logo
FITSPIRATION

5 Redenen waarom yoga goed voor je is

Yoga Claartje Foodness

Als er een evolutietheorie bestond voor sporten dan zou yoga absoluut survivallen als ‘the fittest’. Het bestaat al een miljoen jaar, en is nog steeds ontzettend populair. Laat er een heerlijk simplistische gevolgtrekking op los en je kunt niet anders dan concluderen dat er dus wel iets goed moet zijn aan yoga. 5 Redenen waarom yoga goed voor je is.

-> Lees ook: Het verschil tussen bikram yoga, hatha yoga en vinyasa yoga <-

5 Redenen waarom yoga goed voor je is

#1 Yoga leert je vrijwel elke spier in je lichaam te controleren
Anders gezegd: de connectie tussen je hoofd en je lijf wordt beter. Als je regelmatig yoga doet:
– weet je hoe je moet bukken zonder dat het in je rug schiet;
– weet je hoe je je armen even kunt uitstrekken om te stretchen na een dag zitten achter de computer;
– weet je wat voor oefeningen je kunt doen om je heupen te openen als je voelt dat die vast zitten na bijvoorbeeld een stevige wandeling of stuk hardlopen.

Ook niet onbelangrijk: wie aan yoga doet heeft een uitstekende reden om de hele dag in zo’n fijne yoga legging rond te lopen. Win-win.

yoga cat

#2 Er is een soort yoga voor iedereen
Of je nu gaat voor een fikse workout waarbij het zweet van je gezicht stroomt, of voor een mentale uitdaging die meer richting meditatie gaat – er is altijd een variant die geschikt is voor jou. (Zie dit artikel voor meer info over de verschillende soorten yoga.)

yoga dog

#3 Je kunt niet goed of slecht zijn in yoga, alleen maar beter worden
Je bent namelijk alleen met jezelf. Vanaf het moment dat je begint kun je alleen voorzichtig proberen je eigen grenzen te verleggen.

5 Redenen waarom yoga goed voor je is

#4 Je wordt sterk én soepel. Tegelijk.
Je traint je spieren wel degelijk (wie zegt dat je geen spierpijn kunt krijgen van yoga heeft duidelijk nog nooit een pittige flow of hot yoga les gevolgd!) maar maakt je spieren niet kort en dik; je spieren worden juist lang en sterk. Denk aan een ballerina (lenig, maar tegelijkertijd waanzinnig sterk) versus een bodybuilder (veel korte en dikke spieren, maar meestal zo stijf als een plank).

#5 Het maakt je beter in andere sporten
Dit hangt samen met #1, omdat controle over je eigen lichaam zorgt dat je minder snel dingen forceert en blessures veroorzaakt. Je voelt bijvoorbeeld beter aan wanneer je een been of arm overstrekt. Daarnaast zorgt yoga ervoor dat je lichaam best sterk wordt, zodat je veel oefeningen een stuk beter kunt uitvoeren dan wanneer je ongetraind bent. Een voorbeeld: doe de plank, waarbij je lichaam zo stijf als een plank houdt en alleen je tenen en onderarmen de grond raken. Als je ongetraind bent is je core (buik en rugspieren) vaak te zwak om dit lang vol te houden, waardoor je gaat hangen in je rug en met andere spieren gaat compenseren om je buik toch van de grond te houden. Gevolg: pijn in je onderrug. Sinds ik zelf yoga (en pilates) doe is mijn core sterk genoeg om de plank makkelijk vast te kunnen houden, en voel ik aan wanneer het te zwaar wordt en ik met andere spieren ga ‘compenseren’ – op dat moment houd ik op.

Hebben jullie wel eens aan yoga gedaan? Wat zijn jullie ervaringen?

 

Disclaimer: Voor de totstandkoming van dit artikel hebben we gratis producten ontvangen van Adidas.

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties