logo
FITSPIRATION

Afvallen & een strakke buik? Doe krachttraining!

140415101227Workout.jpg

Vandaag schrijft Jasper Alblas een nieuwe gastblog voor Foodness, omdat Claartje deze maanden bezig is met het ontwikkelen van een sixpack. Jasper is al jaren bezig met voeding en gezondheid, schrijft over zijn bevindingen en biedt ook voedingsprogramma's aan. Heeft Jasper de waarheid in pacht? Nee hoor, hij zegt zelf ook dat je alles met een gezonde kritische blik moet bekijken. Maar Jasper heeft wel tips voor het verbranden van (buik)vet – en die zijn in ieder geval de moeite van het lezen waard!

 

Als je af wilt vallen zal je makkelijk gezegd minder moeten eten en meer moeten bewegen. Dat dit minder simpel is dan dat het lijkt, blijkt wel aan het aantal mensen dat overgewicht heeft. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over hoe je het beste kunt eten en sporten om af te vallen. Vaak wordt gedacht dat je uren moet ploeteren op cardio apparaten in de sportschool om succesvol gewicht te verliezen. Mispoes!

 

Een andere veel gemaakte fout is dat gedacht wordt dat als je veel gaat sporten je vanzelf af zal vallen. Dit is helaas niet het geval. Afvallen bestaat voor 70% uit je voeding aanpassen en 30% uit sport. Je kunt wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar veel sporten en je voeding niet aanpassen zal bijna nooit succesvol afvallen als resultaat hebben. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat krachttraining de meest efficiënte manier van sporten is als je af wilt vallen. In dit artikel lees je waarom.

 

buikspieren, abs, sixpack, skinny, afvallen, buik, buikvet

 

Spieren opbouwen

De term krachttraining is iets dat veel vrouwen afschrikt. Ze denken dat ze er uit gaan zien als een bodybuilder als ze het gaan doen. Omdat de meeste soorten krachttraining zijn ontwikkeld om spieren op te bouwen is het ook logisch dat mensen het tegenstrijdig vinden klinken als gezegd wordt dat het juist helpt met afvallen. Toch is dit het geval. Spieren opbouwen en afvallen gaan namelijk hand in hand met elkaar.

 

Spierweefsel hoort tot de meest actieve weefselsoorten in het lichaam. Het heeft veel zuurstof en energie nodig, ook in rust. Als je krachttraining gaat doen, ga je spieren opbouwen. Hiermee zet je eigenlijk je stofwisseling een versnelling hoger. Daardoor heeft je lichaam meer energie nodig. Dit zal je lichaam halen uit je voeding of je vetreserves. Op die manier verbranden je spieren dus je overtollige vet en val jij af.

 

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer vet je kunt verbranden. Ook als je niet aan het trainen bent. Dat zorgt ervoor dat krachttraining het meest effectief is als je af wilt vallen. Hier lees je over 5 oefeningen die je heel makkelijk zelf kunt doen, en die goed zijn voor je buikspieren.

 

 

Kracht versus Cardio

Cardio bijvoorbeeld, helpt je wel met extra calorieën verbranden als je ermee bezig bent, maar op het moment dat je stopt, stopt ook de verbranding. Terwijl dit met krachttraining gerust nog 24 uur doorgaat. Tijdens een krachttraining doe je meestal korte explosieve krachtinspanningen, en bij cardio ben je langer bezig op een laag tempo. De korte heftige oefeningen zorgen ervoor dat je per minuut meer calorieën verbrandt.

 

Het kan zelfs zo zijn dat je na een krachttraining van 20 minuten evenveel calorieën hebt verbrandt als wanneer je een uur zou hardlopen, terwijl de krachttraining veel minder belastend is voor veel spieren in je lichaam. Ook voel je je minder uitgeput en hou je tijd over voor andere leuke dingen. Genoeg voordelen dus om vooral voor krachttraining te kiezen als afvallen je doel is!

 

 

Experimenteer met krachttraining

Je kunt allerlei verschillende soorten krachttraining doen. Het is goed om te experimenteren met wat het beste bij je past. Hoe leuker je iets vindt, hoe makkelijker en sneller het een onderdeel van je leefgewoonten zal worden. Kies dus niet de eerste de beste manier, maar probeer verschillende soorten uit.

 

Je kunt in een sportschool een persoonlijk schema laten maken met verschillende oefeningen. Het beste kun je dit samen met een vriend of vriendin doen om elkaar te motiveren en te helpen bij de oefeningen. Dit zorgt ervoor dat je net iets verder gaat dan je zou doen dan als je alleen zou sporten. Probeer bijvoorbeeld deze 5 simpele bootcamp oefeningen uit! Ook kun je online een schema zoeken en deze oefeningen thuis doen door middel van je eigen gewicht, of met gewichtjes. Zorg dat planken, squats, lunges en push-ups onderdelen van je training zijn. Let er wel op dat je de oefeningen goed uitvoert. Blessures liggen op de loer als je ze niet goed doet en dat is het niet waard.

 

 

Een steeds populairdere manier van krachttraining is trainen in een groep. Dit werkt ontzettend motiverend. Zowel de trainer als je groepsgenoten kunnen je dan motiveren en je helpen met de techniek van de oefeningen. Crossfit, kettlebel trainingen en small group trainingen zijn hier voorbeelden van. Deze helpen je niet alleen met afvallen maar deze zorgen er ook voor dat je lichaam een mooie vorm krijgt en dat je je fit voelt.

 

 

Voeding

Zoals eerder beschreven is een gezonde voeding voor 70% verantwoordelijk voor of jij afvalt of niet. (Dat betekent overigens niet dat je calorieën moet tellen; dat vinden we hier bij Foodness namelijk onzin.) Zorg er daarom voor dat je naast krachttraining te doen ook een gezond eetpatroon hebt. Kies ervoor om zo natuurlijk mogelijk en koolhydraatarm te eten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die goed passen in een dit eetpatroon zijn vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, groenten en fruit. 

 

Door deze combinatie van gezond eten en krachttraining zal je gegarandeerd succes boeken. Dat wil jij toch ook?

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties