en voeg de mayonaise, room of yoghurt toe. Breng op smaak met de kerrie, peper en zout. Lekker met een grote salade. Of als lunchgerecht, samen met een broodje of (spelt)crackers.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Sanne Vermeulen zegt: 23rd apr 15 3:00 pm

    Wauw, dit is echt heerlijk! Wat een super recept, hartstikke bedankt!