logo
FOODSPIRATION

5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

Het is géén onderdeel van Griekenland, het is er áltijd mooi weer, en ik vertoefde er een weekje in mei. Daarom kan ik uit eigen ervaring vertellen dat Cyprus een dikke aanrader is voor foodies! Het eiland is namelijk op alle vlakken (cultuur, geschiedenis, keuken) een kruising tussen Europa en het midden-Oosten: de ene helft van het eiland is Grieks-Cypriotisch, de andere helft is Turks-Cypriotisch. Dat betekent dat je er overal mezze kunt eten: een tafel vol met kleine hapjes (Turks!) die je met zijn allen deelt. Tot die hapjes behoren o.a. klassiekers als (Grieks!) tzatziki, in wijnbladeren gestoofde gehaktballetjes, salades met olijven en feta…

Tip: Boek je reis naar Cyprus inclusief huurauto, zodat je het hele eiland kunt verkennen. Ik regelde mijn reis via Elizawashere, waarbij je vlucht + verblijf + huurauto in één keer boekt. Extra pluspunt: Eliza geeft een heleboel tips over de hotspots in je omgeving, dus 3 van mijn tips heb ik stiekem van haar geleend!

5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

1. Wijn proeven bij Ktima Dafermou

Limasol is de tweede stad van het eiland, en ergens in augustus / begin september vindt daar hét wijnfestival van het eiland plaats. Dit festival markeert het begin van het wijnseizoen (wat eigenlijk gek is, want het verschilt per seizoen en per type druif wanneer er precies geoogst wordt), maar hé, elke reden voor een feestje is een goede!

Typisch Cypriotisch is de commandaria; een soort zoete dessertwijn die gedronken wordt als aperitief en geserveerd in shotglaasjes. Wel iets waar je van moet houden, moet ik eerlijk zeggen. De wijn die ik dronk bij Ktima Dafermou is een stuk beter. Sowieso zijn er veel wijnhuizen op Cyprus – meer dan je denkt. Ga dus vooral met je huurauto (en een BOB) op tour langs verschillende wijnhuizen. Aanrader!


5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

2. Koupepia eten met tzatziki bij Ka Toi restaurant, Omodos

De food hoofdstad van het eiland is Omodos. Dat betekent ook dat het behoorlijk toeristisch is, maar wanneer je door de pittoreske straatjes van het dorpje struint vergeet je dat heel snel. Bij restaurant Ka Toi kom je door gewoon rond te lopen: het heeft geen adres, je kunt hooguit met behulp van Google Maps zien waar je ongeveer moet zijn. Chef Panaviotis maakte vegetarische koupepia met zelfgemaakte tzatziki voor ons: een gerecht van in gestoofde wijnbladeren gerolde risotto, die je nog nagaart in de oven. Een tip voor het maken van die tzatziki: in plaats van raspen kun je de komkommer beter fijn snijden, dan blijft er meer vocht in zitten. Om de Griekse yoghurt extra dik en romig te maken kun je hem het beste eerst uit laten lekken tot hangop.


5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

3. Mezze bestellen bij elk restaurant dat je tegen komt

Bij welk restaurant op Cyprus je ook komt, je kunt overal mezze bestellen. Wat er precies op tafel komt verschilt per stad, per streek, per restaurant, maar het is overal lekker. Er zit vrijwel altijd een schaaltje bij met gekookte bietjes met een romige dressing van crème fraîche – LEKKER. Ook de Griekse salade met verse feta en olijven-met-pit-en-heel-veel-smaak ontbreekt zelden. Ik at ergens de gestoofde bladeren van de kappertjesplant, soms komt er gegrilde halloumi kaas op tafel, vrijwel altijd krijg je vers gebakken pita brood geserveerd bij de mezze. Het liefst eet ik de hele dag niets anders dan mezze.


5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

4. Sinaasappelsap drinken bij oud mannetje in Paphos

Zijn naam kon ik niet zo goed verstaan, maar het oude mannetje waarmee ik hierboven op de foto sta is een legende. Hij heeft plakboeken vol met ‘familie’ die hij inmiddels over de hele wereld heeft: allemaal mensen die een plastic bekertje verse jus d’orange bij hem kopen en waar hij zijn visie op een lang en gelukkig leven mee deelt. Het geheim? “Always keep smiling.” Klinkt als een dooddoener, maar de beste man is 97 en scharrelt nog vrolijk rond om met zijn pretoogjes sinaasappelsap aan toeristen aan te smeren. Doe hem de groeten van me, mocht je hem zien in Paphos.


5x Top food tips op Cyprus: dit moét je eten en drinken

5. Borrel drinken bij Guaba

 

De bekendste club van het eiland! Guaba ligt aan het strand op een steenworp afstand van Paphos. Er zijn grote feesten die tot het ochtendgloren duren – de Cyprioten houden wel van een feestje. Er zijn ook een heleboel l0ungebanken en hangstoelen waar je rustig een biertje of cocktail kunt drinken terwijl je uitkijkt op zee. Proost!

Waar gaat jouw eerstvolgende reis naartoe?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties