logo
FOODSPIRATION

10 meest misleidende supermarktproducten

170214164226cruesli.jpg

Gezonde keuzes maken in de supermarkten is nog niet zo makkelijk. Niet eens omdat de Twix-repen je aanstaren vanuit het chocoladeschap terwijl je probeert iets gezonds te kiezen, maar ook omdat verpakkingen soms bijzonder misleidend zijn. Zo denk je goed bezig te zijn met je versgepeste fruitsapje, tot blijkt dat het eigenlijk een frisdrank is die vooral bestaat uit suiker en vruchtenconcentraat. Of grijp je naar een plak ontbijtkoek omdat je denkt dat daar vezels inzitten (een gezonde snack, toch?) maar dan zit het stiekem vol met suiker en bevat het amper vezels.

 

Televisieprogramma Radar maakte een lijst van de 10 meest misleidende producten in de supermarkt, die iets beloven op de verpakking wat ze niet waarmaken. Wees gewaarschuwd!

 

1. Hero Fruit&Co Multifruit

‘Een heerlijke koelverse fruitdrank die iets extra’s doet voor je weerstand’, zegt de verpakking. Ook is het volgens de fabrikant een bron van vezels. Onzin! Het sap komt volledig uit vruchtencontentraat, wat betekent dat er niets vers aan is. De vezel is kunstmatig toegevoegd en is een synthetische polymeer.

 

2. Coolbest Mango Dream

De verpakking rept van ‘the best mangoes to squeeze our Mango Dream’. Misleidend, want de het mangosap is allesbehalve vers. 60% van het sap komt uit concentraat, de rest bestaat uit water en suiker. Oh, een hele verpakking bevat ook maar 10% mango. Maak dus gewoon zelf een smoothie met verse mango en melk, water of yoghurt!

 

Gezond sapje? Maak het zelf!

 

3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer

De verpakking: ‘Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet, start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt.’ De claim dat ergens minder vet in zit wordt meestal gecompenseerd door het extra toevoegen van suiker. Ook deze cruesli bestaat voor 25% uit suiker. Eet liever muesli, aangezien daar weinig tot geen suiker in zit.

 

4. Becel pro-activ

Dit zegt de verpakking: Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting. Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde plantensterolen’. Volgens Radar is op de zijkant in hele kleine lettertjes vermeld dat deze Becel alleen geschikt is voor mensen die hun cholesterol willen verlagen, maar als je daar al medicijnen voor gebruikt moet je een arts raadplegen. Hmm… Ook zitten er transvetten in (weinig, maar toch), evenals emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen. Gewoon in dat vak laten staan, dus!

 

5. Danone Actimel

‘Ondersteunt het immuunsysteem. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen.’

Aan de duizenden bacteriën in je darmen wordt met dit flesje één bacterie toegevoegd. Die ene bacterie helpt je immuunsysteem niet, maar door ook vitamine B6 en D toe te voegen mag Danone deze claim wel weer op de verpakking zetten. Beter eet je gewoon producten waar van nature vitamine B6 en D in zitten, zoals broccoli en vette vis als zalm of makreel.

 

6. Natrena Stevia

De verpakking zegt: ‘Stevia, zoet uit de natuur, op basis van de Stevia plant. Stevia is wereldwijd ontdekt vanwege zijn goede eigenschappen, het plantje is van nature 300x zoeter dan suiker en bovendien calorie-arm.’ Grappig dat dit product Stevia in de titel heeft staan: er zit namelijk maar 3% stevia in deze suikervervanger. De rest is maltodextrine, een goedkope vulstof.

 

7. Waldkorn brood

‘The original. Op zoek naar de herkomst,’ staat op de verpakking. En het ziet er donker uit, vol pitten. Vast wel gezond, dus! Nee hoor, niet per se. Tarwebloem is het belangrijkste ingrediënt. Verder zit er moutstroop in (vandaar het donkere kleurtje), evenals  glucosestroop, suiker en emultagor. Tarwebloem bevat eigenlijk niets nuttigs, om dat alles wat wel voedingswaarde had eruit gezeefd is. Kies liever voor volkoren brood, dat alle goede voedingsstoffen uit tarwe nog wel bevat!

 

8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen

‘Minder dan 2% vet. MAG ELKE DAG. Bron van vezels.

Die vezels, die maken alleen maar 3% uit van de hele koek. Suiker daarentegen, maakt 40% uit van de ontbijtkoek. Nogmaals: verpakkingen die reppen van ‘minder vet’ maken dat verschil vaak goed in extra toevoeging van suiker. Niet eten omdat het zo gezond is dus, die ontbijtkoek!

 

9. Slagerij Zandvliet ‘Ambachterlijke slagerskwaliteit grillworst’

‘Origineel gegrild, Slagerij Zandvliet sinds 1929, ambachtelijke slagerskwaliteit, glutenvrij.’

De ingrediëntenlijst laat echter ook een rij E-nummers gezien. Zouden die er ook al sinds 1929 aan toegevoegd worden? Ambachtelijk is een onbeschermde term, die dus eigenlijk niets betekent. Laat je er niet door misleiden…

 

10. Kellogg’s Special K, Biscuit Moments Aardbei

Een goed voorbeeld van wat reclame en marketing kunnen doen. ‘Special K is je partner op elk moment van de dag met 4 verschillende gamma’s graantussendoortjes’ zegt de verpakking, waarop slanke meisjes in rode jurkjes dansen. Maarrr elk van deze koekjes bevat 49 calorieën – net zoveel als een bastognekoek. Oh, en er zit ook gewoon suiker in. Een écht gezonde snack? Eet een appel!

De moraal van dit verhaal? Gewoon lekker zelf de keuken in, om je eigen sapjes en snacks te maken! Koop in de supermarkt vooral verse, natuurlijke producten, die niet in een schreeuwerige verpakking zitten. Laat je niet misleiden door een slogan als ‘vetvrij’, ‘bewust’, of ‘organisch’, want dat betekent dus niet altijd automatisch dat het ook goed voor je is…

 

Bron: Radar

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Foodness says: 17th feb 14 4:35 pm

    […] Lees ook: Meest misleidende supermarktproducten 2014 […]