logo
FOODSPIRATION

7 Geboden van ’clean eating’

280715155735ClaartjeNYbikini.jpg

Op internet vliegt de term je om de oren: clean eating. Wat houdt het precies in om ‘schoon’ te eten? Die vraag ik krijg ik vaak, maar een kort antwoord is niet zo makkelijk te geven. Wie aangeeft aan ‘clean eating’ te doen bedoelt daar vaak mee dat hij of zij zo gezond mogelijk eet, maar gezond eten is ook voor meerdere interpretaties vatbaar. Betekent gezond (en dus clean) eten dat je voeding weinig smaakmakers en conserveringsmiddelen bevat? Dat het calorie-arm is? Dat het lokaal en/of biologisch geteeld is? Of all of the above? 

In New York at ik bij Hu Kitchen, een eettentje waar absoluut clean gegeten kan worden. De filosofie van Hu is naar mijn mening een perfecte leidraad voor een clean eetpatroon, dus naar aanleiding van de filosofie van Hu formulier ik graag mijn 7 Geboden om ‘clean’ te eten.

Houd ik me zelf altijd aan deze 7 Geboden? Hell no. En dat hoeft ook helemaal niet. Probeer de 7 Geboden aan te houden als richtlijn, dan komt het helemaal goed. Wanneer je zorgt dat je voor de basis van je voedingspatroon (dus zeg: 80% van de tijd) probeert deze 7 Geboden zoveel mogelijk op te volgen, dan kun je die overige 20% van de tijd gerust gevulde koeken van Euroshopper eten – hoewel ik als rasechte food snob een red velvet cupcake van De Drie Graefjes in Amsterdam of een andere echt goede bakker meer kan aanraden áls je dan een keer gaat voor alles behalve ‘clean’ eten.

-> Wil je per sé een sixpack? Dan zul je naast ‘clean’ eetpatroon toch ook echt moeten gaan sporten. Lees hier hoe & wat! <-

avocado, sushi, foodness, claartje, 7 geboden, eat clean,

Avocado ‘sushi’ – klik hier voor het recept

1. Eet onbewerkt eten

Mensen zijn gemaakt om voeding te eten die in de natuur voorkomt. Wanneer voeding uit een fabriek komt herkent ons lichaam dat soms niet eens als voeding. De makkelijkste manier om aan dit Eerste Gebod te voldoen: mijd producten met een verpakking en/of ingrediëntenlijst, en gebruik geen producten die je oma niet als voeding zou herkennen.

2. Tel ingrediënten, geen calorieën

De kwaliteit van je ingrediënten is 1000x belangrijker dan het aantal calorieën dat ze bevatten. De meeste mensen denken in calorieën. Stop daarmee! Kijk, het is handig om een basisidee te hebben van het aantal calorieën dat verschillende producten bevatten, zodat je begrijpt dat je als volwassene die gemiddeld 1800 – 2000 calorieën (vrouw) en 2300 – 2500 (man) nodig heeft, al op de helft van je ADH aan energie-inname zit als je een hele zak chips leeg eet. Maar veel, véél belangrijker dan calorieën, die in feite alleen verbrandingsenergie uitdrukken, zijn de nutriënten die in voeding zitten. Voedingsstoffen!

Ik pleit ervoor om te denken in nutriënten in plaats van in calorieën (hier lees je hoe dat ervoor zorgt dat gezonde voeding ineens niet duur meer is). Een zak chips bevat aardappel, zout, en een heleboel ingrediënten die je oma niet zou herkennen. Dat telt dus eigenlijk als één ingrediënt. Kies dan liever voor een gerecht met een variatie aan ingrediënten (en dus voedingsstoffen): een ovenschotel met verschillende groenten, of bijvoorbeeld rauwkost met verschillende dips zoals hummus en zelfgemaakte tzatziki.

-> Lees ook: Denk nutriënten, niet in calorieën! <-

hummus, eat clean, 7 geboden, foodness, sixpack, claartje, abs,

Rode curry hummus – klik hier voor het recept

3. Planten zijn de held, niet vlees

Een traditioneel bord bestaat uit vlees, als de grote held in het midden van het bord, met daarbij ter decoratie wat groente als garnituur en een portie koolhydraten (rijst, aardappelen, brood). Verschuif de groenten naar het midden van je bord, en maak ze de held! Trek net zoveel tijd om ze te bereiden als je met vlees zou doen (werk met marinades, kruidenmixen, verschillende bereidingstechnieken). Je hoeft vlees echt niet te verbannen van je bord, maar groenten verdienen de spotlight.

4. Haal koolhydraten uit (volkoren) granen, groenten en fruit

Veel mensen eten veel meer koolhydraten dan ze nodig hebben. Koolhydraten zitten echt niet alleen in rijst, brood en havermout, maar bijvoorbeeld ook in fruit in groenten. Ban koolhydraten dus nooit uit je eetpatroon, maar zorg het liefst dat je ze vooral uit zetmeelrijke groenten haalt (pompoen, courgette, zoete aardappel) en volkoren granen (dus volkoren havermout, volkoren spelt, volkoren gerst).

5. Omarm vet

Vet is goed voor je! Oliën met onverzadigde vetten, avocado’s, vette vis, noten… Schrap ze vooral niet uit je dieet! Sommige vitamines worden alleen door je lichaam opgenomen als je ze eet in combinatie met vetten, en ze zorgen over het algemeen voor sterke haren, nagels en een mooie huid.

-> Lees ook: Alles over verzadigde en onverzadigde vetten (wat is het verschil?) <-

snapper, barbecue, bbq, vietnam, foodness, eat clean, 7 geboden, sixpack, claartje

Snapper van de bbq – Klik hier voor het recept

6. Voer dieren op dezelfde manier als je je kind zou voeden

Als je van plan bent een koe te eten, zorg dat dat die tijdens zijn leven gegeten heeft wat jij jezelf – of beter nog: je eigen kind – zou voeden. Je geeft je eigen kind geen voeding die druipt van de antibiotica, of duwt het gemaaid gras door de strot als mensen dat van nature niet eten. Toch? Eet dan ook geen koeien die gevoed zijn met granen (onnatuurlijk; koeien eten liever gras) en die platgespoten worden met hormonen en antibiotica.

7. Kies je suikers

Een leven zonder zoetigheid, dat zou een droevig leven zijn. Maar je kunt wel kiezen welke zoetmakers je gebruikt wanneer je zelf je eten bereidt. Vermijd suiker dus niet volledig (dat is gewoonweg niet te vol te houden), maar kies bewust wanneer je een zoetmaker gebruikt en welke variant je kiest. Doe bijvoorbeeld wel lekker honing (natuurlijk!) door je havermout, maar kies liever niet voor producten die gezoet zijn met geraffineerde suiker (maltrose, dextrose), maissuiker, rietsuiker of kunstmatige zoetstoffen.

zalm, ei, burger, asperge, eat clean, foodness, clean, claartje

Zalmtartaar-burger-taartje – klik hier voor het recept

Natuurlijk is het aan jezelf om te bepalen welke geboden jij het belangrijkst vindt. Heb je een eigen moestuin? Dan is Gebod 1 niet zo ingewikkeld om uit te voeren; de helft van je voeding groeit en bloeit immers in je eigen tuin. Ben je een fervente sporter en gebruik je graag producten waarin extra eiwitten zitten om je spieren te helpen herstellen? Dan is Gebod 1 juist wel lastig: misschien moet je accepteren dat proteinepoeder niet zo natuurlijk en onbewerkt is als een banaan (je oma zou het waarschijnlijk niet herkennen als voeding), en binnen de range aan producten zoeken naar variant die zo veel mogelijk van de andere geboden respecteert.

Kies dus zelf welke geboden jij in meer of mindere mate wilt naleven. Er is geen goed of fout wanneer het op gezond eten aankomt, alles hangt af van wat jij zelf belangrijkt vindt! Als je deze 7 Geboden op een ontspannen manier integreert in je dagelijkse leven dan zorg je er in ieder geval voor dat je lekker in je vel zit, gewoonweg omdat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

De bikini die ik op onderstaande foto aan heb is van LagoenBikinitop: triangel top, wit. Bikini broekje (niet zichtbaar op de foto): brazilian, turquoise. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord