logo
FOODSPIRATION

Bulletproof coffee, oftewel grasboter en kokosolie in je koffie

bulletproof koffie

Voor sommige foodies zijn superfoods alweer over hun toppunt van populariteit heen en werd het tijd voor iets nieuws. In de VS, waar hypes op het gebied van voeding vaak beginnen, is nu de bulletproof coffee ontzettend hot. Hoewel ik een natuurlijke aversie heb tegen trends en hypes, vind ik het wel altijd interessant om dit soort ontwikkelingen te volgen – en te delen met jullie.

bulletproof koffie met kokosolie

Wat is bulletproof koffie?

Kort gezegd is het koffie met roomboter en olie. Het idee hierachter is dat je de koffie ‘s ochtends vroeg drinkt, en zo direct een heleboel gezonde vetten binnenkrijgt. Je maakt bulletproof coffee door in een kop zwarte koffie een blokje (gras)boter te smelten dat veel gezonde vetten bevat.

Ook voeg je een eetlepel MCT olie toe, wat staat voor ‘medium chain triglyceride’ olie, een type vetmolecuul dat ketens bevat die we in het Nederlands middellange vetzuren noemen. MCT is een bijzondere soort triglyceride olie, omdat het door de middellange ketens relatief makkelijk af te breken is en dus goed door het lichaam opgenomen kan worden. Het wordt daarom bijvoorbeeld ook in babyvoeding en medicijnen gebruikt. Een van de bekendste vormen van MCT oliën is kokosolie (hier te koop).

De reden dat echte bulletproof-fans grasboter gebruiken is dat dat een roomboter is die vergeleken met gewone roomboter meer vitamine K2 bevat en het gezonde vet CLA, dat ook wel geconjugeerd linolzuur heet. Grasboter wordt – heel verrassend – gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten.

Hoe maak je bulletproof koffie?

Dit heb je nodig:

  • 1 kop zwarte koffie (tip: kijk hier voor de beste koffiemachines)
  • 1 of 2 eetlepels ongezouten grasboter
  • 1 of 2 eetlepels MCT olie (bv. gesmolten kokosolie)

Roer dit zo’n 20 seconden goed door, tot alle vetten zijn opgelost. Drink smakelijk!

boter voor bulletproof koffie

Leuk en aardig, maar waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Het idee is dat deze koffie je ‘s ochtends meteen een ontzettende boost geeft, doordat je gezonde vetten tot je neemt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren met middellange ketens (o.a. laurinezuur) die volgens aanhangers heel gezond zijn.

Je begint je dag meteen knallend goed, zeg maar. De vetten geven je veel energie, zijn goed voor je hersenen en schijnen zelfs goed te zijn voor je hormonale balans – volgens de fans. Ook zou je ervan kunnen afvallen. Wel is het zo dat vetten veel calorieën bevatten, dus met een kopje bulletproof koffie zit al snel op 200 of 300 calorieën.

Overigens vinden traditionele partijen zoals het Voedingscentrum nog steeds dat kokosolie tot de ongezonde vetten behoort (want: verzadigd, dus lastig af te breken en ‘slecht’) en raadt het Voedingscentrum alleen onverzadigde vetten aan.

-> Wat is ook alweer het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten? Dat lees je hier!

Goed, ieder zijn ding. Ik denk dat ik het voorlopig houd bij een banaan-ei pannenkoekje dat ik bak in kokosolie. Zou jij de bulletproof koffie willen proberen?

 

Bronnen:

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Mosselman Den Haag says: 27th jun 14 4:19 pm

    dit is de meest foute informatie die er bestaat, het gaat bij bulletproof koffie niet om kokosolie maar om MCT’s die uit kokosolie gewonnen wordt, kokosolie bestaat voor amper 8 procent uit deze MCT en moet daarom geextraheerd worden. dan nog tot thema MCT, er zijn verschillende en enkel C8 MCT heeft het beste effect betreft Ketonen in het lichaam, C8 staat hierbij voor 8 Carbon (Koolstof) atomen. en ja, gewoon kokosolie is zeer ongezond, net zoals de meeste olie soorten gewoonweg ongezond zijn, zoals bijvoorbeeld olijfolie, weliswaar een van de gezondere maar, de gezonde bestanddelen bedraagt maar 1 procent en de rest blijft gewoon ongezond vet. natuurlijk wordt je van vet niet vet maar daarvoor moet je lichaam wel in Ketose stand zijn (vetverbranding inplaats van glucose verbranding). suiker is gif voor het lichaam, vetverbranding oftwel Ketose is gezonder voor het lichaam in alle bereiken, meeste (chronische) ziekten (bijna alle) zijn glucose gerelateerd, het lichaam kan tijdens vetverbranding uit vet zelf ook glucose maken mocht het lichaam dit nocig hebben. dus denk na over wat men eet. eet vers en gezond waarmee met name vlees van goede kwaliteit en groenten mee bedoeld zijn, met koolhydraten en vezelrijk voedsel is het uitkijken daar deze meeste gevaren met zich mee brengen en ook industrieel sterk bewerkt voedsel niet eten daar deze geen enkel gezond ding meer bevatten.