logo
FITSPIRATION

3 Tips om je metabolisme een boost te geven

210615194443metabolisme.png

Na zijn succesvolle vorige artikel met tips om snel buikvet te verbranden (dat al ruim 10.000 keer gelezen is) geven we de vloer een tweede keer aan Jasper Alblas, die nu schrijft over metabolisme. Jasper, take it away! 

“Je metabolisme is de motor van je lichaam. Bij elke maaltijd die je eet zijn er complexe biologische reacties aan de gang die er uiteindelijk voor zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie en alle bouwstenen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Wil je afvallen, dan kan je metabolisme je grootste vriend of je grootste vijand zijn. In dit artikel lees je een aantal tips die je helpen bij het boosten van je metabolisme, zodat het een duwtje in de rug krijgt. Je verliest daardoor niet alleen sneller gewicht, maar het zorgt er ook voor dat je meer energie, motivatie en concentratie hebt gedurende de dag.

Eet een gezond ontbijt

Je leest dit vast niet voor het eerst. De meeste experts hameren er al jaren op dat een gezond ontbijt de sleutel is tot een slank en gezond lichaam. Maar toch slaan nog steeds veel mensen hun ontbijt over. Dat is eigenlijk een klein drama voor je metabolisme, want zonder een stevig ontbijt krijgt het allerlei verkeerde signalen. Als je ’s ochtends niet eet, interpreteert je metabolisme dat als volgt: Er is niet voldoende voedsel! We moeten minder energie verbruiken!

Het gevolg is heel simpel: je metabolisme vertraagt, waardoor alle processen in je lichaam vertragen, inclusief je vetverbranding.

Kies daarom voor een stevig ontbijt opgebouwd uit voedingsstoffen die een hele dag kunnen meegaan, zodat je niet voortdurend de drang voelt om een snelle snack te nemen. Een mix van langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten is een uitstekende basis voor een gezond ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan naturel kwark met noten en een stuk fruit.

ontbijt, zalm, ei, roggebrood, recept, foodness, metabolisme, gezond

-> Klik hier voor dit gezonde ontbijtrecept met zalm en een gepocheerd ei.

 

2. Drink koud water

Dat water gezond is, wist je waarschijnlijk al wel, maar koud water is nog gezonder dan water op kamertemperatuur, vooral in de ochtend. Op die manier geef je je metabolisme namelijk een flinke duw in de rug, want opeens krijgt het een glas ijskoud water voorgeschoteld dat verwarmd moet worden tot lichaamstemperatuur. Daar heeft je lichaam energie (en dus calorieën) voor nodig. Zo kan je, zonder ook maar een minuut te sporten, al heel wat calorieën verbranden voordat je dag goed en wel begonnen is.

thee, groene thee, kruidenthee, etos, foodness

 

3. Drink groene thee

Koud water is niet altijd de meest smakelijke keuze, en wanneer je een metabolisme-boostend drankje wilt met een beetje meer pit, dan moet je beslist groene thee drinken. Groene thee is uniek omdat het een stof bevat die wordt afgekort als ECGC (de volledige naam is onuitspreekbaar). Een wetenschappelijke studie zag dat mensen die elke dag wel vijf kopjes groene thee dronken gemiddeld bijna 5% van hun lichaamsgewicht verloren in 12 weken.

Dit bijzondere effect van groene thee kan je verklaren door de vet verbrandende effecten van ECGC. De stof geeft dus niet alleen je metabolisme een boost, maar zorgt er ook nog eens voor dat je actief vet gaat verbranden.

Als je deze tips combineert met een gezond voedingspatroon en een actieve levensstijl, dan zal je metabolisme in topconditie zijn. Met zo’n topmetabolisme zal je merken dat je meer energie hebt, dat je je beter kan concentreren en dat het makkelijker is om jezelf te motiveren. Met je metabolisme aan je zijde, heb je de basis van een kerngezonde levensstijl onder de knie. Wacht niet langer en begin vandaag!”

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • healthfix says: 15th aug 16 10:00 am

  goede tips! pas alleen op met koud water drinken. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben. Koud water zorgt er inderdaad voor dat je lichaam energie gaat verbranden om de temperatuur te reguleren (al is dit minimaal bij zes glazen ongeveer 50 kcal).

  De nadelige gevolgen kunnen zijn:
  Aanslag op je maag omdat koude temperaturen anti – inflammatoire zijn en zodoende de verwerking van voedsel bemoeilijkt.
  Gevolgen hebben op je spijsvertering, dit kan verstopping tot gevolg hebben.
  Het fenomeen ‘Brain Freeze’ wat ook weleens gebeurt bij het eten van een ijsje.

  Dat neemt niet weg dat water wel degelijk helpt bij de spijsvertering! Water drinken heeft zeer veel positieve effecten op ons lichaam. Het water moet alleen niet een te lage temperatuur hebben.

  • Claartje says: 15th aug 16 10:00 am

   Thanks voor je toevoeging! Inderdaad; brain freeze is niet prettig, die kun je beter voorkomen 😉 Overigens ben ik zelf vooral fan van hete thee in plaats van koud water – zeker in de winter!