logo
FOODSPIRATION

5 Culinaire hotspots in Noord-Frankrijk die je deze zomer MOET bezoeken

Processed with VSCO with f2 preset

Mijn hele leven kom ik er al, maar het blíjft een interessante plek om te bezoeken. Frankrijk heeft voor altijd een plekje in mijn foodie hart veroverd (Croissants! Macarons! Du vin!) – en dat is niet alleen uit nostalgie. Noord-Frankrijk is vanuit Nederland bovendien in een oogwenk te bereiken: pak de Thalys en je bent er zo. Ik bezocht afgelopen week een aantal steden in de Picardie en Normandië en kan het natuurlijk niet laten om mijn favoriete plekken met jullie te delen. 

Today’s office. Too bad the printer wasn’t working. Maybe that’s because we tried to refill it with wine. Oh well… #kutleven #lehavre #auponant

Een foto die is geplaatst door Foodness.nl: Claartje Schröder (@foodnessnl) op

 1. Au Ponant, Le Havre

Le Havre is een havenstad met een heel breed strand en gezellige boulevard die pal aan het strand ligt. Er staan ontzettend schattige witte strandhuisjes waar lokale Fransen op leeftijd hun strandstoelen en jeu de boule setjes bewaren, maar er is ook een skatepark waar de BMX’en en skateboarders je om de oren stunten. Wandel over de boulevard tot je bij strandtent Au Ponant belandt, waar je ‘s middags perfect kunt borrelen met een soort Franse tapas. De pittige olijven die je in de hele streek kunt krijgen staan ook bij Au Ponant op de kaart, en ik vrat er een volledige kaasplank bij op – de kaas dan, niet de plank. Vraag de ober welke wijn je erbij moet bestellen, dan legt-ie met liefde uit wat jij waarschijnlijk lekker vindt.

 

6 Culinaire hotspots in Noord-Frankrijk die je deze zomer MOET bezoeken

2. Le Quai, Amiens

In Amiens, een niet al te grote stad vol café’s en studenten (gezellig!) is één kade waarop een aantal restaurants geclusterd zijn. Eigenlijk wilde ik ze allemaal proberen, maar op aanraden van het Office du Tourism van de stad belandde ik bij Le Quai. Eerlijk is eerlijk: dit bleek een beetje een toeristentent te zijn (menu’s in het Engels, geen enkele Fransoos op het terras) maar je zit er ontzéttend leuk aan het water, met uitzicht op de kathedraal. Bestel vooral de lokale specialiteit die crepe picarde heet: een flensje met ham en paddenstoelen in room, gegratineerd met kaas. Geen lichte hap (want: room, ham, kaas), wel ontzéttend lekker. Ik ga een skinny variant bedenken op dit recept, en kom er bij je op terug!

 

6 Culinaire hotspots in Noord-Frankrijk die je deze zomer MOET bezoeken

3. Basilic Café, Lille 

Nog een studentenstad, maar dan een stuk groter, is Lille. Om de een of andere reden heeft Lille in het Nederlands de naam Rijsel, maar aangezien dat klinkt als een legerbasis in Duitsland hanteer ik liever de Franse naam Lille. In deze stad vind je op elke hoek van de straat de leukste eettentjes, boetieks, chocolatiers en koffietenten, maar ik wil er toch twee tippen (zie ook nummer 5). Wanneer je van burgers houdt, lunch dan bij Basilic Café. Vleeseters halen er hun hart op, maar ook vegetariërs (falafelburger) en visliefhebbers (zalmburger) worden op hun wenken bediend. Niet duur: een burger inclusief bijgerecht van gestoomde courgette en prima frites kost tussen de €10,95 en €15,00. En dan zit je VOL. Nou ja, tot het tijd is voor een aperitief met een kaasplank, natuurlijk.

6 Culinaire hotspots in Noord-Frankrijk die je deze zomer MOET bezoeken
4. Le Bouchon Normand, Le Havre

Als voorgerecht at ik bij Le Bouchon Normand asperges met prosciutto en zachtgekookt ei (yolkporn!), en daarna een duo de poisson met saus uit Normandië (schuimig, van room met aroma van schelpdieren). Te. Gek. Het zat vol met Fransen die hier in hun lunchpauze doorbrengen. Als de Fransen er zelf eten, dan weet je dat je goed zit.

 

Schermafbeelding 2016-04-24 om 20.54.31

5. Brasserie Coke, Lille

Verstopt achter een grote, gevaarlijk uitziende uitsmijter en in een hal met een gymtoestel (why?) zit de deur naar Brasserie Coke. De wenteltrap en bar met kroonluchter verraden al dat het hier een fancy een restaurant betreft, zonder dat het verder ongemakkelijk voelt. Ook op je gympies kun je hier prima binnenlopen. Bestel een menu en kies als voorgerecht tussen gerechten als oesters, kroketjes met slak (ja echt; ik heb ze gegeten en ik kan ze aanraden) en ceviche. Als hoofdgerecht bestelden Emma en ik allebei tonijnsteak, nadat we die bij onze buren op tafel hadden gezien – diezelfde buurman liet overigens het hele diner lang zijn autosleutel (Ferrari) op tafel liggen. Ik was meer onder de indruk van de tonijnsteak. GA DAT ETEN. En bestel als toetje de jardin du chocolat. En doe de ober de groeten van me.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties