logo
FOODSPIRATION

Bietensap, hype of wonder?

140114103304BlogAnnemerelbietensap.jpg

Toen ik vorig jaar voor het eerst een glas bietensap dronk kon ik wel janken. Ugh, wat vies. Maar er was me verteld dat bietensap weleens mijn acné zou kunnen laten verdwijnen en mijn hardloopprestaties verbeteren. Mijn interesse was gewekt. Vijf maanden dronk ik bietensap. Mijn acné verbeterde en ik liep zowel een PR op de 10K als op de halve marathon. Helaas ben ik na die vijf maanden gestopt (het begon met een dagje overslaan en eindigde met zeven maanden overslaan). Op 1 januari ben ik toch weer begonnen met de bietensap, want ik geloof in de kracht van rode bieten(sap).

 

Bietensap & acné

Al een aantal jaar heb ik last van acné. Waar het vandaan komt, vraag het me niet, daar probeer ik ook al zeven jaar achter te komen. Maar bietensap lijkt enigszins te helpen. Wat bietensap voor je huid doet? Bieten werken ontstekingsremmend en kunnen worden gebruikt om de lever te ontgiften, daarnaast ondersteunen ze ook het functioneren van je nieren en blaas. Wanneer je lichaam ontgift is en je bloed schoon, is de kans op acné kleiner, is het idee. Althans, als jouw acné iets te maken heeft met voeding. Je acné kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben, of bietensap dan iets voor je huid doet durf ik niet te zeggen.

 

bietensap

 

Bietensap & hardlopen

Mijn huid is niet de enige reden waarom ik bietensap drink. Bietensap werkt namelijk ook prestatieverhogend en dat helpt mij bij mijn hardloopprestaties. Bieten zijn namelijk een bron van nitraat. Nitraat wordt in je lichaam omgezet in nitriet en de nitriet wordt op haar beurt weer omgezet in nitrietoxide. Nitrietoxide bevordert een heleboel in je lichaam. Je bloedstroom, spiersamentrekkingen, neurotransmissies en nog veel meer. Met een verhoogde dosis nitrietoxide in je bloed heeft je lichaam minder zuurstof nodig om een activiteit te verrichten, het verlaagt dus je zuurstofverbruik. Met andere woorden, het kost minder zuurstof om eenzelfde activiteit te verrichten. Op deze manier verbetert het dus je loopprestaties, maar ook (professionele) wielrenners drinken vaak bietensap in de hoop op betere prestaties.

 

Kritiek
Toch is niet iedereen overtuigd van het wonder dat bietensap heet. Het Voedingscentrum bijvoorbeeld, is bang dat men door de bietensaphype teveel nitraat binnenkrijgt. En dat is volgens het centrum kankerverwekkend. Als je dan ook nog eens veel andere nitraathoudende voedingsmiddelen tot je neemt (zoals vis en bladgroenten) krijg je al snel veel te veel nitraat binnen Er zijn veel onderzoeken die het gevaar van een teveel aan nitraat onderstrepen, maar er zijn ook (veelal nieuwere) onderzoeken waaruit blijkt dat het gevaar wel meevalt. Het devies lijkt te luiden: geniet, maar drink met mate.

 

How to juice?

Bietensap kun je kant en klaar in de winkel kopen, bijvoorbeeld van het merk Zonnatura, of online bestellen bij een webshop als Frecious.nl. Maar je kunt ook zelf met een juicer in de weer gaan, als je die hebt. Je kunt gewoon je ongekookte bietjes in je juicer gooien. Zorg natuurlijk eerst dat ze goed zijn afgewassen en dat aan beide kanten het topje en de onderkant zijn afgesneden. Snij de bieten in stukjes en juice, juice, juice… Kijk goed uit met het sap, want de (natuurlijke) rode kleurstof is zéér aanwezig en zéér hardnekkig een schortje en oude kleding zijn zeker geen overbodige luxe tijdens dit klusje.

 

Vind je de smaak van bieten wat heftig? Combineer je bietensap dan met wat perensap (50/50) en een beetje gember. Super lekkere combinatie. Een andere combinatie is bietensap met appelsap (50/50) en het sap van een halve citroen. Bottoms up!

 

Liefs,
Annemerel

 

Bronnen:

www.vivawoman.net/

www.runnersworld.com/

www.volkskrant.nl/

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties