logo
FOODSPIRATION

‘Af en toe detoxen is gezond’ – en 4 andere voedingsmythes ontmaskerd

140814104619detox.jpg

Op voedingsgebied gaan de grootste onzinverhalen rond. Gelukkig zijn er mensen zoals onze Inge, die met een nuchtere en wetenschappelijke blik al dit soort broodje aapverhalen de wereld uit helpen. Normaal gaat Inge heel diep op een onderwerp in (lees haar blogs over melk, soja en e-nummers hier) maar vandaag blijft ze voor de verandering aan de oppervlakte, zodat ze 5 voedingsmythes ontmaskert. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Stel ze hieronder of surf naar Inge's blog De Bakparade.

 

5 voedingsmyths ontmaskert: eieren zijn ongezond

 

1. Eieren zijn ongezond
Er is lang gezegd dat eieren ongezond zijn, omdat ze veel cholesterol bevatten en dat eieren dus je cholesterol zouden verhogen (hoog cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten). De hoeveelheid cholesterol in je eten beïnvloedt niet de hoeveelheid cholesterol in je bloed, je lichaam maakt het zelf uit verzadigd vet (zit in koekjes en cake e.d.). Eieren bevat maar 1,5g verzadigd vet , maar ook 6 gram eiwitten en een hele berg vitaminen en mineralen. Een recept met eieren uitproberen? Wat dacht je van de champignon-spinazie quiche van De Bakparade?

2. Van na 8 uur s’ avonds eten wordt je dik
Calorieën zijn calorieën het maakt niet uit wanneer je ze eet, als je er meer eet dan je gebruikt dan kom je aan. Let er natuurlijk wel op dat je geen zaken chips of borrelnootjes gaat leegeten want daar kom je wel van aan.

3. Je moet af en toe detoxen
Je lichaam kan zelf de gifstoffen verwijderen, dit gebeurt door de lever, nieren en milt. Deze gaan niet beter werken door niet eten of alleen maar sapjes drinken.

 

5 voedingsmythes ontkracht: van bananen word je dik

 

4. Van bananen word je dik
Eén medium banaan bevat ongeveer 100 kcal, geen vet, 15g suiker, 1 g eiwit en 3g vezels. Maar bevat bijvoorbeeld ook heel magnesium en kalium, vitamine c en vitamine b. Als je dit vergelijkt met een plak ontbijtkoek: 77 kcal, 18g suiker, 0,6g eiwit en 0,5g vezels. Ongeveer hetzelfde zou je zeggen, maar ontbijtkoek bevat nauwelijks vitaminen en mineralen.

5. Rode wijn is de enige alcohol die gezond is
Er wordt altijd gezegd dat rode wijn zo gezond is omdat er veel anti-oxidanten in zitten. Maar het is de alcohol zelf die zorgt voor het beschermende effect van alcohol op hart en vaatziekten. Dus dit kan ook bier of sterke drank zijn. Let er natuurlijk wel op dat het om het drinken van alcohol met mate gaat! Dit houdt in maximaal 1 per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen.

Dit artikel verschijnt ook gelijktijdig op Vrouwen.nl.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties