logo
FOODSPIRATION

Cups omrekenen naar grammen: uitleg & geheugensteuntjes

080914144530cupsimage.jpg

In Amerika en Engeland rekenen ze om een of andere reden vaak met cups. Waarom ze dat doen is een heel historisch verhaal, maar het komt erop neer dat liever koppig vasthouden aan ouderwetse gebruiken dan meedoen met één centraal metriek stelsel. Wát voor logica zit er in vredesnaam in inches, feet, yards, miles, pound, ounces of stones, als we ook allemaal met dezelde meter, grammen en liters kunnen meten? Op zich zijn die lengte- en gewichtsmaten makkelijk om te rekenen, als je maar weet met wat je het moet vermenigvuldigen.

cups, omrekenen, gram, amerikaans, cupcake, maatbeker, grammen

Cups zijn een iets ingewikkelder verhaal. Measuring cups meten namelijk volume. En dat is nou mooi prak als je ze wilt omrekenen. Als je een cup bloem nodig hebt, is dat namelijk de hoeveelheid bloem die precies in zo’n cup past. In gedachten zie je jezelf het kopje al in de zak met bloem steken. Klaar! Alleen is die cup lastig uit te drukken in grammen, omdat de ene soort bloem de andere niet is. Zelfs een cup bloem van exact dezelfde soort kan verschillend wegen, want je hebt losse bloem (‘1 cup bloem’) of aangesdrukte bloem (‘1 cup flour, packed’). Als je bloem zeeft boven je measuring cup weegt dit veel minder zwaar dan wanneer je met je cupje een schep bloem uit het pak haalt en het steving aandrukt, simpelweg omdat er meer of minder lucht tussen zit. Zo maakt het ook vaak uit hoe klein je iets snijdt voordat je het in een cup doet.

Vloeistoffen zijn vaak bijna hetzelfde in gewicht, dus over het algemeen kun je ervan uitgaan dat 1 cup = 240 milliliter. Vanuit daar bereken je ½ cup of ¾ cup gewoon door die 240 milliliter te vermenigvuldigen met 0,5 of met 0,75.

cupcakes, cup, cake

Waar kun je cups nou beter voor gebruiken dan voor het bakken van cupcakes?

Omdat het toch handig is om iéts van een uitgangspunt te hebben, ook bij droge ingrediënten, hebben we een beetje voorwerk voor je gedaan. Eén manier om het om te rekenen, is door een aantal ingrediënten in een cup te doen, en vervolgens te meten hoeveel gram die hoeveelheid is. Voor een aantal ingrediënten hebben wij het uitgeprobeerd, en dat leidde tot de volgende tabel:

Droge ingrediënten Grammen
1 cup kristalsuiker 200 gram
1 cup olijfolie 225 gram
1 cup tarwebloem 125 gram
1 cup boekweitmeel 110 gram
1 cup rozijnen 165 gram
1 cup (amandel)melk 245 gram
1 cup boter 225 gram

 

 

 

 

 

 

 

Als je dus 1 cup bloem nodig hebt, kun je dus ook 125 gram afwegen. Zeker een handig tabelletje om op de koelkast te plakken!

Een andere manier is om gewoon de verhoudingen te gebruiken. Dit werkt alleen als alle ingrediënten in cups zijn aangegeven. ¼ cup is natuurlijk gewoon een kwart van 1 cup, dus als je voor 1 cup een willekeurig gewicht rekent, doe je de andere ingrediënten in verhouding, dus in dit geval een kwart van het willekeurige gewicht. Je kunt hiervoor ook een koffiekopje gebruiken.

Al deze omrekentrucs ten spijt; soms is het toch wel handig om measuring cups in je keukenlade te hebben liggen. Die koop je bijvoorbeeld bij Bol.com of bij HEMA, zoals deze vrolijk gekleurde cups in verschillende formaten, of deze schattige maatlepels van Kitchenkraft.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties