logo
FOODSPIRATION

Afvallen voor de kerst? 9 super tips!

121114110634headerimage.jpg

Nog enkele weken en dan is het alweer kerst. Ligt aan mij, of vliegt het jaar altijd weer heel snel om? Voor je het weet staat de kerstboom weer in de huiskamer en staan de tafels vol eten. Zou jij ook voor deze, gezellige dagen nog wat willen afvallen? Zodat je toch weer in je kerstpak of jurk past? Dan heb ik hier wat simpele tips en adviezen om de komende 5 weken mee aan de slag te gaan. Ik ga hierbij niet omschrijven wat je niet moet eten, maar dingen die je juist wel kan eten om een goed voldaan en energiek gevoel te krijgen en tevens wat af te vallen. Ik weet zeker dat een ieder van ons wel weet wat zijn eigen struikelblokken zijn. Zo niet zou je daar nog eens goed over kunnen nadenken en deze de komende weken proberen mijden.

 

Tomaten

Tomaat is een zeer voedzame en vitaminerijke groente. Claartje noemt het zelfs een superfood! Een tomaat bevat weinig calorieën en zeer veel vezels, dit heeft een positieve werking op je darmen. Het lycopeen in de tomaat bevat bovendien veel antioxidanten. Combineer de tomaat met alles wat je kan verzinnen. Als extra op een cracker met een plakje kaas, of als toevoeging aan salades.

 

Spinazie

Veel kinderen zijn opgegroeid met spinazie, maar ook voor volwassenen is spinazie een zeer voedzame en ijzerhoudende groente. Het bevat vele voedingstoffen, vezels en vocht, waardoor het je maag vult zonder dat je veel calorieën binnen krijgt. Spinazie is ook zeer geschikt om als salade te eten, of door een groene smoothie te doen. Let op: door spinazie tot moes te koken verlies je veel vitamines. Wel eens gedacht aan wokken? Verhit was kokosolie, fruit een ui en een tomaat, de spinazie erop en in enkele minuten heb je een heerlijke pan vol met spinazie en gooi je niets weg van al die kostbare vitamines.

 

Broccoli

Broccoli mag hier zeker niet ontbreken; een groente die al jaren in de top van favoriete groenten staat. Veel vezels, met een gunstige werking op je darmfunctie. Daarnaast broccoli bevat ook zeer veel vitamines en ijzer, zoals in alle groene groenten. Eigenlijk ook een superfood dus! Dat er weinig calorieën in zitten dat is, denk ik, wel duidelijk. Puur en gezond eten, kortom.

 

 

Op zoek naar een recept met broccoli? Met dit recept voor cacaopasta met hüttenkäse, cacaopesto en broccoli krijg je gelijk een portie binnen.

 

‘Hot Peppers’ en cayennepeper

Houd je van scherp eten? Dan is dit goed nieuws, want rode pepers kunnen je werkelijk helpen om gewicht te verliezen. Ze bevatten capsaicine en dit schijnt te helpen voor een snellere verbranding. Tevens heeft het ook een ontstekingsremmende werking (het zou dus ontstekingen als acne kunnen verminderen). Cayennepeper als poeder is ook een aanrader. Je kunt bijvoorbeeld na het opstaan een glas water met wat citroensap klaarmaken met een mespuntje cayennepeper. Drink het met een rietje. Geeft een goede start van de dag. Brand los!

 

Zoete aardappels

Steeds vaker zie je de zoete aardappel in de vakken van de supermarkten. Om af te vallen is dit een super vervanger voor de ‘gewone aardappel’. Waarom? De zoete aardappel is een groente, die sneller wordt afgebroken dan de gewone aardappel die veel zetmeel bevat (wat in je lichaam wordt gezet in suiker). Ga je na de avondmaal lekker op de bank liggen, dan verbruik je deze energie niet meer en slaat je lichaam het op als reserve (vet). In zoete aardappel zit minder zetmeel, dus er is simpelweg minder om op te slaan als je het zetmeel niet direct verbrandt.

 

 

Probeer eens deze geroosterde groenten met zoete aardappel.

 

Quinoa of bulgur

Ken je deze twee producten al? Ook quinoa en bulger zie je steeds vaker in de supermarkt. Voor het diner een super vervanger van aardappels of witte rijst. De voordelen van deze graanvervangers zijn hoog. Zowel quinoa als bulgur bevat relatief weinig calorieën en geeft sneller een verzadigd gevoel. Bovendien bevatten ze veel vitamines en zijn ze makkelijk en snel gekookt. Heb je het nog nooit geprobeerd? Ik zou zeggen, proberen.

 

Fruit

Appels, peren, mandarijnen – noem maar op. Zorg dat je ze altijd in huis hebt (liefst uit het seizoen, niet ingevlogen uit Costa Rica). Een heerlijke snack, makkelijk mee te nemen, ook voor de kinderen. Leer ze fruit eten, in plaats van snoep.

 

Champignon

De champignon is zeer goed toe te voegen aan bijvoorbeeld zelfgemaakte pastasauzen. Of misschien aan een boerenomelet. Door het eten van de champignon zal je goede resultaten boeken betreft je gewicht. Ze zijn zeer laag in calorieën en bevatten veel vocht, vezels en vitamines. Tip: goed kauwen.

 

Kip of kalkoenfilet

Voor de vleeseters onder ons, deze twee vlees soorten bevatten weinig vet en calorieën, maar leveren wel de eiwitten en proteïnen die we nodig hebben. Een makkelijk ezelsbruggetje: licht gekleurd vlees is makkelijker verteerbaar dan rood vlees. Ook de bereiding van het vlees kan je op verschillende manieren doen. Grill het vlees voor een zo mager mogelijke bereidingswijze, omdat je dan geen vet of olie hoeft te gebruiken.

 

Veel succes,

Hanneke Tienstra
Health coaching  / Voedings en gewichtsconsulente
mail@balansenvitaal.nl

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties