logo
FITSPIRATION

3 Manieren om meer plasticvrij te leven

plasticvrij ecodoekie

Plastic, daar hebben we genoeg van. In tegenstelling tot sommige duurzame types ben ik niet van mening dat we plastic volledig moeten uitbannen – er zijn ook toepassingen waar plastic absoluut nuttig en onvervangbaar is, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie om voedselverspilling te voorkomen  – maar ik merk dat ik als consument kritisch kijk naar mijn eigen plastic-gebruik. Hoe minder je verbruikt, hoe minder er gemaakt hoeft te worden.

Hoe kun je minder plastic gebruiken? Door kleine veranderingen in je leven aan te brengen. Dat je een canvas tas of herbruikbare boodschappentas meeneemt naar de supermarkt lijkt me inmiddels een inkoppertje, maar er zijn meer kleine aanpassingen die relatief laagdrempelig zijn. Ik noem er drie, die ik onlangs in mijn eigen leven heb verandert!

1. Kies Ecodoekie ipv. plastic zakjes

Een van de leukste Nederlandse startups van het moment is Ecodoekie, als je het mij vraagt. Ecodoekie maakt herbruikbare bijenwas doekjes van ecologisch katoen en biologische Nederlandse bijenwas. Die kun je gebruiken in plaats van boterhamzakjes of plastic zakjes, om eten vers te houden. Zo bewaar ik mijn koekjes in zo’n wrap van bijenwas, maar ook die ene halve ui, paprika of banaan die altijd in mijn koelkast slingeren. Ook zit mijn blok kaas tegenwoordig in een Ecodoekie gevouwen.

Schoonmaken is simpel: je houdt het doekie onder de kraan en veegt of borstelt het schoon. Zo is hij een jaar lang opnieuw te gebruiken. Vroeger waren doekjes met was vrij normaal (vraag maar eens aan je ouders of grootouders), tegenwoordig zijn bee wax wraps o.a. in Australië bezig met een revival. Bestellen kan via Ecodoekie.com voor €19,90 voor 3 stuks.

ecodoekie wrap


2. Kies plastic-vrije theezakjes

Bijvoorbeeld van TEAmwork Tea! Ja sorry, ik kon het natuurlijk niet laten om het theemerk te noemen dat ik zelf begonnen ben om het gebruik van plastic in theezakjes aan banden te leggen. Wist je dat veel theezakjes stiekem plastic bevatten, omdat ze dan voor fabrikanten makkelijk dicht te sealen zijn? Dat betekent alleen ook dat je in feite plastic weekt in een kop kokend heet water, op het moment dat je thee zet met zo’n zakje. Niet zo’n prettig idee, lijkt me.

De theezakjes van TEAmwork Tea zijn gemaakt van soilon, een biologisch afbreekbaar bioplastic. Dat kan gewoon op de composthoop! Daarnaast ben ik vooral trots op dat deze startup ‘women 4 women‘ benadrukt. Daarmee bedoel ik dat ik als vrouwelijke ondernemer graag samenwerk met de vrouwen in Sri Lanka die de TEAmwork thee plukken. Niet als liefdadigheid, maar gewoon door ze een goede, eerlijke prijs te bieden voor het mooie product dat ze plukken. Dat is precies hoe Fairtrade handel werkt, en dat vind ik een mooi principe dat mensen in hun waarde laat en de rijkdom eerlijker verdeeld over de wereld.

Bestellen kan op TEAmworktea.com.

TEAmwork tea


3. Tandpasta zonder microplastics

Wist je dat tandpasta vaak microplastics bevat? Nog los van de tandpasta zelf, is ook de tube van plastic. Bovendien zit dáár soms nog weer een kartonnen verpakking omheen. Dat is geen ramp, maar het kan duurzamer. Sinds een jaar zijn er tandpasta tabletjes in opkomst. Die hoeven niet in een plastic tube, wat een heleboel plastic verpakkingsmateriaal scheelt. Vaak zitten de tabletjes in een papieren (navul)verpakking die je makkelijk kunt recyclen. Zelf kun je ze dan bewaren in een mooie pot.

Zo’n tabletje kauw je kapot in je mond, waarna je begint met poetsen. Het is even wennen! Natuurlijke tandpasta’s schuimen minder dan je gewend bent. Een aantal aanbieders:

Ben & Anna
Smyle
Happy tabs
Eco living

tandpasta tabletten

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties