logo
FOODSPIRATION

3 Tips om snel buikvet te verbranden

060215002845abs.jpg

Vandaag schrijft Jasper Alblas een gastblog voor Foodness, omdat Claartje de komende maanden een sixpack wilt ontwikkelen. Jasper is al jaren bezig met voeding en gezondheid, schrijft over zijn bevindingen en biedt ook voedingsprogramma's aan. Heeft Jasper de waarheid in pacht? Nee hoor, hij zegt zelf ook dat je alles met een gezonde kritische blik moet bekijken. Maar Jasper heeft wel tips voor het verbranden van (buik)vet – en die zijn in ieder geval de moeite van het lezen waard!

 

"Claartje gaf zelf al aan dat ze eerst haar buikvet moet gaan verbranden. Dit is een van de moeilijkste doelen die je voor jezelf kunt stellen als je wilt gaan afvallen. Als je afvalt zie je dit meestal eerst op de plekken die je wat minder belangrijk vindt. Vaak is dat in je gezicht, je hals en aan je benen, maar dat vetrolletje aan je buik is heel lastig om weg te werken. Het lijkt er soms zelfs op dat de kilo’s op de verkeerde plekken weg gaan, denk hierbij aan je billen en borsten die ineens verdwijnen. 

 

Naast dat buikvet onaantrekkelijk is, is het ook nog eens de gevaarlijkste vorm van vet die je kunt hebben. Veel ziektes die in verband staan met overgewicht worden gerelateerd aan buik vet. Denk daarbij aan diabetes en hart- en vaatziekten. In dit artikel lees je drie tips die je helpen om je buikvet te verbranden.

 

abs, buikspieren, koolhydraatarm, voeding, buik, fit, afvallen

 

1. Eet volgens een koolhydraatarm dieet

 

Je kunt honderden buikspieroefeningen doen, maar als je niet op de juiste manier eet ga je nooit efficiënt buik vet verbranden. Afvallen is 70% voeding en 30% sport. Natuurlijk zal je als je echt een sixpack wilt hebben intensief moeten trainen, maar in principe is dit niet nodig als je gewoon van je buikje af wilt.

 

Begin bij je voeding. Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en koolhydraten en kies er voor om zo natuurlijk mogelijk te eten. Eet alleen vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, groenten en fruit. Dat is de voeding die je lichaam nodig heeft en waarvoor het  is gemaakt. Je lichaam weet precies hoe het hiermee om moet gaan en kan dit daarom direct verbranden. Suikers en bewerkte voeding zijn 'vijanden' als je buikvet wilt verbranden. Veel mensen krijgen hier teveel van binnen. Denk aan koolhydraten uit brood, pasta’s, rijst en ontbijtgranen. Het lichaam zal deze direct opslaan. Kijk hier voor alle koolhydraatarme recepten van Foodness.nl.

 

(Toevoeging van Claartje: "Hier ben ik het dus niet helemaal mee eens. Ik denk dat voeding en sporten even belangrijk zijn: je kunt gezond eten en toch niet fit zijn, net zoals je heel veel kunt sporten en toch niet gezond kunt zijn als je alleen maar rotzooi eet. Wel ben ik met Jasper eens dat veel mensen (onbewust) teveel suikers en snelle koolhydraten binnenkrijgen (lees hier het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten) en uit ervaring weet ik dat het schrappen of verminderen van snelle koolhydraten bij veel mensen leidt tot gewichtsverlies.")

 

bed, slapen, buikvet, verbranden, tips, vet, buik, abs

 

2. Zorg voor ontspanning en slaap voldoende

 

Ontspanning en slaap hebben meer invloed op je buikvet dan je zou denken. Ze zorgen er namelijk voor dat je hormoonhuishouding kan herstellen. Dit is belangrijk omdat hormonen verschillende processen in je lichaam regelen, onder andere het verbranden van buikvet. Het reguleren van het stresshormoon cortisol is hierbij van groot belang. Deze is grotendeels verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een grote hoeveelheid buikvet. Dit zal het verbranden van buikvet belemmeren, waardoor het wordt opgeslagen rond je middel. 

(Toevoeging van Claartje: "Als je veel stress hebt, zal er veel cortisol worden aangemaakt dat ervoor zorgt dat er aminozuren uit je spieren vrij worden gemaakt om glucose (brandstof) te vormen, zodat je in geval van gevaar kunt wegrennen van pakweg een dinosaurus. Omdat je die brandstof niet gebruikt omdat je waarschijnlijk niet écht hoeft te vluchten voor een dinosaurus sla je die glucose vervolgens op.") 

 

Door gemiddeld 8 uur per nacht te slapen en dagelijks aan ontspanning te doen zal je lichaam minder cortisol aanmaken. Het kan zich dan beter richten op het verbranden van vet, in plaats van het op te slaan rondom de buik. Hoewel het in onze drukke samenleving niet altijd makkelijk is om stress te vermijden is het toch belangrijk om dit zoveel mogelijk te proberen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag even mediteren of andere ademhalingsoefeningen doen. Dit kan je helpen rustiger te blijven in stressvolle situaties. 

 

workout, afvallen, buikvet, abs, buikspieren, foodness

 

3. Kies de juiste training 

 

Veel mensen denken dat ze heel intensief moeten sporten en putten zichzelf helemaal uit omdat ze snel af willen vallen. Dit werkt juist averechts. Op die manier zal sporten stress opleveren en het afvallen juist belemmeren. Het is daarom erg belangrijk dat je op de goede manier gaat trainen, anders heeft het geen zin. Ga krachttraining doen en laat je adviseren over de oefeningen die je wel en niet moet doen. Crunches en sit-ups zijn nogal achterhaald en helpen je niet om buikvet te verbranden. Je buikspieren worden er wel sterker van maar de laag vet op je buik zal blijven zitten.

 

Bekijk online welke oefeningen je kunt doen. Squats, planking en deadlifts zijn goede opties voor het verbranden van buikvet. Bedenk een routine die je zonder veel moeite vol kunt houden en blijf jezelf uitdagen. Een goede optie is ook groepstraining die bedoeld is om je lichaam in vorm te maken. Dit werkt voor veel mensen motiverend. Tegenwoordig heb je crossfit, kettlebel trainingen, HIIT, en small group trainingen die heel efficiënt werken om buikvet te verbranden. In groepsverband ga je vaak nog iets verder en zal je sneller resultaten zien. 

 

Het is misschien even wennen, maar als je bovenstaande tips toepast zal vroeg of laat je buikje verdwijnen. Wacht niet en begin vandaag dan kun je aankomende zomer zonder stress je bikini uit de kast pakken. Wie wil dat nou niet?"

 

 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties