logo
FITSPIRATION

5 Makkelijke goede voornemens die je wél goed volhoudt | Gezond & Happy

5 Goede Voornemens die je wél makkelijk volhoudt | Gezond & Happy

Ik heb een haat-liefdeverhouding met ze, die goede voornemens. Zie je, ik geloof dat het de kleine veranderingen zijn die je makkelijk vol kunt houden, die écht het verschil gaan maken. Daarom ben ik fan van makkelijke goede voornemens. Laagdrempelige goede voornemens. Vol kleine veranderingen die je je hele leven vol kunt houden. Mijn boodschap is dus eigenlijk vooral: maak het jezelf niet te moeilijk. Liever één goed voornemen (ga elke week twee keer 15 minuten wandelend boodschappen doen) dat je hele leven in meer of mindere mate vol kunt houden, dan een te extreem doel (ga elke week vier keer crossfit doen) dat je niet vol kunt houden.

Eet elke dag groenten

1. Groente bij elke maaltijd

Een simpele regel, die ik zelf zoveel mogelijk probeer te hanteren. Elk snoeptomaatje telt, ook al leg ik het naast een boterham met kaas. Elk plakje komkommer telt ook, als je verder een patatje oorlog eet als diner. Je hebt namelijk simpelweg niet altijd tijd om een salade met geroosterde groenten uit de oven te maken, toch? Maar als je bij elke maaltijd probeert om iéts van groente toe te voegen, wordt dat vanzelf een gewoonte. Ik bewaar restjes groenten van het avondeten om de volgende dag bij de lunch te eten. Ik heb tegenwoordig bijna altijd snoeptomaatjes en komkommer in huis. Ik houd van gekookte rode bietjes, geroosterde pompoen of geraspte wortel die ik zelfs door mijn havermout meng. Hoe vaker je jezelf leert om groenten toe te voegen, hoe meer je ze in huis haalt en dus altijd op voorraad hebt. Begin klein, maar houd vast aan de regel: groente bij elke maaltijd. Zo wordt je leven vanzelf kleurrijker en gezonder!

 

2. Ga wandelen

Kies zelf wat een haalbaar doel is. Elke week tijdens minstens twee lunchpauzes een blokje om, of elke dag een half uur lopen met de hond? Ik ben niet per se fan van het meten van al je fysieke activiteiten, maar wat wandelen betreft vind ik stappentellers een uitkomst. Het motiveert enorm om erop gewezen te worden dat je vandaag nog niet aan je zelf ingestelde stappendoel zit – ik kies er daardoor vaker voor om tijdens werk even een rondje te lopen naar de markt, of een blok verderop koffie te halen. Dan ben je lekker vaak in de buitenlucht & heb je meer beweging… Zo zorg je goed voor jezelf en het hart! Daarom vind ik het éxtra leuk dat mijn plantaardige partner Becel een grote winactie heeft opgezet om ons allemaal te helpen om fit en gezond te blijven in 2020, door een heleboel Fitbit stappentellers weg te geven! Klik hier voor meer info en om kans te maken. Bij aankoop van één Becel of één Becel Proactiv product (vrijwel allemaal volledig plantaardig, dus ook meteen passend bij goed voornemen nummer 4!) maak je al kans op één van de 10 fitbits. Dat is een lekkere start van 2020, nietwaar? 

5 Goede Voornemens die je wél makkelijk volhoudt | Gezond & Happy

3. Glimlach vaker

Wist je dat je meer gezichtsspieren gebruikt als je neutraal of boos kijkt, dan wanneer je glimlacht? Ik betrap mezelf er tegenwoordig soms op dat mijn gezicht in standje ‘normaal’ eigenlijk best gespannen staat. Als ik op dat moment tegen mezelf zeg dat ik best mag glimlachen met mijn ogen, voel ik dat er spieren ontspannen en mijn gezichtsuitdrukking zachter wordt. Wat, grappig genoeg, ook direct een andere reactie uitlokt bij mensen die je tegenkomt. Een vriendelijk gezicht krijgt vaker een vriendelijke reactie!

 

4. Eet meer plantaardig

Duurzamer, gezondheid, diervriendelijker, minder CO2-uistoot – welke reden je ook hebt om minder dierlijke producten; ik reken ze allemaal goed! Zelf kies ik o.a. om milieuredenen vaker voor plantaardige producten, liefst met onverzadigde vetten zoals Omega 3. Dat zijn producten zoals noten, avocado’s en plantaardige oliën (zoals olijf-, koolzaad-, lijnzaadolie) of producten voor op brood (zoals margarine/Becel). De oliën in Becel zijn namelijk van nature rijk aan Omega 3; goed voor je hart!

Een paar suggesties om meer plantaardig te eten:

– Zet elke week een vega of vegan curry met rijst op het menu (groenten + kruidenboemboe + kokosmelk)
– Maak bv. een keer de vegan falafel wrap die je hieronder op de foto ziet (klik hier voor het recept!)
– Vervang roomboter door 100% plantaardige Becel Original margarine. De plantaardige oliën in Becel zijn rijk aan Omega 3, en dat is ook nog eens goed voor het hart.
– Vervang yoghurt door sojayoghurt of kokosyoghurt
– Kies in een restaurant vaker een vega of vegan gerecht. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer restaurants tijd en energie steken in het ontwikkelen van die gerechten, hoe minder vlees of vis ze inkopen. 

Falafel burrito

5. Geef

Doe elke week iets voor iemand anders, zonder daar iets voor terug te verwachten. Steek een vriendin via Whatsapp een hart onder de riem, zomaar, omdat ze dat verdiend heeft. Stuur een kaartje naar een familielid, omdat je even aan hem of haar dacht. Bak een taart omdat je daar zin in hebt, deel die uit op kantoor. Koop wél een keer zo’n daklozenkrantje. Laat iemand oversteken op het zebrapad (ik woon in Amsterdam; mensen laten oversteken op zebrapaden is uitzonderlijk). 

 

Kleine stapjes, die je voor altijd vol kunt houden.
Wat is jouw goede voornemen, voor de rest van je leven? 🙂

5 Goede Voornemens die je wél makkelijk volhoudt | Gezond & Happy


– Dit artikel maakt onderdeel uit van mijn samenwerking met Becel. Bedankt voor jullie input en informatie! –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord