logo
FOODSPIRATION

Beginnen met plantaardig eten? Zo makkelijk is het!

vegan friet

Steeds meer mensen gaan over op plantaardig eten. Toch zijn er ook nog altijd kritische geluiden te horen. Leuk dat veganisme, maar krijgt je lichaam zo wel de voedingsstoffen dat het nodig heeft? Het antwoord is een overduidelijke ja. Het klopt dat zuivel, vlees en vis waardevolle voedingsstoffen bevatten. Er is echter geen enkele reden waarom je deze niet ook uit andere producten zou kunnen halen. Met een gevarieerd veganistisch dieet kom je dus niets tekort. Er is dus niets wat jou tegenhoudt om deze stap te wagen. Maar hoe begin je? In dit artikel hebben we enkele tips voor beginnende veganisten op een rijtje gezet.

Verschil tussen vegetarisch en veganistisch

We gaan er gemakshalve vanuit dat je het verschil weet tussen een veganistisch en een vegetarisch dieet. Toch is dit nog lang niet bij iedereen bekend. Daarom is het belangrijk om hier nog even kort wat extra aandacht aan te besteden. De meeste veganisten zijn in basis als vegetariërs begonnen. Ze begonnen hierbij met het schrappen van de meeste dierlijke producten uit hun dieet. Denk hierbij aan vlees en vis. Echter, zuivelproducten werden nog gewoon gegeten.

Veganisten daarentegen schrappen alle dierlijke producten. Zij eten dus ook geen melk, eieren, boter en kaas meer. De meeste vegetariërs die vooral begaan zijn met het dierenleed, zullen uiteindelijk ook de veganistische kant op gaan. Zeker wanneer zij ontdekken dat de dieren in de zuivelindustrie doorgaans slechter worden behandeld dan op andere plekken.

plantaardige pannenkoeken

Wat eten veganisten dan wél?

De gemiddelde mens eet heel veel dierlijke producten op een dag. Dit is ons zo gewoon geworden, dat we het ons bijna niet voor kunnen stellen om het zonder te doen. Want wat mag je dan nog wél weten? Nou, stiekem nog best wel veel.

We zijn het inderdaad gewend geraakt om dierlijke producten te eten, maar dat betekent niet dat we dezelfde voedingsstoffen niet in andere producten kunnen vinden. Een veganistische levensstijl kan juist heel gezond zijn en is zeker niet saai te noemen. Van vegan turkse pizza tot vegan stamppot, voor werkelijk alle maaltijden is wel een goede vervanger te vinden.

Veganisten eten vooral veel peulvruchten, noten, granen, groenten en fruit. Wees je er ook van bewust dat er tegenwoordig heel veel vervangende producten in de supermarkt worden verkocht. Het vegan aanbod wordt steeds groter.

Informatie inwinnen

Het is niet vreemd als je in het begin nog met vragen zit. Je hebt je hele leven dierlijke producten gegeten. Het is gek om dat ineens helemaal te laten. Wees ook niet te hard voor jezelf. Als je in het begin soms nog fouten maakt, is dat geen enkel probleem. Het is een proces. Sluit je eventueel aan bij verschillende online groepen om vragen te stellen en op die manier meer informatie in te winnen. Er zijn ook verschillende blogs en YouTube video’s te vinden met inspirerende recepten en handige tips & tricks. Hoe meer je leest en ziet, hoe makkelijker het veganisme je uiteindelijk af zal gaan.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties