logo
FOODSPIRATION

7 Tips tegen voedselverspilling

161014161109headerimage.jpg

Zo'n twee weken geleden, op 10 oktober, was het de dag van de duurzaamheid. Maar wat is dat nou precies, duurzaamheid? Onder duurzaamheid verstaan we het respectvol omgaan met dierenwelzijn, milieu en klimaat, natuurbehoud en eerlijke handel. Uit onderzoek van de FAO (Food and Agriculture Organization) gaat er wereldwijd 1,3 miljard ton van de voedselproductie verloren. Dat is ruim een derde van de totale voedselproductie.

 

Elk jaar gooien Nederlanders per persoon zo’n 50 kilo bruikbaar voedsel de kliko in. Dat staat gelijk aan 150 euro minder op je bankrekening! In totaal is dat 800 miljoen kilo voedsel wat in Nederland per jaar wordt verspild. Naast geld gooi je ook energie weg die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van het voedsel is gestoken. Maar wat kun je hier zelf aan doen? Wij hebben een aantal tips onder elkaar gezet om minder voedsel te verspillen.

 

1. Check je voorraad

Controleer altijd de voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen. Zo weet je precies wat je wel en niet in huis hebt en koop je niet per ongeluk iets dubbel. Ook zal er minder snel voedsel over datum raken, omdat het “vergeten” is.

 

2. Maak een boodschappenlijstje

Supermarktbezoekers die zonder boodschappenlijstje inkopen gaan doen, gooien 40% meer weg dan de kopers die zich trouw aan het lijstje houden. Zonder boodschappenlijstje is de verleiding om ruim in te kopen een stuk groter. Zo zetten aanbiedingen, voordeelverpakkingen en acties tot (te) veel (impuls)aankopen.

 

3. Koop niet de pakken zuivel die het langste houdbaar zijn

We weten dat door mams is ingestampt altijd de pakken te kopen die achterin het schap staan. Deze exemplaren zijn namelijk het nieuwst en kortst geleden aangevuld, en dus het langst houdbaar. We begrijpen de gedachte, maar op deze manier je boodschappen doen is echt niet meer van deze tijd. Weet je dat je dat pakje yoghurt toch vandaag gaat opeten? Kies dan gewoon het pak dat tot en met morgen te gebruiken is in plaats van het pak dat tot volgende week houdbaar is. Zo voorkom je voedselverspilling en doe je consumenten een plezier die pas volgende week de lekkere parfait willen maken die hieronder staat.

 

 

4. Richt je (koel-)kast in

Met overzicht kom je al een heel eind. Achterin leg je alle producten die langer houdbaar zijn. Houd de producten die snel over datum gaan in het zicht. Op welke plekken in de koelkast je het best producten kunt bewaren lees je hier. Zo houd je zicht op je voorraad.

 

5. Bewaar je eten goed

Wist je dat brood buiten de koelkast langer houdbaar is? In de koelkast droogt het sneller uit. Als je elke dag vers brood op tafel wilt hebben, vries het dan gelijk in als je thuis komt van de bakker of supermarkt en ontdooi alleen de boterhammen die je die dag gaat eten. Op dit soort manieren houd je je voedsel langer goed. Sluit verpakkingen goed af, ook als je iets opbergt in de koelkast. De bewaarwijzer geeft een goed overzicht welke producten je op welke manier het best kunt bewaren.

 

Let ook goed op de houdbaarheidsdatum. Staat er: “Te gebruiken tot”, dan mag je het product na deze datum niet meer eten. Vaak vind je deze aanduiding op voedingswaren die snel bederven, zoals vleeswaren. Als er “Tenminste houdbaar tot” staat, kun je het gerust na deze datum nog eten. Een pak spaghetti is doorgaans ook een jaar nadat de "Tenminste houdbaar tot"-datum is verstreken nog prima eetbaar. Kijk, ruik en proef zelf en laat de inhoud van je afvalzak niet bepalen door de gedrukte cijfertjes op verpakkingen.

 

6. Kook precies genoeg

Vooral aardappelen, pasta en rijst worden na het avondeten nog warm alweer de prullenbak in gekieperd. In gedroogde vorm lijken deze producten misschien weinig, maar eenmaal aan de kook zetten ze uit. We vinden het moeilijk om hoeveelheden in te schatten en koken daardoor vaak te veel. Weeg producten even af of gebruik makkelijke tools, zoals het eetmaatje om van te voren de juiste hoeveelheden te bepalen. Zo hoef je straks minder weg te gooien. Toch aardappelen over? Bak ze de volgende dag even of maak er deze lekkere broccolistamppot van.

 

7. Gebruik restjes creatief
Naast een stamppot kun je natuurlijk ook de oude aardappeltjes gebruiken om ze door een omelet te doen. Van restjes rijst kun je rijstepap maken en oud brood kun je in quichebodem gebruiken of je kunt er wentelteefjes van maken. Zo zijn er allemaal manieren op je restjes toch op te gebruiken als je geen zin hebt in dezelfde maaltijd als gisteravond.

 

De moraal van dit verhaal? Ga bewust om met het eten wat je koopt en doe zo jezelf en het milieu een plezier!

 

Bronnen:

– Gustavsson, J., C. Cederberg, U. Sonesson, R. van Otterdijk en A. Meybeck, 2011. Global Food losses and waste. Extent, causes and prevention, Swedish Institute for Food and Biotechnology (SIK) Gothenburg, Zwedenen FAO, Rome, Italië, 38 pp.;

– www.voedingscentrum.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties