logo
FOODSPIRATION

5x avondeten met minder dan 500 caloriëen

portobello mozzarella tomaat

Vooropgesteld: Ik geloof niet in het tellen van calorieën. Kijk, als je echt geen flauw benul hebt van het aantal calorieën in een avocado en je eet er drie op een dag omdat je denkt dat dat even slank is als een komkommer, dan is het handig om te weten dat een hele avocado zo’n 300-350 calorieën bevat. Om die reden hebben Sarah en ik vijf avondmaaltijden op een rijtje gezet waarvan we berekend hebben wat de macronutriënten zijn (dus hoeveel gram vetten, koolhydraten en eiwitten ze per portie bevatten) en hoeveel calorieën ze bevatten. Mocht je dus écht geen flauw benul hebben van het aantal calorieën in een maaltijd, dan weet je dat onderstaande recepten maximaal 500 calorieën per portie bevatten. Goed voor op een balansdag, bijvoorbeeld.

Dat gezegd hebbende: ga alsjeblieft niet dwangmatig alles tellen wat je op een dag in je mond stopt. Dat is namelijk best wel veel werk, en zónde van je energie. Iedereen weet dat een pasta carbonara (pasta, room, spek) meer calorieën bevat dan een pasta napolitana (pasta, tomatensaus), en dat een groentesoep (bouillon, groenten) minder calorieën bevat dan een tosti (brood, kaas) of een gevulde koek. Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt hangt af van allerlei factoren: persoonlijke energiebehoefte, metabolisme, je lengte en gewicht, werk, hoeveel je sport… Mijn advies is daarom: tel geen calorieën, maar gebruik je gezonde verstand. Je weet heus wel waar (te) veel calorieën in zitten, en die maaltijden of snacks kun je dus het beste beperken. Zo simpel is het!


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

fajita kip

Kip fajita’s

Hmmm, Mexicaans. Perfect als comfort food, in een recept dat eigenlijk gewoon nooit fout kan gaan. Lekker met volkoren tortilla’s en een salade. Smullen maar! Klik hier voor het recept.

Voedingswaarden: 487 kcal p.p. (incl. tortilla, tomaat en room)

 30 gram eiwit – 49 gram koolhydraten- 28 gram vetten.

 

gado gado bloemkool

Makkelijke Gado Gado met zelfgemaakte pindasaus

Wie zegt dat Indonesisch eten ingewikkeld is? Valt wel mee hoor, als je niet meteen een hele rijsttafel hoeft te maken. Maak zelf eens een Indonesische pindasaus en eet die met allerlei verschillende groenten. Natuurlijk kan je variëren in je groente. Doe eens gek en wees lekker creatief! Klik hier voor het recept.

Voedingswaarden: 475 kcal (zonder rijst)

28 gram eiwit – 36 gram koolhydraten – 21 gram vetten

 

kipsalade aziatisch

Kipsalade op Aziatische wijze

Knapperige kool, malse kipstukjes en een lekker Aziatisch sausje met mandarijnpartjes. De hemel op een bord, echt. Tip: maak een extra grote portie! Dan eet je vandaag lekker en gezond als avondeten, en morgen opnieuw als de lunch. Klik hier voor het recept.

Voedingswaarden per portie: 485 kcal

26 gram eiwit – 45 gram koolhydraten – 18 gram vetten

 

portobello mozzarella tomaat

Gegrilde portobello met mozzarella en tomaat

Als er iets hoge ogen gooit als originele vleesvervanger, dan is toch echt de Portobello. De mega paddenstoel heeft een heerlijke hartige smaak die alleen maar beter tot z’n recht komt als je hem op de grill gooit. Gepaard met wat smeuïge mozzarella en zoete cherry tomaatjes heb je zo ineens een winnende combo. Klik hier voor het recept.

Voedingswaarden per portie: 436 kcal

16 gram eiwit – 43 gram koolhydraten – 15 gram vetten

 

bbq zalm

Zalm van de BBQ

Als kip het veelzijdige stukje vlees is, dan is zalm het meest veelzijdige stukje vis. Met een Aziatisch getint zoet glazuurlaagje (‘glaze‘) gaat het heel goed samen met simpele witte rijst. Het hoeft dus niet al te ingewikkeld. En plop daar eens een salade naast en je hebt je groente ook binnen.

Voedingswaarden per portie: 482 kcal (zonder rijst)

33 gram eiwit – 18 gram koolhydraten – 31 gram vetten

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties