Broccoli is een van mijn lievelingsgroenten. In quiches, door de pasta, in een salade, in een groente smoothie: je kunt er alles mee! Deze groene wonderboom behoort tot de familie van de kruisbloemen, waar ook onder andere spruitjes, boerenkool en rucola tot behoren.
Om zoveel mogelijk van de gezonde voedingsstoffen van broccoli te behouden kun je de groente eigenlijk beter stomen dan koken. Als je toch gaat voor koken, kook dan vooral niet te lang! Een huis-tuin-en-keuken-tip is: hoe langer je kookt, hoe groener het water, hoe meer voedingsstoffen van de broccoli in het kookwater zitten. Dan zitten de dus niet meer in de broccoli zelf. Zonde!
Gooi ook vooral de stronk van de broccoli niet weg. Niet alleen is dat zonde omdat de broccoli met zorg geteeld is, maar ook omdat er veel voedingsstoffen in de stronk zitten. Leuk hoor, ‘voedingsstoffen’, maar wat houdt dat dan precies in? Om tot de Foodness selectie van alternatieve superfoods te behoren is er maar een antwoord mogelijk: veel. Veel vitamines, veel mineralen, veel spoorelementen.
Wat zit er in broccoli?
Onder meer: vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2, maar ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals sporenelementen als ijzer, zink en koper. Ook zit er een anti-oxidant als sulforafaan in broccoli.
Wat is er goed aan broccoli?
Sulforafaan is een anti-oxidant die vrijkomt als je broccoli snijdt, kookt of stoomt. Een van de eigenschappen van sulforafaan is dat het enzymreacties in gang zet, waardoor schadelijke stoffen uit cellen beter verwijderd worden. Het beschermt dus het DNA in de cellen en er wordt daarom ook gezegd dat sulforafaan kan helpen om o.a. prostaatkanker, borstkanker en blaaskanker te voorkomen.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het regelmatig eten van broccoli maagzweren en zelfs maagkanker zou helpen voorkomen. Broccoli beschermt de maag namelijk tegen de bacterie Helicobacter Pylori (H. Pylori), die veel van dit soort aandoeningen veroorzaakt.
Wie problemen heeft met bloedstolling doet er ook goed aan om veel broccoli te eten, want de vitamine K helpt daarbij, evenals bij ontstekingen. Ook wordt er gezegd dat het eten van voldoende broccoli helpt om een ziekte als Alzheimer te vertragen, omdat de hersenen minder snel aftakelen bij mensen die een dieet volgen vol broccoli, aardappelen, radijsjes, sinaasappels en appels. De glycemische index (1 is het laagst, 100 is het hoogst) van broccoli is 15, wat betekent dat het langzaam afgebroken wordt en je bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet. Lekker vaak op het menu zetten dus!
Trek in broccoli gekregen? Maak bijvoorbeeld:
Bronnen:
Tegenkanker.nl
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties