logo
FOODSPIRATION

50 Meest gezonde voedingsproducten op aarde: nummer 1 – 10

Geroosterde aubergine

Natuurlijk zijn er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsproducten zijn gewoon net nog een tikje gezonder dan andere. Dat betekent niet dat alles wat buiten deze lijst valt niét gezond is, heus niet. Wel zou ik je aanraden de dingen uit deze lijst die je lekker vindt zo vaak mogelijk op het menu te zetten.  Al deze voedingsproducten doen namelijk iets goeds voor je lichaam, door te helpen het te beschermen en door het te voeden – in plaats van alleen te vullen. In totaal bestaat deze lijst uit 50 voedingsproducten die ik nomineer voor de titel ‘Meest gezond’, maar omdat dat wel een heeeul erg lange lijst wordt heb ik het opgeknipt in delen. Dit zijn de 10 gezonde voedingsproducten van deze week!

griekse yoghurt trifle

Onbijt trifle met Griekse yoghurt en ananas

 

1. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is nog een stukje gezonder dan normale yoghurt omdat het twee keer zoveel eiwitten bevat en maar half zoveel zout en koolhydraten. Bovendien zorgt het hoge gehalte aan eiwitten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt!

Voedingswaarde per 200 gram: 150 kcal

20 gram eiwit, 3 gram vetten, 8 gram koolhydraten

linzencurry met zilvervliesrijst

Supergezonde linzencurry

 

2. Linzen

Linzen worden wat mij betreft nog niet vaak genoeg gegeten. Net als veldertjes mogen ze veel vaker op het menu! Linzen bevatten namelijk 30% meer foliumzuur dan spinazie en bevatten verder o.a. zink en vitamine B. Daarnaast helpen linzen hartziektes voorkomen en zit er megaveel ijzer in, wat o.a. nodig is voor de aanmaak van hemoglobine in je rode bloedcellen.

Voedingswaarde per 200 gram: 230 kcal

1 gram eiwit, 0,75 gram vetten, 40 gram koolhydraten

040614201343broodimage.jpg

Super makkelijk volkorenbrood met boekweitmeel

 

3. Volkoren brood

Volkoren brood is niet alleen lekker, maar ook heel gezond en vullend. Dus hierbij het antwoord op de vraag die ik letterlijk wekelijks krijg: NEE, ER IS NIKS MIS MET HET ETEN VAN BROOD. Verder lijkt het eten van volkoren brood de kans op darmkanker met 40% te verminderen*. Je hoeft niet zoveel brood te eten als Nederlanders gemiddeld doen (dus niet én bij het ontbijt 3 boterhammen, én bij de lunch 4 boterhammen), maar om de dag lunchen met brood is een prima idee.

Voedingswaarde per boterham: 81 kcal

4 gram eiwit, 1 gram vetten, 13,7 gram koolhydraten

(*volgens onderzoek dat aangehaald wordt in Time Magazine)

211113100915Foodness4bietensoepimage.jpg

Zoete Bloemkool & Rode bietenpap

 

4. Bieten

Naast het feit dat bieten heerlijk zoet zijn van nature en ze eigenlijk niet naar groente smaken, zitten ze ook nog eens vol met antioxidanten (ontstekingsremmend). Ook zitten er bepaalde stoffen in die je cholesterolgehalte en bloeddruk verlagen. Maak er bijvoorbeeld eens een groentepap van met bloemkool! Klinkt gek, maar is echt het proberen waard.

Voedingswaarde per 150 gram: 37 kcal

1,4 gram eiwit, 0,2 gram vetten, 8,5 gram koolhydraten

Geroosterde aubergine

Geroosterde aubergine

 

5. Aubergine

Geroosterde of gegrilde aubergine is denk ik mijn lievelingsgroente. Niet alleen heerlijk, ook nog eens supergezond. Dit heeft de aubergine allemaal te danken aan fytonutriënten; stofjes die planten beschermen. De wetenschap is niet overtuigd van het nut van fytonutriënten, maar in het alternatieve circuit wordt geloofd dat ze helpen om je lichaam te beschermen tegen allerlei ziektes; vooral hart- en vaatziektes.

Voedingswaarde per 100 gram: 35 kcal

0,8 gram eiwit, 0,2 gram vetten, 8,6 koolydraten

301013095458Recept6image14-624x500

Plaattaart met groene asperges

 

6. Sinaasappels

We weten allemaal dat citrusvruchten een goede bron van vitamine C zijn. Wat je misschien nog niet wist, is dat sinaasappels ook een belangrijke ‘fenol’ bevat: een stofje dat Herperidin heet. Dit is te vinden in het witte gedeelte van de schil en helpt je bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen.

Voedingswaarde per sinaasappel: 86 kcal

1,7 gram eiwit, 0,2 gram vetten, 21,6 gram koolhydraten

300315113732quookerimage-600x367

Garnalenlinguine met gamba’s en venkelsalade

 

7. Venkel

Niet iedereen denkt venkel te lusten, maar dat komt vaak voort uit het feit dat mensen niet weten wat ze ermee aan moeten. Zonde, want deze groente is zo lekker en gezond dat je het jezelf eigenlijk moet aanleren om te eten. Venkel bevat onder andere antioxidanten, vitamine C, vezels en fytonutrienten (net als aubergine). Een ware vitaminebom, dus!

Voedingswaarden per knol: 73 kcal

3 gram eiwit, 0,5 gram vetten, 17 gram koolhydraten

311213112356E05Image2-600x500

Salade van geroosterde groenten

 

8. Uien

Uien! Deze smaakmakers zijn (zowel witte als rode) knettergezond en bevatten o.a. het mineraal zwavel. Daarnaast zitten er ook nog eens vitamientjes B6 en C in, bevatten ze magnesium en ook nog eens heel veel vezels.

Voedingswaarde 100 gram: 92 kcal

3 gram eiwit, 0,4 gram vetten, 21 gram koolhydraten

030214223636zalmimage2-600x400

Zalm uit de oven met een chocoladekorst met aspergetips en spinazie

 

9. Ansjovis

Je houdt ervan, of je haat het. Maar wist je dat veel mensen ansjovis eigenlijk helemaal niet proeven wanneer het in hun eten verwerkt is? Wanneer je een ansjovisje uit blik bakt in een beetje olijfolie lost het visje letterlijk op in de olie, en geeft het een diepere smaak aan de tomatensaus, soep of pasta die je daarna in de pan bereidt. De ansjovis is een klein zoutig visje dat bol staat van de vitamine B, eiwitten, ijzer, calcium en Omega 3 vetten.

Voedingswaarden per 5 visjes uit blik: 42 kcal

5,8 gram eiwit, 2 gram vetten, 0 gram koolhydraten

190615155822R248Image1-600x500

Salade van granaatappelpitjes en bloedsinaasappel

 

10. Walnoten

Deze noten zien er niet voor niets uit als het menselijke brein: ze zitten vol met eiwitten en plantaardige vetten die goed zijn voor je brein – en ook voor je immuunsysteem trouwens. Ze bevatten kanker bestrijdende stofjes en beschermen je tegen hartziektes.

Voedingswaarde per 65 gram: 327 kcal

8 gram eiwit, 33 gram vetten, 7 gram koolhydraten

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties