logo
FOODSPIRATION

5 bijzondere food pareltjes uit Friesland

140615164505friesland.png

Het is alweer een aantal maanden geleden dat ik, Esther, mocht afreizen naar het verre Noorden, het Noorden dat toch niet zo ver blijkt te zijn. Binnen zo’n anderhalf uur ben je vanaf Amsterdam in Friesland, maar dat even terzijde. Waar het nu om gaat, is dat Leeuwarden dit jaar Hoofdstad van de Smaak is.

 

Tijdens de Friese Food Tour hebben we bijna alleen maar geproefd, gegeten en nog meer gegeten. ’s Avonds kon iedereen rollend naar huis van de hoeveelheid eten die werd voorgeschoteld. Van al het eten dat we tijdens de Friese Food Tour hebben gekregen, heb ik een selectie van vijf gerechtjes gemaakt die zeker de moeite waard zijn om te proberen.

 

Stierenkloten

Dit is meteen de binnenkomer van de dag en je leest het goed. Tijdens de Friese Food Tour kregen we stierenkloten voorgeschoteld. Helaas ben ik niet zo’n dare devil als Claartje. Ik heb ze niet geprobeerd, maar ik heb me laten vertellen dat ze ontzettend lekker waren. Geef mijn portie maar aan fikkie, geen ballen voor mij.

 

Foto: Simone's Kitchen

 

Geitenyoghurt

Gietenyoghurt is niet bij iedereen even bekend, daarom werd er tijdens de Food Tour aandacht aan besteed. De yoghurt wordt gemaakt van geitenmelk en is daardoor veel minder zuur dan de yoghurt die we gewend zijn. Qua calcium en eiwitten is geitenmelk ook beter dan koeienmelk, althans dat heb ik me laten vertellen. Het is zeker de moeite waard om te proberen, ik vond het erg lekker!

 

Fryske Bapao

Iedereen kent het merk Koopmans wel, laat dit merk nu net een meelfabriek in Leeuwarden hebben. De Fryske bapao wordt gemaakt met volkorenpannenkoekenmix van Koopmans en gevuld met heerlijke streekproducten. De vulling bestaat uit gele woudboontjes, Friese droge worst en Wartenster mosterd. Niet iedereen vind deze Friese variant op de bapao een succes, maar ik vond hem des te lekkerder.

 

 

Oesters uit de Waddenzee

Wat geef je iemand die nog nooit oesters heeft gegeten? Juist, een oester uit de Waddenzee. Hoewel ik geen held ben als het op het proeven van nieuwe dingen aankomt, wilde ik toch wel eens een oester proberen. No offence, maar ik vind ze niet te vreten; mijn oester ging net zo snel weer terug het water in als hij eruit was gevist. Oesters zijn klaarblijkelijk niet mijn ding, maar de mensen die wel van oesters en andere snotjes uit de zee houden, vonden ze overheerlijk!

 

Liwwadder Bier Brood

Dit brood wordt gemaakt op basis van zuurdesem en een leftover product van het bier dat Hielke van der Tuin maakt. Het brood heeft daardoor een lichte nasmaak van bier, en hoewel ik totaal niet van bier houd vond ik dit brood ontzettend lekker. Het brood wordt nog lekkerder met de zelfgemaakte pesto van daslook die Hielke erbij serveerde.

 

Foto: Simone's Kitchen

 

Soufflé van Fries suikerbrood

Dit was voor mij, als zoetekauw, de klapper van de dag. Deze soufflé bestond, hoe kan het ook anders, uit echt Fries suikerbrood met wat andere ongezonde ingrediënten. Tijdens het bakproces heb ik nog even geholpen met het invetten van de vormen, dus geef mij maar de schuld van de scheve soufflés. Tijdens het proeven liet ik mezelf even lekker gaan en voor ik het wist was de hele soufflé op, maar hé 80/20-regel, toch? De soufflé telde voor de volledige 20 procent, maar het was het waard!

 

 

Wil je jezelf ook rond eten in het overheerlijke eten dat Friesland te bieden heeft? Het Merk Fryslân heeft twee arrangementen samengesteld, zodat ook jij met een fijne korting kunt genieten van Friesland en het eten dat Friesland te bieden heeft.

 

Voor € 199,- per persoon krijg je bij Landgoed Lauswolt:

– Overnachting op een luxe tweepersoonskamer;

– Ontvangst koffie/thee met Fries suikerbrood;

– Glas champagne met de chef kok in de keuken;

– Viergangen diner aan de chef’s table;

– Bijpassend wijnarrangement;

– Fries suikerbrood bij vertrek;

– Mogelijkheid om een bezoek te brengen aan kaasboerderij de Gelder.

Reserveren kan op telefoonnummer 0512 381245 of per e-mail lauswolt@bilderberg.nl ovv. Foodblog.

 

Voor €199,- (zonder toeslagen) bij Hampshire Oranjehotel Leeuwarden:

– twee overnachtingen inclusief ontbijtbuffet op een standaard kamer;

– 1x Friese Food Tour;

– 1x 4 Gerechtjes Menu du chef;

– Plattegrond van Leeuwarden;

– Funshopgids van Leeuwarden;

– Shoppingvouchers;

– Wifi.

 

Reserveren kan op basis van beschikbaarheid tot 31 december 2015, op telefoonnummer +58 212 6241 of per e-mail info.oranjehotel@hampshire-hotels.com ovv. Foodblog.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties