logo
FOODSPIRATION

10 gezonde afvaltips

070114120127Hannekeimage.jpg

Dieet is 'diatia' in het Grieks, dit betekent: leefregel. Dit vind ik persoonlijk een mooi woord om het nu, in het nieuwe jaar, eens anders te gaan doen. In plaats van het volgen van al die strenge diëten waarbij je punten en/of calorieën moet tellen. Een nieuwe gezonde manier van eten, niet alleen nu, maar het hele jaar. Dat betekent ook dat je geen last hebt van het jojo-effect, maar juist een vitale levensenergie krijgt.

 

Na de decembermaand kan het weleens tegenvallen als je lievelingsbroek te strak zit. Graag wil ik jullie advies geven om die extra kilo’s er op een juiste en gezonde manier er weer af te krijgen. Als eerste wil ik jullie geen crashdieet, poeders of andere “dieetproducten” aanraden. Zonde van je geld, je gezondheid en je humeur, want na enkele dagen zitten die kilo’s er zo weer aan. Ik ga jullie 10 tips geven en voedingsproducten aanraden die kunnen bijdragen aan een gezonde manier van afvallen.

 

1. Tomaten
Bevatten zeer weinig calorieën. Een tomaat helpt je om op korte termijn de extra kilo's kwijt te rijken, doordat hij je snel een verzadigd gevoel geeft en doordat hij vele goede vezels bevat die je darmen activeren.

 

2. Walnoten
Geven snel een verzadigd gevoel. Zoals ik in mijn vorige blog schreef over omega 3-vetzuren, is de walnoot een supernoot. De walnoot activeert je stofwisseling (metabolisme) en verlaagt je cholesterolgehalte. Je kunt ze toevoegen aan een salade of eten als tussendoortje.

 

 

3. Spicy kruiden
Om af te vallen hoef je echt niet saai of flauw te eten. Je kunt je gerechten op smaak brengen met diverse kruiden die de smaak verrijken en je stofwisseling activeren. Cayennepeper is de topper: een mespuntje over vlees, groenten of andere warme gerechten brengt het heerlijk op smaak en versnelt je vetafbraak. Hetzelfde geldt voor tumeric of kurkuma, of het toevoegen van zwarte peper of mosterdzaadjes. Deze kunnen een zeer gunstig effect hebben op je gewicht.

 

4. Zoete aardappels; bij een Nederlands diner is de aardappel niet weg te denken. Maar de 'gewone' aardappel is rijk aan calorieën en dat is wat wij nu even willen vermijden. Goed nieuws, de zoete aardappel bevat suikers die beter opgenomen worden. Ook prettig is dat in tegenstelling tot de 'gewone' aardappel, waarvan de suikers (zetmeel) in je lichaam worden opgeslagen als vet, het zetmeel van de zoete aardappel niet als vet wordt opgeslagen. Deze zoete bataat, zoals hij ook wel wordt genoemd, is namelijk eigenlijk een groente.

 

 

5. Soep
Maak van diverse groentes een lekkere soep. Je kunt met een groentebouillonblokje, een hand vol linzen, wat wortels en een prei een heerlijke soep maken. Om hem wat steviger te maken kun je bijvoorbeeld ook nog wat dobbelsteentjes zoete aardappel toevoegen. Vries het in bakjes in en je hebt altijd wat gezonds in huis.

 

6. Quinoa of boekweit
Dit zijn goede alternatieven voor rijst of aardappels. Beiden lijken op graansoorten, maar zijn dat niet. Ze zijn wel rijk aan eiwitten en vitamines als B2 en E, maar bevatten ook veel ijzer, koper en magnesium. Het geeft je dus veel energie.

 

 

7. Bloemkoolrijst
Als je rauwe bloemkool raspt en heel even in de koekenpan opwarmt, dan kun je deze als een hele magere toevoeging gebruiken bij je diner. Heerlijk bij bijvoorbeeld vis of vlees, zoals bijvoorbeeld in dit recept voor gebakken 'rijst' met balsamicosaus.

 

8. Kokos en palmsuiker
Drink je graag je koffie of thee met iets zoets erin? Dan adviseer ik je met klem om geen zoetjes te gebruiken. Deze bevatten onder andere aspartaam en dat is een zeer schadelijk stof voor je gezondheid. Mocht je suiker willen gebruiken, probeer dan heerlijke kokos- of palmsuiker. Groene stevia is ook een goed alternatief. Dit zijn natuurlijke zoetstoffen, deze worden door je lichaam herkend.

 

9. Water drinken
Probeer om minimaal één liter water per dag te drinken. Geen frisdrank, light dranken of sapjes. Water reinigt en is de ideale manier om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. Klik hier om mijn hele blog over water te lezen.

 

10. Mijn laatste en misschien wel de beste tip is, ga naar buiten en BEWEEG. Liefst iedere dag 20 minuten, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Bewegen is samen met gezond eten jouw nieuwe start voor 2014.

 

Dit zijn tien tips om alvast op een makkelijke manier te starten met een gezonde levensstijl. 

 

Veel succes er mee,

Hanneke Tienstra

Health Coach

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties