7 ‘Gezonde’ producten die je dik maken
De termen 'gezond', 'natuurlijk', 'vetarm, biologisch', 'puur' en zo nog tientallen uitspraken worden we echt wel een beetje beu. Wat is nou te geloven en wat complete bullshit? Sommige producten lijken gewoon onschuldig, maar zijn helemaal niet ongezond. Wij zetten daarom zeven gezonde producten, die toch echt niet zo gezond blijken te zijn onder elkaar.
1. Ontbijtgranen
Kinderen zijn gek op de kleurrijke verpakkingen en mascottes van ontbijtgranen. Ze eten het maar al te graag in de vroege ochtend, voordat ze hyperactief naar school toe gaan. Niet zo gek. Ondanks alle gezondheidsclaims op de verpakkingen zitten kant-en-klare ontbijtgranen barstensvol met bewerkte granen, suikers en kunstmatige smaakstoffen. Ga liever voor een onbewerkt ontbijt wat langzamer wordt verteerd, zoals muesli of havermout en voeg eventueel wat vers fruit toe voor de zoete smaak.
2. Sladressing
Sla en rauwkost is op zichzelf maar saai. “Konijnenvoer!”, hoor je de echte carnivoren vaak roepen. Om toch de broodnodige groene blaadjes binnen te krijgen, verzuipen veel mensen het in zo’n light uitziend slasausje. Saus inderdaad. Want dressing en saus schelen qua slankheid vaak niet zo veel. Sladressing, zeker de kant-en-klare versies die je in de supermarkt kunt kopen, liggen vaak dichter bij mayonaise dan bij een gezonde hap. Veruit de meeste dressings bevatten een enorme hoeveelheid suiker, oliën en transvet. Alle kunstmatige conserveermiddelen, geur- en smaakstoffen nog daargelaten. Maak liever zelf een vinaigrette, die in de basis alleen uit olijfolie en azijn bestaat, en breng die op smaak met een eetlepeltje mosterd, een beetje honing en wat peper en zout. Of voeg er in plaats van mosterd en honing wat verse kruiden aan toe!
Je kunt natuurlijk ook zelf je sladressing maken, zoals in deze lunchsalade met makreel en gemberdressing.
3. Vruchtendrank
Oftewel: vloeibare suiker. Door het woord 'vrucht' of 'fruit' in deze dranken lijkt het net alsof je snel een vitamineshotje naar achter gooit. Niets is minder waar. Sommige dranken bevatten niet eens een spoortje fruit. Ze worden met kunstmatige aroma’s op smaak gebracht. Als je naar puur fruitsap op zoek bent, let er dan op dat dit ook op de verpakking staat. Meestal wordt dit aangegeven met '100% puur sap' of 'sap uit sapconcentraat'. Let ook hierbij op dat het alsnog veel suiker bevat. (Lees meer over gezonde producten die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn!) Laat je niet bedriegen door de voorkant van de verpakking maar check de ingrediëntenlijst.
6. Biologisch, glutenvrij en veganistisch junkfood
Deze termen zijn erg populair onder de foodies. Dit soort diëten worden aangehouden, omdat het voedsel gezonder zou zijn. Je kunt er zeker baat bij hebben, maar ongezond voedsel blijft ongezond. Als je een glutenvrije koek eet, omdat hij glutenvrij is betekent het niet dat al het andere rotzooi er niet in zit. De koek is nog steeds enorm bewerkt en de gluten zijn door snelle suikers vervangen. Hetzelfde geldt voor biologisch en veganistisch voedsel. Als je rekening wilt houden met je gezondheid, kies dan ook voor gezonde producten, zoals onbewerkte voedingsmiddelen.
7. Magnetronpopcorn
Niet omdat de magnetron zo ongezond zou zijn, maar het gaat hier om de binnenkant van de zak waar de popcorn in zit. Deze laag bevat namelijk chemische stoffen zoals perfluoroctaanzuur (PFOA). Deze stof zou volgens onderzoek van de University of California, Los Angeles onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken bij mensen. Bij dierproeven veroorzaakten de chemicaliën in ieder geval verschillende soorten kanker. De stoffen blijven zich voortdurend in je lichaam opstapelen, waardoor de lange termijn effecten nog niet duidelijk zijn. De EPA (US Environmental Protection Agency) heeft een plan opgesteld waarin grote fabrikanten beloven dat PFOA in 2015 niet meer voorkomt. Nog heel even wachten met het inslaan van de popcornvoorraad dus.
Zelf popcorn maken is even makkelijk en je kunt er mee variëren. Maak eens deze spicy popcorn als je toe bent aan een slanke snack.
4. Plantensterolen
Plantensterolen zijn de plantaardige versie van cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof het cholesterolgehalte bij mensen kan verminderen (1). De twee lijken namelijk zo op elkaar, dat het lichaam hier moeilijk onderscheid tussen kan maken, maar de plantenversie kan niet worden afgebroken. Daarom worden ze aan cholesterolverlagende producten toegevoegd. Klinkt allemaal leuk en aardig. Maar uit onderzoek blijkt ook dat plantensterolen negatieve effecten op hart-en-vaatstelsel hebben en zelfs het risico op hart-en-vaatziekten kunnen vergroten (2, 3, 4). En dat staat dan weer niet op de Becel-kuipjes.
5. Margarine
Roomboter, bak- en braad producten of margarine. Het aanbod in de supermarkt blijft enorm. Over welke soort 'boter' het gezondst is zijn de meningen verdeeld. Roomboter bevat veel verzadigd vet en daarom is het fantastische magere alternatief margarine bedacht. Wat er in margarine zit? Wat bewerkte oliën, E-nummers, waaronder verdikkingsmiddelen en stabilisators, een beetje transvet en wat water. Klinkt niet echt als voedsel – is het dan wel slim om het te eten? Wij betwijfelen het. Roomboter mag dan wat meer vet bevatten, je zal er minder snel dodelijke hart-en-vaatziekten krijgen (5). Bovendien is het gewoon lekker en natuurlijk.
Meer over specifieke 'gezonde' producten, die toch niet zo gezond zijn lees je hier en hier. Er wordt nou eenmaal veel met ons voedsel geknoeid en om echt een gezonde keuze te maken is het bekijken van de ingrediëntenlijst noodzakelijk. Hopelijk is je productkennis nu weer wat groter en kun je makkelijker beslissingen maken!
Bronnen:
1. Weingärtner, O., Böhm, M., Laufs. U. (2009). Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia. European Heart Journal 30 (4), 404-409.
2. Rubis B., Paszel A., Kaczmarek M., Rudzinska M., Jelen H., Rybczynska M. (2008). Beneficial or harmful influence of phytosterols on human cells? Cambridge Journals Online 100 (6), 1183-91
3. Weingärtner O., Lütjohann D., Ji S., Weisshoff N. (2008). Vascular effects of diet supplementation with plant sterols. Journal of the American College of Cardiology 51 (16), 1553-61
4. Thiery J., Ceglarek U., Fiedler G.M. (2006). Elevated Campesterol Serum Levels – a Significant Predictor of Incident Myocardial Infarction: Results of the Population-based MONICA/KORA Follow-up Study 1994 to 2005. Circulation 114, 884
5. Gillman M.W., Cupples L.A., Gagnon D. (1997). Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men. Epidemiology 8 (2), 144-9
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties