logo
FOODSPIRATION

‘Bron van vezels’, wat zegt dat nou echt? Voedingsclaims uitgelegd – deel II

281014115947headerimage.jpg

Claims, je hoort ze regelmatig. Bron van dit, rijk aan dat, staat er dan op de verpakking. Eerder legden we al enkele claims uit waarmee producenten proberen hun producten zo mager mogelijk naar voren te laten komen, door bijvoorbeeld 'met minder suiker' of 'vetarm' op de verpakking te zetten. Dat kun je hier teruglezen. Er zijn ook regels verbonden aan claims die staan voor een minimale hoeveelheid van een gezonde stof, waarbij dus dingen zijn tóegevoegd. Denk hierbij aan uitspraken als 'bron van vezels' of 'rijk aan Omega-3 vetzuren'. Deze claims moeten in principe waar zijn voordat ze gebruikt mogen worden. Maar wat is waar? Wat zijn hier de voorwaarden voor? In deze blogpost lichten we dit soort claims toe.

 

Stelling: DE CLAIM 'BRON VAN VEZELS' MAG OP BIJNA ALLE ONTBIJTGRANEN STAAN 

 

Klopt!

Vezels zijn belangrijk voor de stoelgang en een vol gevoel. Je hebt rond de 30-40 gram vezels per dag nodig. Ter vergelijking: een volkoren boterham bevat al bijna 7 gram vezels. De meeste vezels haal je uit volkoren producten, groenten en fruit. Op producten met minimaal 3 gram vezels per 100 gram mag de claim 'Bron van vezels' geplaatst worden. De meeste ontbijtproducten komen hier makkelijk aan door de grote hoeveelheid granen. Het is dus niet zo bijzonder als er op je ontbijtgranen 'bron van vezels' staat – dat is bij vrijwel alle ontbijtgranen het geval.

 

 

Stelling: 'BRON VAN EIWITTEN' KAN ALLEEN OP ZUIVELPRODUCTEN STAAN 

 

Fout!

 

Deze stelling mag op deze manier of als 'eiwitbron' op elk voedingsmiddel staan. Minimaal 12% van de calorieën moet hiervoor uit eiwitten komen. Voor veel zuivelproducten is dat wel het geval. Vandaar dat deze claim vooral op producten in het zuivelschap te vinden is. Ook op blikken bonen en plantaardige vlees- en zuivelvervangers zetten fabrikanten vaak de claim 'bron van eiwitten'. Dat wordt gedaan zodat je in één keer kunt zien dat het voedingsmiddel een geschikte vervanger is voor de gebruikelijke eiwitbron.

 

Klik hier voor het recept van deze zalm met venkel-sniaasappelsalade.

 

 

Stelling: 'BRON VAN OMGEGA-3 VETZUREN' KAN ALLEEN OP VIS STAAN

 

Fout!

 

Vis bevat een hoog gehalte Omega-3 vetten. Maar daarnaast kun je Omega-3 vetten ook via onder andere sojaproducten binnen krijgen. Er zijn drie bekende soorten Omega-3 vetten. Dat zijn alfalinoleen (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Wil je meer weten over vetzuren? Hier kun je er meer over lezen. Een product moet voor de claim 'bron van Omega-3 vetten' per 100 gram en per 100 kilocalorieën minimaal 0,3 gram ALA of minimaal 40 milligram EPA en DHA bevatten. 100 Gram haring bevat bijvoorbeeld ongeveer 2,2 gram EPA en DHA samen. De aanbeveling is om 450 milligram per dag binnen te krijgen. Dat bereik je door twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis (makreel, haring, zalm).

 

 

 

Stelling: 'BRON VAN VITAMINE X' IS VOOR ELKE VITAMINE EEN ANDERE HOEVEELHEID

 

Klopt!

 

Deze claim mag voor vitaminen en mineralen gebruikt worden als een product een bepaalde hoeveelheid van de bewuste vitamine of het bewuste mineraal bevat. Voor elk vitamine en mineraal gelden alleen wel verschillende minimale hoeveelheden, en die hoeveelheden zijn allemaal vastgelegd in de wet. Van de meeste vitamines en mineralen moet er minimaal 15% van de aanbevolen hoeveelheid in zitten om de claim te mogen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de claim 'Bron van calcium'. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van calcium is 1 gram, dus een product moet voor deze claim minimaal 150 milligram calcium bevatten.

 

 

Stelling: DE CLAIM 'BEVAT X' MAG GEBRUIKT WORDEN ALS X MAAR IN HET VOEDINGSMIDDEL ZIT 

 

Fout!

 

Voor de meeste ingrediënten mag de claim 'Bevat…' op een product worden gebruikt. Maarrr vitamines en mineralen mogen niét zomaar op deze manier op de verpakking worden gezet. Wanneer mag dat wel? Als de hoeveelheid minimaal hetzelfde is als bij 'Bron van…'.

 

 

Stelling: DE CLAIM 'VERHOOGD GEHALTE AAN' MAG GEBRUIKT WORDEN VOOR ELK NUTRIËNT IN EEN PRODUCT

 

Fout!

Net als bij 'Bevat…' kan deze claim voor in principe alle ingrediënten in het product gebruikt worden. Alleen mag de claim wederom niet voor vitamines en mineralen gebruikt worden. Voor andere ingrediënten geldt dat 'Verhoogd gehalte aan…' alleen gebruikt mag worden als het minimaal 30% meer bevat dan vergelijkbare producten. Ook moet het gehalte voldoen aan dezelfde eisen die gelden voor 'Bron van…'.

 

 

RIJK AAN…

 

Bovenstaande stellingen hadden allemaal betrekking op de claim 'Bron van…' en 'Bevat…', maar de claim 'Rijk aan…' bestaat ook. Voor deze claim moet een product altijd méér van iets bevatten dan voor de claim 'Bron van…'.

Vezels: 'Rijk aan vezels' mag dus alleen gebruikt worden als er meer vezels in zitten dan bij 'Bron van vezels'. Het minimale gehalte aan vezels in een product dat rijk is aan vezels is namelijk 6 gram per 100 gram, of 3 gram per 100 kcal. Wil je op je vezelinname letten, maar kijk je hier meestal niet voor naar de voedingswaarde? Let dan op de claim 'Rijk aan vezels' of 'Vezelrijk' op de voorkant van de verpakking. Onthoud: een product met de claim 'Rijk aan vezels' bevat altijd meer vezels dan een product met de claim 'Bron van vezels'!

 

Eiwit: Hiervoor geldt dat bij het gebruik van 'Rijk aan eiwit' het eiwitgehalte hoger moet zijn dan bij 'Bron van eiwit'. Om precies te zijn: 20% van de calorieën moet door eiwitten worden geleverd. Terwijl dat maar 12% was voor de claim 'Bron van eiwit'.

 

Omega-3: Hoe zat het ook alweer met die visvetzuren die niet uitsluitend in vis zitten? Om 'Rijk aan omega-3' te gebruiken moet een product minimaal 0,6 gram ALA bevatten of 80 milligram EPA en DHA bij elkaar opgeteld. Zoals we eerder besproken bevat vooral vis hier heel veel van. Daardoor zal je deze claim bijna alleen op visproducten vinden.

 

Vitamine/mineraal: De regel voor 'Rijk aan Vitamine/Mineraal' is eigenlijk heel simpel. Deze claim mag pas op het product staan wanneer het gehalte hiervan minimaal twee keer zo hoog is als dat verplicht is bij de regel voor 'Bron van vitamine/mineraal'. Meestal is dat dus minimaal 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

 

 

Hopelijk is het nu wat duidelijker welke claims wanneer gebruikt mogen worden. Er zitten zoals je ziet behoorlijk wat regels vast aan het gebruik van claims op verpakkingen, dus je mag als fabrikant niet zomaar wat roepen op je verpakking. Gebruik vooral zelf je verstand wanneer fabrikanten hun producten met dit soort claims aanprijzen. Wil je zoveel mogelijk vezels/eiwit/Omega-3 vetten? Kies dan voor 'Rijk aan…'-verpakkingen, want die bevatten meer dan 'Bron van…'-verpakkingen. Maar onthoud vooral dat het doel van de claims van deze producenten is dat jij hun producten koopt, en dat ze je dus willen lokken. Wees gewaarschuwd!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties