Aangekomen met het vliegtuig duik je op de culinaire cultuur van het land van bestemming. Foodie of niet. Net zoals je bij je moeder, zodra je haar territorium betreedt, in de koelkast graait op jacht naar lekkers, wil je ook van je reisbestemming eerst weten wat het allemaal in huis heeft. Eerst eens even proeven wat de culinaire cultuur precies inhoudt. Foodness reisde af naar de Peloponnesos met Eliza was here om de keuken van het Griekse schiereiland te ontdekken. En we zijn heel wat te weten gekomen over het eten van de Grieken.
1. Waar wij de supermarkt hebben, hebben ze op de Peloponnesos de natuur. Je kunt er namelijk gewoon uit de natuur eten. Dat is heel gebruikelijk en het is vet handig als je altijd trek hebt. Hierboven zie je kruiden die hier langs een waterbron groeien. Het smaakt een beetje naar citroen. En dat combineert heerlijk met verse vis en een scheutje Griekse olijfolie.
2. Die verse vis kun je laten vangen door de vissers in het haven van Agios Nikolaos. ’s Ochtends in de vroegte klimmen de lokale vissers hun bed uit om verse vis binnen te hengelen. Ons werd verteld dat de vissers eigenlijk niet zo heel veel vangen op een dag. Maar wát ze vangen, smaakt ontzettend lekker.
3. In hetzelfde haventje kun je ook mooie kopjes koffie drinken. Vooral mooi. Uit dezelfde bron vernamen we dat ze erg fotogeniek zijn, maar dat je vervolgens de koffie zo snel mogelijk moet lozen, omdat het niet te drinken is.
4. Dacht je dat water uit de kraan een luxe is? Dit hierboven is pas luxe. Bronwater rechtstreeks uit de bergen. In de bergen heb je namelijk verschillende punten waar bronwater vrijkomt. Je kunt er niet uit de kraan drinken, maar dus wel uit de bergen.
5. Ze eten er geit. En dat smaakt nog best lekker ook. De structuur is stevig en de smaak pittig. Dit beestje werd voor ons bereid door onze gastvrouw bij Orato Villas, waar we overnachtten. De geit hadden ze zelf uitgekozen bij een boer in de omgeving en lieten ze slachten bij een slager in de stad. Beste tegenstrijdig om dat verhaal te horen tijdens het eten. Maar it is what it is.
6. En nu we het toch over het diner van onze gastvrouw hebben, dit was is chronologische volgorde het voor-/ bij- en nagerecht. Allemaal even lekker. En bij elke gerecht schonken ze een bijpassend wijntje uit de regio. Hierboven zie je het voorgerecht: bladerdeeg gevuld met feta en gevuld met spinazie en noten. Alles zelf gemaakt met verse ingrediënten.
7. Doppers, wortelen en champignons on the side. En vers gemaakt brood uit eigen oven op de achtergrond.
8. Dit is kregen we na het eten. Het is een soort voorstadium van feta en smaakt een stuk weeïger en zachter. Het is op smaak gebracht met olijfolie en kruiden. En de gastheer en gastvrouw hadden ook dit gerecht helemaal zelf bereid. Die olijfolie bewaren ze in Agios Nikolaos trouwens in marmer, waar ieder ander het in metaal bewaart.
9. Calamaris bakken ze daar als de beste. Maar je moet er nog steeds van houden om het lekker te vinden.
10. De zwarte olijven hebben smaak op de Peloponnesos. We kregen een potje verse, zelf gemarineerde bij ons tweede huisje (zie boven). In bijna elke salade die je waar dan ook bestelt zijn ze ook te vinden.
11. In hippe restaurantjes, zoals hierboven (Bistroteca in Kalamata) is het moeilijk om de authentieke keuken te proeven. Vaak serveren ze moderne Europese gerechten. Voor authentiek eten moet je toch echt naar de restaurants die eruit zien als bejaardencentra en waar sigarettenrook muffe sporen heeft achtergelaten. Jammer voor het oog, maar je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Een aanrader zijn de opoe-restaurant aan zee. Daar is de vis kakelvers. Ga vooral niet zelf aan de slag in de keuken, want door de crisis in Griekenland hebben de prijzen in de supermarkt een sprint in de hoogte gemaakt. De prijzen in de supermarkt zijn inmiddels vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, terwijl de prijzen in de restaurants over het algemeen een stuk lager liggen.
12. Ze verkopen er pre-cies dezelfde olijfolie als bij de Appie. Hoewel het waarschijnlijk andersom is -dat ze bij de Appie dezelfde olijfolie verkopen als op de Peloponnesos- is het toch vreemd als je in the middle of nowhere in de plaatselijke supermarkt echte Griekse olijfolie wilt kopen om als souvenirtje mee te nemen naar huis, en je komt DIE olijfolie tegen die je thuis ook altijd hebt. Oké, dit is echt vette reclame voor deze olijfolie (en terecht, want hij is ook vet lekker), but didn’t mean to.
13. In Griekenland lachen ze ons uit om onze groente en fruit dat er perfect uitziet, maar nergens naar smaakt. In tegenstelling tot het groente en fruit in Griekenland; dat ziet schattig misvormd uit en geweldig smaakt.
14. Ze hebben er frozen yoghurt. Ze zijn vet hip daar in dat weggemoffelde stuk land. EN ze hebben ook superfoods. Je gelooft het niet!
15. In Verga heb je een restaurant met het beste uitzicht EVER! En de wc’s zijn nog mooier.
16. “Gewoon” even wat foto’s van de huizen waar we overnachtten inclusief bijhorende zwembaden waarin we verbleven omdat ze Te Gek zijn! Links zie je Orato Villas in Agios Nikolaos en rechts zie je Ryalos Villas in Verga.
Mocht je nog andere culinaire plekjes willen ontdekken via Eliza, kijk dan op Elizawashere.nl/culinair! Eliza was here is namelijk aanbieder van de meest bijzondere vakantieadresjes rondom de Middellandse Zee.
– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: onze mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties