logo
FITSPIRATION

5 Tips om meer calorieën te verbranden tijdens je workout

IMG_2675

Zo efficiënt mogelijk sporten, waardoor je meer calorieën verbrandt tijdens je workout. Kan dat? Ja, dat kan. Er zitten uiteraard een heleboel haken en ogen aan (genen, lichaamsbouw, conditie, mentale kracht), maar in theorie kun je bepaalde aspecten van je workout aanpassen om een optimale verbranding te bewerkstelligen.

TELL ME MORE!

Je hangt aan mijn lippen? Mooi. Eerst is het belangrijk om te begrijpen dat het verbranden van calorieën een proces is dat áltijd doorgaat in je lichaam. Je lichaam is niets anders dan een motor die brandstof nodig heeft om te kunnen functioneren. Door te sporten verander je de samenstelling van je lichaam (simpel gezegd: meer spieren, minder vet), waardoor je motor ook in rusttoestand meer gaat verbruiken. Vandaar dat mensen die veel sporten meer kunnen eten zonder aan te komen – ook als ze een paar dagen niét sporten.

Er zijn echter manieren om je workout nog net iets intensiever te maken, zodat je je metabolisme (de verbrandingsmotor van je lichaam in ruststand) een extra kickstart geeft. Zie het als een soort turboknop voor je eigen verbrandingsmotor.

sport, afvallen, claartje, buikspieren, cardio, kracht, training, calorie, calorieen, afvallen, metabolisme

1. Geef meer

Dit is het uitgangspunt. De overige vier tips hangen hier nauw mee samen. Hoe meer je geeft tijdens een oefening, hoe meer calorieën je verbrandt. Op een schaal van 1-10 moet je daarvoor ongeveer 8 of 9 geven, in plaats van 6. Forceer dus niet, maar ga wel tot het randje van je kunnen. Dat betekent namelijk dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je metabolisme een boost krijgt.

2. Doe interval trainingen

Zelf heb ik er een gruwelijke hekel aan, maar interval trainingen zijn een wonder voor je verbrandingsmotor. Tijdens een interval training zorg je dat je hartslag sterk omhoog gaat (bv. door te sprinten op 90% van je maximum) en laat je je hartslag daarna weer dalen naar een normaal niveau, tot je het opnieuw herhaalt. Omdat je steeds tot het randje van je kunnen gaat verbrand je op deze manier meer calorieën dan wanneer je op een steady tempo blijft rennen en je hartslag maar beperkt stijgt.

Pilates les 4: Train je core & rugspieren - Foodness.nl

-> Bekijk hier mijn pilates video’s en sla thuis aan het sporten! <-

3. Sport niet op een lege maag

Het is heel simpel: wie sport op een lege maag heeft minder energie, omdat de voorraad energie die je uit spieren haalt niet onuitputtelijk is. Zorg voor wat snelle koolhydraten (die je liefst 30 tot 60 minuten voorafgaand aan je training eet, zodat je genoeg energie hebt om te knallen tijdens je training. Denk aan: (gedroogd) fruit, energiereepje, yoghurt met muesli, kleine portie havermout, etc.

Extra opmerking: wanneer de voorraad energie in je spieren opraakt, gaat je lichaam over op het verbranden van vet. Die verbranding is minder efficiënt en zorgt ervoor dat je minder energie hebt dan toen je nog energie uit je spieren haalde – duursporters herkennen het moment van omschakeling van de ene soort verbranding naar de andere als ‘de man met de hamer’. Je kúnt dus wel blijven sporten als de energie uit je spieren op is, alleen geeft vetverbranding minder energie en zullen je prestaties dus minder zijn.

sport, afvallen, claartje, buikspieren, cardio, kracht, training, calorie, calorieen, afvallen, metabolisme

4. Blijf variëren

Hoe meer spieren je opbouwt, hoe meer calorieën je gaat verbranden in ruststand. Zorg dus dat je verschillende oefeningen doet en daarin blijft variëren, zodat je uiteindelijk alle spiergroepen meepakt. Zodra een oefening comfortabel wordt is het tijd om hem zwaarder te maken, of om een nieuwe oefening te introduceren.

5. Pauze nemen is oké

Om optimaal te kunnen presteren tijdens je training is rust nemen minstens zo belangrijk als het doen van je oefeningen. Zorg dat je spieren even de tijd krijgen om te herstellen en weer zuurstof op te nemen, voor je ze opnieuw belast. Op die manier zorg je ook dat je hartslag weer even tot rust komt, voor je die weer opnieuw naar een hoogtepunt brengt. Neem rust, zodat je daarna weer kunt pieken.

Confession

Ik ben een heel slecht voorbeeld: ik sport heel vaak op een lege maag en neem zelden pauze. Als je yoga doet, of hardloopt op een rustig tempo kun je prima sporten zonder van tevoren te eten, maar je haalt op die manier niet alles uit je training. Ach, ik sport liever twee uur achter elkaar en geef dan 7 op een schaal van 1-10, dan dat ik een half uurtje knal op 9. Ik heb dus nog heel wat stappen te gaan om die verbranding van me naar een hoger plan te tillen… Wie heeft er tips voor me om interval trainingen leuk te maken?

claartje yoga houding

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord