logo
FOODSPIRATION

50 Meest gezonde voedingsproducten op aarde: 31 – 40

Healthy traditional organic rooibos tea with spices in rustic style with faded instagram filter on vintage wooden table

Natuurlijk zijn er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsproducten zijn gewoon net nog een tikje gezonder dan andere. Dat betekent niet dat alles wat buiten deze lijst valt niét gezond is, heus niet. Wel zou ik je aanraden de dingen uit deze lijst die je lekker vindt zo vaak mogelijk op het menu te zetten.  Al deze voedingsproducten doen namelijk iets goeds voor je lichaam, door te helpen het te beschermen en door het te voeden – in plaats van alleen te vullen. In totaal bestaat deze lijst uit 50 voedingsproducten die ik nomineer voor de titel ‘Meest gezond’, maar omdat dat wel een heeeul erg lange lijst wordt heb ik het opgeknipt in delen. Dit zijn nummer 31 t/m 40!

-> Nummer 1 t/m 10 bekijk je hier <-

-> Nummer 11 t/m 20 bekijk je hier <-

-> Nummer 21 t/m 30 bekijk je hier <-

1. Rooibos

Healthy traditional organic rooibos tea with spices in rustic style with faded instagram filter on vintage wooden table

Rooibos is een super gezonde kruidenthee thee die eigenlijk sinds 1930 pas als thee wordt gebruikt. Het is eigenlijk een kruid van een struik en er bestaat een rode en een groene variant. Rooibos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De rooibos van het merk BOS (dat je waarschijnlijk wel kent van die vrolijke gekleurde blikjes ijsthee) komt bijvoorbeeld ook allemaal uit Zuid-Afrika. En dat proef je! Het zit vol met ijzer, calcium en anti-oxidanten die ons beschermen tegen narigheden.

Voedingswaarden per theezakje: 0 kcal

0 gram eiwitten, 0 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

2. Komijn

Zira or cumin, oriental spices, grains poured out of a glass jar, black background, macro shot, selective focus

Negen van de tien keer vind je dit wel in een kruidenrek, maar vaak weet je niet wat je ermee aan moet. Niet langer! Komijn is een wonderkruidje dat helpt tegen ontstekingen en infecties. En een halve theelepel komijn bevat twee keer zoveel anti-oxidanten als een wortel. Voeg het toe aan een marinade voor bijvoorbeeld kipgerechten, of strooi het over vrijwel ieder gerecht met kaas (van een salade met geitenkaas tot een tosti).

Voedingswaarden per 1 theelepel: 8 kcal

0,4 gram eiwitten, 0,5 gram vetten, 0,9 gram koolhydraten

 

3. Kefir

Milk kefir grains on a wooden spoon overhead shoot

Kefir is een zuiveldrankje dat iets gefermenteerd is, en soms licht alcoholisch is. Het zit vol met goede bacteriën en lijkt op de welbekende Yakult, of andere probiotische yoghurtdrankjes. Het ondersteunt je immuunsysteem (dat werkt namelijk voor een onverwacht groot deel vanuit je darmen) en kan soms helpen als je gevoelig ben voor lactose – wat nogal uniek is, aangezien het een zuiveldrankje is.

Voedingswaarden per 200 milliliter: 210 kcal

8 gram eiwitten, 14 gram vetten, 12 gram koolhydraten

4. Eieren

spiegelei hak veldertjes

Spiegelei met veldertjes erbij

Hard gekookt, zacht gekookt, als spiegelei, scrambled of gepocheerd. Je kan zoveel met eieren doen dat je er nooit genoeg van krijgt, en ze zijn ook eens supergezond. Eieren worden meestal gebruikt om snel veel eiwitten (je verwacht het niet) naar binnen te krijgen, maar een ei zit ook vol met vitamines en mineralen die voor een goede opbouw (of herstel) van o.a. zenuwcellen zorgen.

Voedingswaarden per (groot) ei: 72 kcal

6,3 gram eiwitten, 5 gram vetten, 036 gram koolhydraten

 

5. Chia zaadjes

chia pudding

Pudding van chiazaadjes

Hier is er nog een zaadje dat tot de superfood groep behoort. Chia zaadjes proef je niet als je ze in je smoothie verwerkt of door je yoghurt mengt, maar ze zitten wel bomvol nutriënten. In een portie (ongeveer twee eetlepels) zit meer dan 20% van je dagelijkse hoeveelheid calcium en omega 3 vetten.

Voedingswaarden per 30 gram: 138 kcal

4,7 gram eiwitten, 8,7 gram vetten, 12 gram koolhydraten

 

6. Amandelen

240914104436R147Image1-600x400

Honing Amandelpasta

Heerlijk als snack of in je salade – maar hoe gezond zijn amandelen nou precies? Nou, heel gezond! Amandelen helpen je cholesterol level stabiel te houden en zitten vol met verzadigde vetten. Door die vetten (en de vezels) krijg je minder snel honger en grijp je dus minder snel naar die zak chips.

Voedingswaarden per 5 nootjes: 35 kcal

1,3 gram eiwitten, 3 gram vetten, 1,3 gram koolhydraten

 

7. Hennepzaden

Pile of Uncooked Hemp seeds in a bowl with a spoon

Hennepzaadjes komen van de hennepplant. Die wordt ook wel de cannabisplant genoemd. Het eten van hennepzaadjes zorgt er niet voor dat je high wordt (sorry jongens) en kan dus gewoon gegeten worden zonder bijwerkingen. Hennep bevat naast veel mineralen en vitamines ook vrijwel alle essentiële aminozuren (het woord ‘essentieel’ betekent hier dat je lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken, en dat je die dus uit je voeding moet halen). Vergelijkbaar met lijnzaad, dat ook zoveel essentiële aminozuren bevat.

Voedingswaarden per 3 eetlepels: 170 kcal

0 gram eiwitten, 13 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

8. Sardines

031015214358sardinesimage1-600x400

Zoetzure salade met sardines, rozijnen en soja-gemberdressing

Vis moet volgens voedingsdeskundige meerdere keren in de week gegeten worden, omdat je anders heel veel nutriënten (vooral vetten) mist die ergens anders moeilijker te verkrijgen zijn. Je kunt vis vers eten, maar als dat lastig of duur is kan vis uit blik een prima alternatief zijn. Sardientjes zijn dan mooi startpunt – en zijn ook nog eens heel goed voor je lichaam! Dit kleine visje bevat net zoveel omega 3 vetten als een stuk zalm. Deze vetten zijn onder andere goed voor de bloedsomloop en je hebt ze nodig om je brein optimaal te laten functioneren.

Voedingswaarden per blik sardientjes: 191 kcal

22,7 gram eiwitten, 10,5 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

9. Pompoen

galette pompoen

Galette met boerenkool, pompoen en pancetta

Mijn lievelingsgroente! Heerlijk om een soepje van te maken, in een stoof- of ovenschotel te gebruiken, of om een galette mee te versieren – zoals hierboven. En ook niet onbelangrijk: pompoen is relatief goedkoop, en bijzonder vullend. Bovendien is pompoen ook nog eens rijk aan plantaardige ontstekkingsremmende stofjes die je lichaam helpen bij het opbouwen van nieuwe cellen.

Voedingswaarden per 150 gram: 180 kcal

1,8 gram eiwitten, 0,2 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

10. Bloemkool

bloemkool pizza

Bloemkoolpizza met peer & blauwe kaas

De Hollandse bloemkool wordt meestal in wat heet water gekookt (vaarwel smaak!) en daarna overladen met vette witte (kaas)saus. Maar daar moet een einde aan komen: de bloemkool verdient beter. Bloemkool zit namelijk vol met fytonutriënten die o.a. je stress level verlaagt. Grijp dus voortaan naar een bloemkool in plaats van een stressbal. Daar kom je mee verder! Of bak er gewoon een pizza van. Minstens zo’n goed idee.

Voedingswaarden per 100 gram: 27 kcal

2 gram eiwitten, 0,3 gram vetten, 0 gram koolhydraten

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties