logo
FOODSPIRATION

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s

021115134016Nikonblogimage.png

Zijn er ‘regels’ voor het maken van een goede foto? Nee, want in principe kan en mag alles. Maar als je niet weet waar je moet beginnen, dan zijn er wel tips. Wie de We Love Smoothies workshop heeft gevolgd heeft daar een kleine spoedcursus gekregen, maar ook jullie, mijn lieve lezers, help ik graag op weg naar die fabuleuze professionele food foto’s – als jullie maar niet beter worden dan ik. Deze volledig random naar mijn eigen inzicht bij elkaar gesprokkelde lijst met tips bevat van alles door elkaar aan advies: Een beetje van mij, een beetje van fotograaf Wendy, en een beetje van Nikon. Doe er je voordeel mee!

 

Oh, en vergeet niet mee te doen aan de winactie en WIN EEN NIKON 1 J5 CAMERA.

 

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s, nikon, smoothie, fotografie, tips, food, foto

 

1. Licht = mooiste food foto

Het aller, allerbelangrijkst. Zonder licht zie je niets, en met goed licht kun je zelfs een zielig teentje knoflook sexy op de foto zetten. Daglicht is het prettigst om mee te werken, dat geeft mooie zachte schaduwen. (Dat geldt overigens alleen als het bewolkt is. Fel zonlicht geeft juist hele harde schaduwen.) Omdat je nu eenmaal niet overal en altijd daglicht tot je beschikking hebt kun je ook werken met studiolampen. Als je er een softbox bij gebruikt krijg je niet de harde schaduwen die lampen doorgaans geven, en lijkt het dus alsof je in mooi daglicht fotografeert. Zelf gebruik ik deze lamp.

 

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s, nikon, smoothie, fotografie, tips, food, foto

 

2. Food foto inspiratie op Pinterest en Instagram

Er is niets mis mee om inspiratie op te doen bij anderen. Sociale meda als Pinterest en Instagram zijn daar perfect voor. Afkijken bij anderen is absoluut geen zonde – je kunt immers niet alles zelf bedenken! Dat een appel heel mooi staat op een bakje havermout wanneer je hem in dunne plakjes snijdt en als een waaier neerlegt, dat leerde ik bijvoorbeeld op Pinterest.

 

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s, nikon, smoothie, fotografie, tips, food, foto

 

3. Goede voorbereiding

Klinkt als een inkoppertje, maar het is echt zo. Als je tot je ellebogen in een beslagkom staat te kneden en dan pas bedenkt dat je nog een mooie foto wilde maken, zitten alle accessoires én je camera onder de vlekken, met een rommelige foto als resultaat. Zorg dat de setting voor je foto al helemaal klaarstaat voordat je begint met koken. Gebruik desnoods een oefen object zoals een appel of een citroen als focuspunt voor je camera, dan hoef je die straks alleen nog maar te vervangen door je gerecht.

 

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s, nikon, smoothie, fotografie, tips, food, foto

 

4. Verschillende structuren in je foto

Contrast in structuur is vaak fotogeniek. Een oude houten tafel wordt mooier van een zacht servetje. Een gladde marmeren plaat werkt goed in combinatie met bijvoorbeeld een stukje juten zak, of een rafelig stukje stof. Speel met combinaties en probeer van alles uit. Een herfstblad naast je bord? Goed idee! Een verweerd stuk hout uit het bos? Werkt misschien heel goed als ondergrond.

 

5 Fotografie tips: mooiste (food) foto’s, nikon, smoothie, fotografie, tips, food, foto

 

5. Speel met scherp stellen

Soms kan het goed werken om een ‘hero’ in je foto te kiezen, waar je op scherp stelt. Dat kan een takjes bieslook zijn op een gekookt eitje, de topping van een smoothie, of een paar peperkorrels op een stuk zalm. De rest van de foto is minder scherp, waardoor de aandacht naar de ‘hero’ gaat. Kan heel mooi zijn!

 

Heb je nog aanvullende tips? Laat ze vooral hieronder achter in de comments!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties