logo
FOODSPIRATION

20 restaurants op 1 avond: voorproefje van Taste of Amsterdam

130514162123taste.jpg

Joehoe, foodies in Amsterdam kunnen zich weer opmaken voor een van de leukste foodfestivals van het jaar: Taste of Amsterdam. Dit spektakel vindt plaats in het Amstelpark van 15 t/m 18 mei en is een lust voor de ogen en smaakpapillen met o.a. een kooktheater waar beroemde chefs opdtreden en verschillende wijnproeverijen. Belangrijker nog is dat er een aantal bijzondere of toonaangevende restaurants zijn uitgenodigd om hun signature dishes te presenteren, die dus eigenlijk in een hap moeten vertellen waar het restaurant en/of de chef voor staat. Verwacht dus chefs die zich uitsloven en vooral kleine smaakbommetjes van hapjes!

 

Daalder, taste of amsterdam, coquille, taste

 

Als iemand kan weten dat signature dishes echte smaakbommetjes zijn dan ben ik het, omdat ik uitgenodigd werd voor een pre-tasting. Lucky me! Vier restaurants die op Taste hun kunsten vertonen, lieten een aantal foodies alvast proeven van hun signature dishes. Restaurant Daalder wachtte ons op met een hapje dat bestond uit een krokant loempiaatje met gamba, kafir limoen en oerwortel en een puree van wortel, kokos en kerrie. Daarna volgde een coquille met pittige XO-saus en zwarte bonen.
 

 

soep, merkelbach, vissoep

 

Op naar stop 2: Restaurant Merkelbach. Prachtig gelegen in huize Frankendael, maar je kunt er gewoon lekker komen eten in je spijkerbroek en gympies. Dan eet je overigens wel weer op stand. Ik proefde gerookte harder met daslook die uit het park naast het restaurant vandaan kwam (Lokaal! Hip!) en vissoep met Hollandse garnaaltjes en lamsoor, met een brandade van ansjovis. Vissoep – waarom maak ik dat niet vaker?
 

 

makreeltartaar, makreel, bridges, restaurant

 

Restaurant nummer 3 ligt in het voormalig stadhuis van Amsterdam: Bridges in het hotel The Grand. Sterreneten, letterlijk en figuurlijk. De tartaar van rauwe makreel wordt geserveerd met een knapperig gepofte graansoort en vergezeld van een verbluffend lekker wijn uit Maastricht, zo vertelt sommelier Jasper van den Hoogen erbij. Dat maakt ‘m misschien nóg wel wat lekkerder. Ook erg smakelijk is de pissaladiere van Goudse kaas en tomaat (als ik dat goed onthouden heb – de wijn was écht erg lekker, *hik*). 
 

 

Fifteen, buikspek, sjalot, hete bliksem

 

De avond sluit af met buikspek met hete bliksem van restaurant Fifteen, waar kansarme of anderszins bijzondere jongeren opgeleid worden tot kok. Qua sfeer misschien wel het leukste restaurant van de avond, gewoon omdat het zo lekker ongedwongen is. Geen Michelinsterrenvoer, wel goed eten en gezelligheid.

 

Juist de afwisseling tussen die verschillende restaurants, stijlen en gerechtjes maakt het interessant: zo kom je ook eens buiten je comfortzone en ga ontdek je nieuwe dingen! De plek bij uitstek om nieuwe dingen ontdekken is natuurlijk Taste of Amsterdam, dus daar zal ik komend weekend zeker te vinden zijn. Zie ik je daar?

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties